Haberler

Sümela’da restorasyon tartışması

Tarih: 20 Temmuz 2006 Kaynak: NTVMSNBC Yazan: Ahmet Kayacık

Trabzon’un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı’nda yapılan restorasyon tartışma yarattı. Maçka Belediye Başkanı ve bazı turistler, kullanılan taşların tarihi dokuya zarar verdiği savunurken, Trabzon Müzeler Müdürü ise eleştiriler haksız buluyor.

Trabzon’un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı’nın restorasyon devam ederken, projeye eleştiriler de var. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin hazırladığı proje kapsamında, restorasyon çalışmaları 10 yıldır sürüyor.

Restorasyonda kullanılan Ankara ve Bayburt taşı eleştirilerin odak noktası. Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, taşın tarihi dokuyu gölgede bıraktığı görüşünde.

Genç, “Yeni yapılaşma, yapılaşma diyorum, restorasyon demiyorum, tamamen eski tarihi doku gölgede bırakılmış, eski haliyle bırakılsaydı daha iyi olurdu” dedi.

Manastırı gören turistler de restorasyona tepki gösterdi. Turistler, “Restorasyondan sonra burası bozuldu. Keşke eski haliyle kalsaydı” diye görüş belirtiler.

Restorasyon çalışmasını savunan Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Salih Yılmazer ise eleştirileri haksız buluyor.

Yılmazer, “Buradaki proje alalade proje değil, eleştirildiği gibi usulen yapılan bir proje de değil. Yalan yanlış eleştiriler yerine hep birlikte Sümela ören yerine sahip çıkalım” diye konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.