Haberler

Sulama alarm veriyor

Tarih: 17 Temmuz 2006 Kaynak: Cumhuriyet

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu , Türk tarımının kırmızı çizgide olduğunu, acilen sulama yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Koçoğlu, inşaat sektörü denince akla genelde konutun geldiğini, sulama yatırımı inşaatlarının gündeme getirilmediğini, bu konuda ödenek ayrılırken cimri davranıldığını vurguladı.

Türkiye'de, 1980'li yıllardan bu yana kamuda yatırım ödeneklerinin sürekli azaldığını ifade eden Koçoğlu, ''1980'li yıllarda kamu yatırım ödenekleri GSMH'nin yüzde 4.5 seviyesinde iken her sene küçülmüş ve yüzde 2'nin altına düşmüştür. Yani reel olarak kamu yatırım ödenekleri 1980'den bu yana yüzde 50'den daha fazla azalmıştır'' dedi.

Koçoğlu, devletin şu anda devam eden 2 bin 525 yatırımı bulunduğunu, bunlar için 12 milyar YTL ödenek verildiğini ifade ederek şunları söyledi: ''İhalesi yapılmış sulama, baraj, karayolu, liman, kanalizasyon, içme suyu gibi büyük projelerin inşaatlarının mevcut bütçe ödenek şartları ile ortalama yaklaşık 30-40 yıldan önce bitirilebilmesi mümkün değildir.'' Koçoğlu, özellikle sulama yatırımlarına sembolik ödenekler ayrıldığına dikkat çekerek ''Sulu tarıma gereken ödeneği ayırdığımız takdirde gayri safi milli hasılada 5.5 ile 14 misline varan bir artış söz konusu olacak. Bu rakamlar, Devlet Su İşleri'nin yaptığı araştırma sonucu çıkmıştır'' diye konuştu.

Koçoğlu, öncelikle, ihalesi yapılmış yatırımların kısa sürede bitirilerek ekonomiye kazandırılabilmeleri için bütçe imkânlarına ilaveten proje kredileri şeklinde kaynak bulunması gerektiğini savunarak şöyle devam etti:

''Bütçeden ayrılan ödeneklerle sektör temsilcilerimizin bir kısmının şantiyelerini açmaları dahi imkânsızdır. Zira, işe verilen ödenekle, işin başında bulundurulacak sabit personel ve şantiye genel masraflarının bile karşılanması mümkün değildir. Programa girmiş öncelikli projelerin ödenek yokluğu nedeniyle beklemesi hem ekonomi hem inşaat sektörü için ciddi bir sorundur. Bu işlerin bir an önce tamamlanarak hizmete sokulması, sıkıntıdaki ekonomimiz için büyük kazanç olacaktır. Yarım kalan bu önemli işler, başta tarım projeleri olmak üzere, önceliklerine göre sıralanmalı ve özel sektör imkânlarını da kullanarak bir an önce tamamlanmaları sağlanmalıdır.''

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.