Haberler

Beton köprüler yıkıldı beton zihniyet ayakta

Tarih: 7 Temmuz 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Şükran Özçakmak
Karadeniz'de yaşanan sel felaketinde günümüz teknolojisiyle yapılan onlarca köprü yerle bir olurken, yüzyıllardır sellere, fırtınalara dayanan tarihi köprüler ayakta kaldı. Sel sularının taşıdığı ağaç, taş, toprak, beton, künk gibi malzemeler dar ayaklar üzerine oturtulmuş köprülerin önünde set oluşturduğu için, zaten daraltılmış olan yataklarına sığmayan derelerin taşmasının sel bilançosunu arttırdığı belirlendi. Hasar tespit çalışmalarında, Samsun-Trabzon hattında 10 köprünün yıkıldığı, 15 köprünün de hasar gördüğü belirlendi. Şiddetli yağışla birlikte oluşan heyelan ve dere yataklarının taşması, Karadeniz'de yaklaşık 200 milyon YTL zarara yol açtı.

Ayaklar su yolunu tıkıyor
Sel felaketinden en fazla etkilenen Giresun- Yağlıdere'de bir köprü yıkılırken, 200 yıllık 12 taş kemer köprü hiçbir zarar görmedi. Giresun'un Keşap, Çanakçı, Bulancak ilçelerinde de 5 köprü yıkıldı 5'i hasar gördü.
Ordu'nun Ünye ilçe merkezinden geçen Tabakhane Deresi'nin üzerindeki köprü, sel sularının getirdiği ağaç, künk gibi malzemelerle tıkandı. Taşan sular nedeniyle yaklaşık 50 milyon YTL'lik zarar meydana geldi. Çatalpınar, İkizce, Kumru ilçesindeki köprüler yıkıldı.

Trabzon'un Of ilçesine bağlı Cumapazarı beldesinde bulunan Erenköy Deresi taştı. Belediye hizmet binasının giriş ve zemin katları, ilköğretim okulu, işyerleri ve belde camisi derenin taşıdığı molozlarla doldu. Su şebekesi, kanalizasyon hattı kullanılamaz hale geldi. Sürmene Ormanseven beldesinde, Ormanseven ve Karaismailli Dereleri taştı. Mahalle yollarının ulaşımını sağlayan 1 köprü yıkıldı, 2 köprü tahrip oldu.

Beton köprü yanlış tercih
Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Prof. Cengiz Eruzun, Karadeniz'deki köprülerin mimari açıdan değiştirilmesi ve beton köprülerden vazgeçilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Betonun ömrü 60 yıl. Yüksekliği de yok. Doğrusu çelik veya asma köprü yapmak ama göreceksiniz, yıkılanların yerine yine aynıları yapılacak. Müteahhitlerin bildiği iş beton dökmek, çünkü yapmak çok kolay! Tarihi taş kemer köprüler, beton köprülerin önünde yüzyıllardır sapasağlam anıt gibi duruyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.