Haberler

İstanbullulara Nefes Aldıracak ‘Topkapı Şehir Parkı’ Bitmek Üzere

Tarih: 19 Temmuz 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bir zamanlar seyyar satıcıdan, kargaşadan ve kirlilikten adım atılamayan, eskiciler ve hurdacıların, seyyar satıcıların, trafik düzensizliğinin boy gösterdiği Topkapı’yı uzun süren çalışmaların ve büyük emeklerin sonucu modern bir açık hava müzesi haline getiriyor.

Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fethi sırasında, surlarda açılan gedikten şehre ilk girdiği yer olarak bilinen bu tarihi alanda inşa edilen ve içinde; tiyatrosundan seyir terasına, camilerinden havuzlarına, yürüyüş parkurlarından Osmanlı evlerine, büyük otoparklarına kadar pek çok sosyal donatı alanının yer aldığı dev şehir parkı bitmek üzere…

1999 yılında başlanan parkın yapım aşamasında çeşitli evrelerden geçildi ve artık sonlara gelindi. Parkın yeşil alanları, gezi parkurları, çocuk oyun alanları, havuzları, camileri ve otoparkları bitirilerek halkın kullanımına açıldı. Yılsonuna kadar ise “İstanbul’un fethinin üç boyutlu canlandırılacağı” panoramik müze, Takkeci (Takyeci) İbrahim Ağa Cami’nin restorasyonu ve diğer kısımlar da yapılarak, park tamamen hizmete açılacak.

İngiltere’deki “Hyde Park” gibi olacak…
Yapısı itibariyle pek çok yeniliği bünyesinde barındıran şehir parkında hem tarihi ve kültürel öğeler hem de modern ve sosyal alanlar dikkat çekiyor. Bitirildiğinde şehrin trafiğinden, gürültüsünden kaçmak için ideal bir yer olacak ve İstanbulluya nefes aldıracak park, büyüklüğü itibariyle de İngiltere'nin ünlü Hyde Park'ını andırıyor. Uzak ve yakın kavramlarının göreceli olduğu günümüz İstanbul’unda, bir merkez Avcılar’a yakın olurken Beşiktaş’a uzak kalıyor. İşte bu nedenle Topkapı Şehir Parkı için şehrin tam ortası demek doğru bir tespit diyebiliriz…

Yarı yarıya yeşil alanla donatılan parkta; hafta sonu bisikletle gezinti yapabilir, el sanatları çarşısı olarak düzenlenen (Osmanlı Evleri) bölümde vakit geçirebilirsiniz. Bunların yanı sıra Panoramik müzeyi gezebilir, havuzların etrafında serinleyebilir ve yürüyüş parkurlarından faydalanabilirsiniz, üstelik otopark sıkıntısı çekmeden. Siz bu aktivitelere katılırken çocuklarınız da oyun parklarında güvenli bir şekilde oynayabilirler.

Eski Topkapı otogar alanının tamamına sahip, güneyde İstanbul Kara Surlarına bitişik, kuzeyde D-100 karayoluna cepheli, batıda Merkez Efendi Mezarlığı ve doğuda da Topkapı Mezarlığı ile sınır olan parkı (yeraltından geçen) Millet Caddesi ve Kabataş-Zeytinburnu tramvay hattı ikiye bölüyor.

Parkın yapımı sırasında, Eski Anadolu ve Trakya otogarları Esenler Otogarına taşınmasıyla birlikte büyük istimlâkler yapılmaya çalışıldı. Aynı zamanda da alt ve üstgeçit inşaatları ile viyadüklerin inşaatları başladı. Sadece park yapımından ibaret olmayıp çeşitli yol, kavşak, düzenleme ve restorasyon işlemlerini de kapsayan bu büyük proje çerçevesinde; kamulaştırmaların çokluğu, Koruma Kurulu onayının beklenmesi ve alanda bulunan benzin istasyonunun Belediyeyi mahkemeye vermesi neticesinde parkın tamamlanmasını bir süre geciktirdi.

Parkın genelinde şu ana kadar;
• Biri minibüs (1500 adet) kalkış peronu olarak kullanılan, diğeri 1300 araç kapasiteli iki adet yeraltı otoparkı, iki adet, 25 otobüs ve 150 araç kapasiteli açık otopark,
• 3 kafeterya ve parkın çeşitli yerlerinde kullanılmak üzere 8 tuvalet,
• 1 km Bisiklet yolu, 3 adet büyük havuz, 1500 kişilik anfi tiyatro,
• 3 adet cami, 2 adet çocuk oyun parkı (600 metrekare),
• 45’i yeraltı, 15’i yerüstü olmak üzere toplam 60 adet yeni dükkân, 23 adet Osmanlı evi, parkın sulanması için 1400 tonluk su deposu, yaklaşık 15m yüksekliğinde seyir terası, bir adet helikopter pisti, pek çok yardımcı ünite yapıldı,
• 183 bin metrekare yeşil alan düzenlenerek, 3 bin 250 adet ağaç ve yüz binlerce süs bitkisi dikildi.

Parkın yapımı sırasında ayrıca; Merkez Efendi Camii’nin avlusunu işgal eden binalar kaldırılarak, avluya ferahlık veren yeni bir düzenleme yapıldı ve bahçe duvarı genişletilerek yeniden inşa edildi. Projenin devamında; minibüs duraklarının üzerinde yeni bir sosyal tesis yapılması planlanıyor. Kısa sürede bitirilmesi düşünülen tesiste 800 kişilik restoran, nikah ve konferans salonu bulunacak.

Takkeci (Takyeci) İbrahim Ağa Cami
16.yüzyıl sonlarında Topkapı’da hemen sur dışındaki bölgede yapılan cami, bugün Topkapı Şehir Parkı’nın içinde kalıyor. Takkeci İbrahim Ağa tarafından yaptırılan ve aynı adla anılan camii, içindeki ahşap kubbesi ve 16.yüzyıla ait çini panolarıyla sanatsal ve mimari açıdan dönemin önemli yapılarından biri olarak görülüyor.

Camii’nin restorasyonuna 2004’de başlandı ve röleve –restitüsyon proje çalışmaları tamamlandı. Hazırlanan projeler doğrultusunda cami, avlusu ve çevresiyle birlikte aslına uygun bir şekilde restore ediliyor. Restorasyonu büyük ölçüde tamamlanan caminin minaresinin yenilenmesi için anıtlar kurulundan onay bekleniyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.