Haberler

Pepe: Yapanların Eli Kırılsın

Tarih: 12 Temmuz 2006 Kaynak: Birgün Yazan: Nezahat Alkan
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin, "Bunu yapanın eli kolu kırılsın" diyerek eleştirdiği Karadeniz Sahil Yolu'na izin veren kararnamede, imzası olduğu ortaya çıktı. Pepe, Karadeniz Eğitim, Kültür ve Çevre Koruma Vakfı'nca düzenlenen toplantıda "Güzellikleri biz kendi ellerimizle azar azar tüketiyoruz. Karadeniz'de duble yola ihtiyacımız vardı ama bu yol keşke buradan geçmeseydi. Bunu yapanların eli kolu kırılsın" demesi, Karadenizli çevreciler tarafından "Bakanın timsah gözyaşları" olarak tanımlandı.

Karadeniz Sahilleri Koruma Platformu sözcüsü Hasan Sıtkı Özkazanç, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, Karadeniz Sahil Yolu'nu ÇED kapsamından çıkarıldığına dikkat çekerek, Bakan Pepe'nin yakınmasını seçim yatırımı olarak nitelendirdi. Özkazanç, "Biz yola değil, kıyı dolgusuna karşı olduğumuzu ve yanlış yapıldığını bilimsel verilerle ortaya koyup alternatifler ürettik ancak, başbakan dahil her iki bakan da ısrarlı görüşme talebimizi reddetti. Karadenizli kıyısını, Türkiye parasını kaybetti. Bunlar, seçim yaklaşınca dökülen timsah gözyaşları" dedi.

Çevre Bakanı Osman Pepe'nin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na hitaben 14 Şubat 2005 tarihli yazısında da Çayeli Ardeşen Hopa Devlet Yolu ve yol yapımında kullanılacak malzeme ocaklarının ÇED yönetmeliği kapsamında değerlendirilmediğine ilişkin bir yazısı daha ortaya çıktı. Bakan'ın bu yazısında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na ilgili yönetmelikler çerçevesinde çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi için her türlü tedbirin alınması yönünde uyarısı da bulunuyor.

'Yönetmelik Eski Haline Gelsin'
Hasan Özkazanç Karadenizli çevreciler adına yaptığı yazılı açıklamada Bakan Pepe'den kendi bakanlığı döneminde ve kendi imzası ile değiştirilen, Karadeniz'in sonunu hazırlayan uy-gulamanan düzeltilmesini talep etti. ÇED yönetmeliğinin eski haline getirilmesi gerektiğini savunan çevreciler, Karadeniz'de denizin doldurulması için ihtiyaç duyulan kayaların uygun olmayan yerlerde açılan taş ocaklarından sağlandığını, bu taş ocaklarının da Bakan Pepe'nin kararıyla ÇED yönetmeliği dışına çıkarıldığını belirterek, taş ocaklarının en az deniz dolgusu kadar büyük çevre felaketine neden olduğunu öne sürüyor. Çevreciler Karade-nizin doğasını katlettiğini öne sürdükleri taş ocaklarının bir an önce kapatılmasını istiyor.

Hukuka Rağmen Sahil Yolu
Karadeniz Sahil Yolu'nun projesi 1993 yılında yapıldı. Yöre insanı bölgede otoyol ihtiyacı olduğunun farkında ancak bu yolun deniz doldurularak yapılmasına karşı çıkıyor. Karadenizliler 16 yıldır verdikleri hukuk mücadelesi ile otoyolun sahilleri yutmasına "dur" demeye çalışıyor. Üstelik yargı kararları da bugüne kadar hep çevrecilerin iddialarını doğrular nitelikte ve inşaatların durdurulmasına yönelik. Ancak tüm yargı kararlarına rağmen Karadeniz Otoyolu'nun yüzde 8o'i tamamlanmış durumda. Uzmanlar ise Karadeniz'in inşaası hu-Icuğa rağmen süren sahil yolunu geri alabileceği uyarısında bulunuyor
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.