Haberler

Türkiye, deprem problemini ‘altyapısız ev’ ile aşabilir

Tarih: 10 Temmuz 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Mükremin Albayrak
Kullanılan elektriği, suyu ve diğer ihtiyaçları kendisinin karşıladığı ‘Altyapısız Ev’ projesini duydunuz mu? Üstelik birkaç gün değil isterseniz dışardan hiçbir enerji almadan bir yıl boyunca normal hayatınızı sürdürebileceğiniz bir ev bu. ‘Değirmenin suyu nereden geliyor?’ diyorsunuz galiba. Cevap gayet basit; geri dönüşüm...

Tokyo Üniversitesi ve üç Japon bankasının destek verdiği projenin başında bir Türk bilim adamı var. Kim bu Türk? “ATA” adını verdiği Uzay Asansörü Projesi ile önce NASA, ardından Japonya Uzay Havacılık Dairesi JAXA’da, takım liderliğine yükselerek, ününü uluslararası platforma taşıyan ve 30 yaşında Tokyo Üniversitesi’nde doçentlik unvanı alan Doç. Dr. Serkan Anılır. ‘Altyapısız Ev’le geleceğe ışık tutan Anılır, projesiyle özellikle afet bölgelerinde hayatın kolaylaşacağına dikkat çekiyor.

Uzay Asansörü projesi ile dünya bilim çevrelerinin dikkatini çeken Doç. Dr. Serkan Anılır, yeni projesinde uzay istasyonlarından esinlenerek yola çıkmış. “Altyapısız yaşam üniteleri” ile deprem başta olmak üzere herhangi bir afet durumunda, altyapı bağlantıları tamamen çökse bile bir yıl boyunca hiçbir şebekeye bağlı olmadan elektrik, su ve ısınma ihtiyacını karşılayacak evler oluşturulmasına yönelik projenin en önemli özelliği, geri dönüşüm teknolojilerine dayanıyor olması. “Projemiz Türkiye gibi deprem kuşağında olan ülkeler için çok büyük bir öneme sahip. 60 metrekarelik bir evin toplam ağırlığının 250 kg kadar olacak şekilde ve bir konteynere 4 ev sığacak ebatta hazırlanıyor.” diyen Anılır, bu sayede altyapısız evlerin taşınmasının ve kurulmasının pratik olacağını belirtiyor. Evlerde yeni bulunan alüminyum karışımlı bir madde kullanılacak. Bu madde hem hafif hem de uzun ömürlü olacak. 30 kişinin çalıştığı projenin deprem ve afet sonrasında ilk üç günü geçirmek üzere tasarlandığını kaydeden Anılır, yapılan çalışmalar sonucunda gün sayısının bir yıla çıkarıldığını söylüyor.

Bir kutu şeklinde tasarlanan binaların, su, elektrik, kanalizasyon ve ısınma gibi altyapı ihtiyaçlarının herhangi bir şebekeye bağlı olmadan karşılanması prensibine dayanan projede, evlerin altyapı ihtiyaçları, uzay istasyonlarındaki gibi geri dönüşüm teknolojileri ile çözülüyor. Projeye göre, herhangi bir kanalizasyon altyapısı olmayan binadan çıkan atık su, yüzde 100 oranında arıtılarak yeniden kullanılabiliyor. Yine binalarda ihtiyaç duyulan enerji ihtiyacı da geri kazanım yöntemleri ile karşılanıyor. Örneğin bu projede, evdeki insanların yaydığı ısı, enerji kaynağı olarak tekrar kullanılabiliyor. “Afet durumunda, elektrik ve su gibi altyapı bağlantıları tamamen çökse dahi bir yıl boyunca hiçbir şebekeye bağlı olmadan elektrik, su ve ısınma gereksinimini karşılayacak evler oluşturmaya çalışıyoruz. Altyapısız evler Japonya’da ilgi gördü. Japonlar hayata geçirilmesi mümkün olmayan projelere para yatırmaz.” diye konuşan Anılır’a, Tokyo Üniversitesi ile birlikte üç ayrı banka da destek vermiş. 

Serkan Anılır 30 Yaşında Doçent Oldu
Gurbetçi bir ailenin üç çocuğundan biri olarak Almanya’da dünyaya gelen Serkan Anılır, ilk orta ve lise öğrenimini Avrupa’nın değişik ülkelerinde değişim programlarına katılarak tamamladı. Yükseköğrenimine Türkiye’de devam eden Anılır, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde okudu. Bu sırada uzayla ilgili araştırmalar yapmaya başlayan genç bilim adamı, yüksek lisansını Almanya’nın Bauhaus Üniversitesi’nde yüksek teknoloji mimarisi üzerine yaptı. Bitirme tezi olarak “Uzay Asansörü” projesini ele alan Anılır, bu sayede Tokyo Üniversitesi’nden burs kazandı ve 30 yaşında doçent unvanını kazandı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.