Haberler

Lukoil, rafinerisini Filyos Vadisi'ne kurmak istiyor

Tarih: 12 Temmuz 2006 Kaynak: Vatan
Zonguldak Valisi, Lukoil'in Zonguldak'ta kuracağı rafineri için Filyos Vadisi'ni seçtiğini açıkladı. Halk, 2.5 milyar dolarlık yatırımla Filyos'un dillere destan yeşili arasında kaldı.

Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, Rusya'nın en büyük petrol şirketi Lukoil'in Türkiye'deki rafineri yatırımının Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde yapılacağını söyledi. Lukoil'in yatırımı Doğu-Batı yönünde enerji koridoru olma hedefi bulunan Türkiye'nin hâlen devam eden yeni boru hatü projeleri ışığında rafineri ihtiyacının artacağı bir döneme denk düşüyor.

Lukoil inceleme yaptı
Bu noktada ise büyük bir yatırım için düğmeye basan Lukoil'in tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Filyos'u seçmesinin önümüzdeki dönemde çevrecilerin tepkisini çekmesi bekleniyor. Filyos'ta Roma, Bizans ve Cenevizlilere ait birçok tarihi eser de bulunuyor. Filyos uzun plajıyla turizm açısından da potansiyel taşıyor.

Zonguldak Valisi Erkmen, Erkmen, 3-4 ay önce Rusya'ya gittiğinde Lukoil'in Başkanı ile Filyos Vadisi konusunda görüşme yaptığını, daha sonraki günlerde ise Zonguldak'a gönderilen bir heyetin vadide incelemelerde bulunduğunu söyledi.

Şirketin, Zonguldak Valiliği'ne de arazi tahsisi taleplerini içeren bir dilekçe verdiğini ifade eden Erkmen, şöyle devam etti:
"Önümüzdeki yılın bahar ayında çalışmalar fiilen başlatılır diye düşünüyorum. Şirket, Filyos'ta l milyon ton kapasiteli terminal, 10 milyon ton kapasiteli de rafineri kurmayı planlıyor. Yeni bir liman da yapılacak. 7 bin dönüm civarındaki alanda 5 milyar dolar yatırımla kurulması planlanan rafineri, yan sektörlerle 10 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayacaktır."

Vali Erkmen, bugünden itibaren 3 yıllık süreç içinde çalışmaların tamamlanacağına işaret etti.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.