Haberler

Türkiye’de Konut Yapacak

Tarih: 20 Temmuz 2006 Kaynak: Akşam
ABD’li finans devi Morgan Stanley, son dönemde yaşanan dalgalanmaları fırsata çevirmek için, uygun ülke kabul ettiği Türkiye’de ikinci yatırım atağı kararı aldı. Dünyanın en ünlü yatırım şirketlerinden MS, Türkiye’de MultiTurkmall gayrimenkul yatırım şirketinin ana hissedarı. Halen 2 milyar euroluk yatırımla 1 milyon 165 bin metrekare inşaat sürdüren şirketin yeni yöneliminde konut projeleri de bulunuyor. İkinci yatırım dalgasının ilk projesinin kısa süre içinde netleşeceğini ve İstanbul’da gerçekleştirileceğini söyleyen Morgan Stanley bünyesindeki Multi Turkmall CEO’su Levent Eyüpoğlu, “İlk kez konut alanında proje geliştireceğiz” dedi.

Konuta Giriyor
Multi Turkmall, ilk etaptaki 2 milyar euroya ulaşan yatırımlarına başladı. Ankara, İzmir, Mersin, İstanbul ve Trabzon alışveriş merkezi projelerinde ruhsat alındığını söyleyen Eyüboğlu, Forum Antalya için ruhsat başvurusunda bulunduklarını belirtti. Forum Denizli projesinde, eski binanın yıkımının gerçekleştirildiğini ifade eden Eyüboğlu, “Şu anda birinci etaptaki tüm projelerde faaliyetteyiz” dedi. Bir buçuk yıllık süreçte 10 kişilik ekiplerinin 85 kişiye yükseldiğine dikkat çeken Eyüboğlu, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “2. yatırım dalgamızı başlatıyoruz. Bu nedenle özel olarak konut bölümümüzü oluşturduk. Yeni yatırım dalgamızda karma kullanımlı projeler planladık. Yani içinde hem konut hem alışveriş merkezi olan projelere gireceğiz. Bunlar şehir içinde ve ağırlıklı İstanbul’da olacak.”

Yatırım Büyük Olur
Multiturkmall CEO’su Levent Eyüboğlu, bu tür karma bir projenin yatırım tutarını 200-300 milyon dolar arasında düşündüklerini açıkladı. 2-3 ayda, yeni projelerinin şekilleneceğini dile getiren Eyüboğlu, kriz veya dalgalanma gibi etkenlerin kendilerini Türkiye’den uzaklaştırmayacağını ifade etti.

Kriz Fırsatı
Türkiye ve dünya ekonomisinin krizler üretmesi, yatırımcılara fırsatlar da doğuruyor. Eyüboğlu, şirketlerinin kriz dönemlerinde Türkiye’den çıkmak yerine, daha atak bir stratejiye yöneldiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Bugüne kadar çok kriz yaşadık. Ama krizde bile yatırım yaptık. Biz 10 gün sonraya değil, 10 yıl sonraya bakıyoruz. Her proje 5 yılda dengeleniyor. Herkesin korktuğu dönemler, fırsat dönemleridir. Bu yüzden ikinci dalga yatırımlara başlayacağız. ”

Multi Turkmall’un Profili
Morgan Stanley’in Hollandalı şirketi devralmasıyla sahibi olduğu ve daha sonra adını Multi Turkmall’a çevirdiği şirket, Forum İzmir projesinde Alman Commerzbank, Forum Trabzon projesinde Avusturyalı Mein ve Forum Mersin projesinde yine Alman Difa ile finansal ortak. Multiturkmall şirketi ise Morgan Stanley’in ana hissedarlığında Türkmall şirketinin üç ortağından oluşuyor. Turkmall şirketi aynı zamanda Ikea’nın Türkiye temsilcisi olan MAPA’nın da ortağı. Mapa, Ikea, Maya Holding ve Turkmall ortaklığından oluşuyor. Turkmall, Ikea ile Romanya ve Bulgaristan’da da ortak. Türkiye’de 4 milyar euronun üzerinde yatırım planlayan TurkMall, Çin’de de ofis açtığını söyleyen CEO Levent Eyüpoğlu, “Multi ile oldukça uyumlu çalışıyoruz. Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya’da en az 500’er milyon euroluk yatırımlarını bizim üzerimizden gerçekleştirecek” dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.