Haberler

Geleceğin Mimarları Eskigediz’de Okul İnşa Ediyor

Tarih: 13 Temmuz 2006

Bu sene birincisi gerçekleştirilen “Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğrencileri Uygulama Atölyesi”, lisans programında öğrencilerinin eğitimlerinde edindikleri, mimari tasarım ve uygulama sürecine ilişkin teorik bilgileri, pratiğe dönüştürmelerini amaçlıyor.

Öğrenciler stajları süresince öğretim üyeleri, yerel ustalar ve yapı dünyasının profesyonel uygulamacılarıyla birlikte çalışıyorlar. Projenin önemli bir boyutu da öğrencilerin ileride tasarım ve uygulama alanında verecekleri hizmetlere ilişkin sosyal sorumluluklarını yerine getirmelerine olanak sağlanması. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık, Makine ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümleri okulun projelerinin hazırlanması aşamasında katkı sağlarlarken uygulama aşamasında da ülkemizin önde gelen inşaat şirketleri malzeme desteğinde bulunuyor.

İki dönem halinde gerçekleştirilen projenin ilk dönemi 1 Temmuz 2006 – 30 Temmuz 2006 tarihleri arasında, ikinci dönemi 1 Ağustos 2006 – 1 Eylül 2006 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

Proje Ekibi
Projenin yürütücüsü, Yard. Doç.Dr. Z. Gül Ünal, proje koordinasyon ve tasarım ekibi Can Pamukçu, Esma Ağırman, Gülhan Kılınç, Ömer Aloğlu, Y. Burak Dolu’dan, proje ve uygulama danışmanları ise, Prof. Dr. Emre Aysu, Prof. Dr. Füsun Alioğlu, Prof. Dr. Zekiye Yenen, Prof. Dr. Müjgan Şerefhanoğlu, Prof. Dr. Hakkı Önel, Prof. Dr. Ayşe Balanlı, Doç.Dr. Muhteşem Tanrıöver, Yard.Doç.Dr. Z.Gül Ünal, Yard.Doç.Dr. Müjdem Vural, Öğr. Gör. Dr. Ali Parsa, Öğr. Gör. Mehmet Ünal, Dr. Ebru Erdönmez, Dr.Gökçe Tuna Taygun, Dr. Mustafa Bilge, Dr.Sevgül Limoncu’dan oluşuyor.

Projenin Amacı
Mimarlık Fakültesi Öğrencileri Uygulama Atölyesi’nin amacı, Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Lisans Programı öğrencilerinin eğitimlerinde, mimari tasarım ve uygulama sürecine ilişkin edindikleri teorik bilgileri eğitmenleri, yerel ustalar ve yapı dünyasının profesyonel uygulamacılarıyla birlikte, ülkemiz şartlarında ihtiyacı olan bölgelerde pratiğe dönüştürmeleri. Çalışmanın önemli bir boyutu da öğrencilerin ileride tasarım ve uygulama alanında verecekleri hizmetlere ilişkin sosyal sorumluluklarını yerine getirmelerine olanak sağlanması.

Çalışma için, Şubat ayında başlayan ve Erzurum, Gümüşhane, Kütahya çevresinde yerinde yapılan araştırmalar sonucunda seçilen bölge, geleneksel Osmanlı Dönemi yerleşim dokusunun günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş az sayıda örneklerinden biri olan Eskigediz. 1970’de meydana gelen “Gediz Depremi” sonrasında alınan bir karar ile adı Gediz iken Eskigediz olarak değiştirilen yerleşimde 2003-2005 yılları arasında Türkiye Bilimler Akademisi, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Eskigediz Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleştirilen proje ile yerleşimin revitalizasyonu için gerekli olan mevcut geleneksel dokunun belgelenmesi çalışmaları tamamlanmıştı.

Bölgede gerçekleştirilmekte olan, “Uygulama Atölyesi - 2006” çalışması kapsamında Eskigediz, Fahrettin Altay İlköğretim Okulu’nun ihtiyaçları doğrultusunda, ana sınıfı, teknoloji dersliği, öğretmenler odası, wc’den oluşan ek yapı, konu uzmanı öğretim üyelerinden oluşan bir gurup tarafından tasarlanmış, statik, mekanik, elektrik projelerinin hazırlanmıştır. Projenin ikinci etabında ise, projeleri hazırlan yapının inşası, öğretim üyeleri ve yerel ustaların desteğinde, öğrenciler tarafından gerçekleştiriliyor.

Uygulama Atölyesi 2006 çalışması sonucunda;
Kısa bir süre sonra meslek hayatına atılarak ülkemizin farklı bölgelerinde ve koşullarında aldıkları eğitime ilişkin hizmet verecek öğrencilerin, ülkemiz geleneksel mimari örneklerini analiz ederek öğrendikleri teknik ve malzemeleri çağdaş tasarıma girdi olarak kullanıp, istek-ihtiyaç dengesini eldeki mevcut şartları da göz önüne alarak belirleyip, teknik açıdan uygun ve faydalı bir biçimde uygulamaları, organizasyon ve planlama becerisini takım çalışması ile hayata geçirme becerisini kazanmaları bekleniyor.

Özel olarak bu seneki çalışma için seçilen, hem bir kentsel sit hem de bir afet bölgesi olan Eskigediz’de afet sonrasında, geleneksel yerleşim dokusu içinde çağdaş malzeme ve yapım tekniklerinin kullanımıyla, depreme dayanıklı, geleneksel doku ile uyumlu yeni yapı inşasının iyi bir örneğinin hayata geçirilmesi de hedeflenmişti.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.