Haberler

Çanakkale'de Radyasyon Alanları Genişliyor

Tarih: 19 Temmuz 2006 Kaynak: Birgün
Hantepe'de geçtiğimiz haftalarda yaşanan radyasyon tedirginliğinden sonra, Çanakkale bölgesinde farklı alanlarda da benzer sorunların yaşandığı ortaya çıktı. 19. Marmara Çevre Platformu (MARÇEP) Bölge Top-lantısı'nda gündem dışı konuşan Geyikli Derneği (GEDER) Başkanı Hüseyin Çakıcı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından çelişkili biçimde ortaya konan radyasyon ölçümleri nedeniyle ilçenin yaşadığı olumsuzlukları dile getirdi ve yüksek radyasyon ölçümlerinin Geyikli ile sınırlı olmadığını söyledi.

Amacının moral bozmak olmadığını, ancak Ahmetçe'deki radyasyon sorununun bir önceki MARÇEP toplantısında zaten konuşulduğu söyleyen Çakıcı, Geyikli'nin bu durum nedeniyle ekonomik yıkım yaşadığını da belirtti. Tüm rezervasyonların iptal olduğunu, çeşitli senaryoların endişelerini büyüttüğünü ve meşhur Ezine peynirlerinin de ellerinde kaldığını dile getiren Çakıcı, konuyu gündeme getirmesi ve çözmesi için televizyonlardaki haber programlarına başvurduklarını açıkladı.

Çakıcı, bir dergi haberini ihbar kabul eden TAEK'in Ahmetçe Köyü yakınlarında yer alan üç tepede de ölçüm yaptığını ve yüksek radyasyon tespit ettiğini söyleyerek, "Bize, bu tepelerdeki radyasyonun oradaki bir taş ocağının bölge dışından getirttiği taşlardan kaynaklandığını söylediler. Biz artık yetkililere inanamıyoruz," dedi. Çakıcı, kendilerine taşlarda fosfat yumruları olduğunu, fosfatın en fazla uranyum bulaşığı maden olduğunu ve mümkün mertebe bu taşlardan kullanmamalarının önerildiğini söyledi.

'Assos'ta da Radyasyon var'
Çakıcı'nm Geyikli'deki zeytin üretimiyle ilgili endişelerini dile getirmesi üzerine söz alan MARÇEP Küçükkuyu temsilcisi, aynı problemin Assos'ta da yaşandığını ve bu durumun Avrupa'ya ihraç edilen kekiklerin, radyoaktif olduğu gerekçesiyle geri çevrilmesi üzerine ortaya çıktığını söyledi. Assos Belediyesi'nin önce bunu gizlediğini, sonra MARÇEP Toplantısında dile getirdiğini söyleyen temsilci, "Biz her zaman Assos kekiği alırdık. Şimdi herkese kekik ve başka bitkileri satın almamalarını söylüyorum," dedi.

Çernobil'in Bulutları Hâlâ Üzerimizde
Toplantıda Türkiye'de Enerji Politikaları ve Nükleer Enerji başlıklı bir sunum yapan Avrupa Yenilenebilir Enerji Türkiye Bölümü Başkanı Tanay Sıdkı Uyar ise, "Uranyum veya toryum ararken Çernobil'in atıklarının (sezyum) Geyikli'ye düştüğünü fark ettiler," dedi. "Şu anda Türkiye'de nükleer santral olsun diye uranyum ve toryum taraması yapan TAEK, bir bakıyor ki önce Geyikli, sonra Assos," diyen Uyar; Anadolu yüzeyinin 200 metreden taranması halinde tüm serpintinin tespit edilebileceğini iddia etti. Uyar, Çernobil'le ilgili Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre 30-60 bin kişinin kanserden ölmesinin beklendiğini, bu ölümlerin yarısının da Türkiye'de olacağını söyledi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.