Haberler

İstanbullular, Fethi Topkapı Parkı’nda Yaşayacak

Tarih: 18 Temmuz 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi


İstanbullar, fethi Topkapı Parkı’nda sinema gibi yaşayacak. Topkapı Şehir Parkı’nda yapımı süren 120 metre boyunda, 40 metre çapında ve 12 metre yüksekliğindeki üç boyutlu panoramik resimden oluşacak müzeyle, İstanbullular fethi yeniden yaşama imkanı bulacak.

Genellikle tarihteki önemli olayları anlatmak için yapılan ve çok sayıda dünyada örnekleri olan, Türkiye’de de bir ilk olacak Müze Binası tamamlanırken, İstanbul’daki Fetih Panorama Fotoğrafı için, 8 ressamın 8 aydır çalışıyor. Müze, İstanbul’un fethinin 554. yıldönümü olan 29 Mayıs tarihinde meraklılarına kavuşacak. İstanbullar, kurulacak müzeyle İstanbul’u fethedecek.

Dünyanın İlk Tam Panoramik Müzesi
Fetih Panoraması’nın en önemli bir diğer özelliği de, her yönde 360 derece panoramik özellik taşıması. Yatay ve dikey yönde resim kesintiye ugramıyor. Müze bu açıdan bakıldığında dünyanın ilk, “Tam Panoramik” müzesi olma özelliğini de taşıyor.

Üç bin metrekarelik alanı kurulan müzenin panoramik görüntüsü için Türkiye’nin önde gelen çizgi film yönetmelerinden Haşim Vatandaş koordinatörlüğünde, Hasan Hüseyin Dinçer, Şafak Tavkul, Kemal Yargıcı, Erdinç Ünlü, Murat Efe, Ahmet Kaya, Ramazan Erkut, Yaşar Zeynalov olmak üzere 8 ressam 8 aydır çalışıyor.

Çalışma kapsamında dönemin kıyafetlerine kadar tüm detayların da içinde yeraldığı İstanbul fethine ait tüm arşivler tarandı, araştırmalar yapıldı. Tabloların yanı sıra savaşta kullanılan toplar, saldırma kuleleri ve çeşitli aletlerin maketleri de orijinallerine göre bire bir hazırlanıyor.
   

Güneşin Doğuşu da Canlandırılacak

İstanbullu müze izleyicisi, 10 metre çapındaki seyirci platformu içinde, savaşın ortasında kalmış gibi etrafında dönen 120 metre uzunluğunda, 40 metre çapında ve 12 metre yüksekliğindeki panoramik resimle savaş anını yaşayacak. Görüntüyle birlikte tüm yönlerden gelecek seslerle de izleyici, çarpışma, top, mehteran sesleriyle birlikte savaş anını yaşayacak.

Ayrıca, profesyonel ışıklandırma sayesinde güneşin doğuşu da canlandırılacak. Genellikle tarihteki önemli olayları anlatmak için yapılan panoramalardan bazıları şunlar: Waterloo Savaşı Panoraması, Osmanlı-Rus savaşını anlatan Kırım Savaşı Panoraması, Napolyon'un Moskova Savaşı Panoraması ve Mesdag Panoraması
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.