Haberler

TOKİ Kızdı, Çimento İhracı Kayda Bağlandı

Tarih: 22 Temmuz 2006 Kaynak: Birgün
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ve çimentocular'ın bir süredir çimento fiyatları ile ilgili polemikleri Erdoğan'ın bastırması üzerine tedbirleri de beraberinde getirdi. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili ise, sektörün, "bazı malum çevrelerce" fırsatçılıkla suçlanarak, kamuoyunun önünde karalanmaya çalışıldığını belirterek, bu eleştiriler sonucunda çimentonun ihracı kayda bağlı mallar listesine alındığını kaydetti.

İğnebekçili, yaptığı açıklamada son bir yıl içinde, konut inşaatlarındaki canlanmaya paralel olarak, çimentonun yurt içi talebinde büyük artış yaşandığını, 2006 yılının ilk beş ayında talebin yüzde 23 arttığını, Haziran ayında da bu artışın yüzde 25 seviyesini aşmasının tahmin edildiğini dile getirdi. İç talep artışını karşılamak için üretimin artırılıp, ihracatın azaltıldığını savunan İğnebekçili, çeşitli çevrelerde çimento fiyatlarının aşırı artış gösterdiğinin iddia edildiğini, ancak Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, yıllık artışın yüzde 9,37 olduğunu söyledi. Aynı dönemde TÜFE'nin yüzde 10,12, ÜFE'nin ise yüzde 12,52 oranında artış gösterdiğini ifade eden İğnebekçili, şunları kaydetti:

"Hal böyle iken, sektörümüz bazı malum çevrelerce, arzı kısarak fiyat artışına neden olmak ve fırsatçılıkla suçlanarak, maksatlı olarak kamuoyunun önünde karalanmaya çalışılmaktadır. Kamuoyundaki bu haksız eleştirilerin neticesinde, maalesef, Dış Ticaret Müsteşarlığının 13 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren tebliği uyarınca çimento, İhracı Kayda Bağlı Mallar listesine alınmıştır. Bu kararın muhtemel bir fon uygulamasına dönüş-mesiyle, zorlukla elde edilen dış pazarların rakiplerimize terkedileceği, bunun da gerek sektörümüz, gerekse de ülke ekonomisine olumsuz yansımaları olacağı kuşkusuzdur.

Rekabet koşullarının zorlu olduğu uluslararası alanda birçok ülke, pek çok sektörü ihracata yönlendirmek için çeşitli yöntemlerle destek sağlarken, hem çimento ihracatından Çevre Vergisi alınması ile ilgili önerileri hem de Türkiye'de hiçbir stratejik değeri bulunmayan çimentonun ihracatının kısıtlanması girişimlerini kabul etmek hiçbir insaf ve mantığa sığamaz.Bu ve benzeri önerilerle, ülkemizde uygulanan serbest piyasa ekonomisi mantığından adım adım uzaklaşıldığını görmekten büyük üzüntü ve endişe duyduğumuzu kamuoyunun yüksek bilgi ve takdirlerine arz ederiz."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.