Haberler

Adalet, bodrum kattan saraya taşınıyor

Tarih: 10 Temmuz 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Murat Aydın
Kiralık iş hanlarında, hükümet konaklarının bodrum katlarında adalet dağıtmaya çalışan mahkemeler saraylara taşınıyor.

Yıllardır ihmal edilen adliye binalarını yenileyen Adalet Bakanlığı, 3 yıl içinde 33 il ve ilçede eski adliyelerin yerine adalet sarayı yaptı. İnşaatları tamamlanan 21 adalet sarayı da yakında açılışları yapılarak hizmete girecek. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye genelinde çok sayıda adliyenin proje ve inşaat çalışmaları ise devam ediyor. Adliyelerin yanı sıra cezaevleri de yenileniyor. Ankara’nın göbeğindeki Ulucanlar Cezaevi birkaç ay içinde şehir dışında inşa edilen L tipi cezaevine taşınacak. Bayrampaşa Cezaevi’nin de Silivri’deki cezaevi inşaatlarının tamamlanmasıyla 2007 sonunda kapatılması planlanıyor. Adalet Bakanlığı Teknik İşler Daire Başkanı Haydar Çiftçi, mahkemelerin adalet dağıttığı adliye binalarının yıllardır ihmal edildiğinden yakınıyor. Çiftçi, devam eden projelerin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’de adaletin saygınlığıyla örtüşmeyen eski ve bakımsız mahkeme binası kalmayacağını, dava dosyalarının fareler tarafından kemirilmekten kurtulacağını dile getiriyor.

Arşiv odalarında fareler geziyor
Projeleri hazırlamak ve yeni binaların yapılacağı yerleri tespit etmek için Türkiye genelindeki mevcut adliye binalarını gezen Çiftçi, karşılaştığı manzarayı şöyle aktarıyor: “Adliyelerin çoğu hükümet konaklarının bodrum katlarında ya da eski ve bakımsız binalarda hizmet veriyordu. Bazı yerlerde özel şahıslardan kiralanmış apartmandan bozma mekanlar mahkeme olarak kullanılıyor. Bir mahkemede hakim, penceresi olmayan loş bir odada çalışıyordu. Mahkeme dosyaları birçok yerde mekan sıkıntısından dolayı koridorlarda üst üste yığılmıştı. Arşiv odalarında fareler ve haşereler olduğu için personel bize bu bölümleri göstermek istemiyordu.” Adalet saraylarının açılmasıyla birlikte, eski adliyelerin “mahkeme duvarı gibi” tabirine haklılık kazandıran soğuk yüzlü ve kasvetli imajının yerini modern, vatandaşı ürkütmeyen yeni binalar alacak. Çiftçi, yeni adliye binalarının inşaatlarında ve dış görünüşlerinde bölgenin tarihî mimari özelliklerini ve kültürel dokusunu dikkate aldıklarını dile getiriyor. Teknik İşler Daire Başkanı Çiftçi, dağınık bir şekilde 20’den fazla adliyenin bulunduğu İstanbul’da bütün mahkemelerin 3 merkezde toplanacağını söylüyor. Anadolu yakasında Kartal’da 360 bin metrekare alan üzerinde yapılacak büyük adliyenin ihale işlemleri tamamlanmış. Yakında inşaat başlayacak. Avrupa yakasında ise iki merkezi adalet sarayı faaliyet gösterecek. Bakırköy’de daha önce başlanan adalet sarayının bu yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor. Ayrıca Çağlayan’da yaklaşık 300 bin metrekare alan üzerinde bir adalet sarayı daha inşa edilecek.

Elektronik pano haber verecek
Yeni binaların projeleri, mahkemelerin işleyişi, güvenliğin sağlanması gibi ihtiyaçlar dikkate alınarak hazırlanıyor. Adalet saraylarında barolara da yer verilirken avukatlara her katta ayrı bir oda tahsis edilmiş. Avukatlar odalarına konulan elektronik panodan duruşma sıralarını takip ederek koridorlarda beklemekten kurtulacak. Vatandaşlar da bankalardaki gibi elektronik pano yöntemiyle duruşma sıralarını takip edecek. Mahkemelerde mübaşirler bağırmayacak. 2003 yılından bu yana hız verilen adliyelerin modernizasyonu için şimdiye kadar 1 milyar YTL’nin üzerinde harcama yapılmış. Bu harcamaların bir kısmı Adalet Bakanlığı bütçesinden aktarılırken önemli bir bölümü de Cezaevi İşyurtları’ndan elde edilen gelirlerle finanse ediliyor. Ayrıca, yeni adalet saraylarının tefrişatında kullanılan mobilya ve diğer malzemeler de cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklular tarafından üretiliyor.

Adli ve idari yargı hizmetleri, toplam 965 binada yerine getiriliyor. Bunların 149’u müstakil, 491’i hükümet konakları içinde, 50’si hükümet konağı komplekslerinde ayrı blok olarak yer alıyor. 203’ü ise kiralanan binalarda hizmet görüyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.