Haberler

Engelliler için Engelsiz Mobilyalar Tasarladı

Tarih: 22 Temmuz 2006 Kaynak: Hürriyet
Ertunç Vatanperver (26) genç bir iç mimar. İç Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ve AYDER’in (Alternatif Yaşam Derneği) düzenlediği, "Engelsiz Kişisel Yaşam Alanı (oda) ve Mobilya Tasarım Yarışması"nda, engelliler için hazırladığı mobilya tasarımı ve odasıyla ikincilik ödülü kazandı.

Jüri, yarışmada profesyonel kategoride birinci olacak proje bulunmadığına karar verdiği için, Ertunç Vatanperver’in projesi ikinci oldu. Yarışmanın amacı, yaşadığımız mekanları düzenlerken bedensel engellilerin de düşünülmesini sağlamak ve tasarımın herkes için olduğu gerçeğini ortaya koymaktı. Vatanperver hangi düşüncelerle bu yarışmaya katıldığını şöyle açıklıyor: "Engelli mobilyaları satan hiç kimse tasarımı umursamıyor. Mobilya kendini ’ben sadece sakatlar içinim’ diye fark ettiriyor. Hem işlevsel hem de görsel olarak engelli mobilyası görünümünü minimuma indirmeyi amaçladım."

Ne zaman konu geçse, herkes engellilerin hayatının ne kadar zor olduğundan, hem ev içinde, hem sosyal hayatta kimsenin onları düşünmediğinden yakınır. Durum böyle olmasına rağmen, yine de çok az kişi elini taşın altına sokar. İşte AYDER ve İç Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin bu girişimi engellilerin önündeki engelleri kaldırmak için bir umut oldu.

Kendisi engelli olmayan Ertunç Vatanperver, projesini bir haftada tamamlamış ama araştırma süresi daha uzun sürmüş.

Yarışmayı duyduğu zaman teslim tarihine çok kısa bir süre kalmasına rağmen, konu zor olduğu için yarışmaya katılmak istemiş.

Önce mevcut engelli mobilyalarını ve kullanım amaçlarını incelemiş. Daha sonra da engelli mobilyalarının işlevselliğini ne kadar artırabileceğini ve aynı zamanda görsel olarak pek de iç açıcı olmayan bu mobilyaların nasıl modernize edilebileceğini düşünmüş.

PUREroom (Saf Oda) adını verdiği konseptte, kanıbaşka bir şekilde tasarlamış.

Parçalanır Masa Terletmeyen Sandalye
"Engelliler dışarıda kullandığı sandalyeleri mecburen evlerinde de kullanıyor.

Halbuki ev için çok daha şık ve kullanışlı bir sandalye tasarlanabilirdi. Engelli mobilyaları satan hiç kimse tasarımı umursamamış. Böyle bir şey düşünmemiş bile.

Bu tür mobilyalar ’Ben sadece sakatlar içinim’ diyerek kendini fark ettiriyor. Engelli insan, sandalyeye her oturduğunda sakatlığı yüzüne vuruluyor."

Ertunç Vatanperver’in tasarladığı sandalye akülü ve sandalyenin herhangi bir kontrol kolu yok. Kontrolü, engelli kişinin koluna takılan ve blue tooth ile çalışan bir aygıt sağlıyor.

Engelli kişinin ev içinde katettiği yol çok uzun olamayacağı için sandalyenin aküsü uzun bir süre yetiyor. Kişi yatağında yatıyorsa ve sandalyesi uzaktaysa yine kolundaki aygıt sayesinde uzaktaki sandalyesini yanına getirebiliyor. Sandalye 120 derece sırt eğimi sağlıyor ve 15 cm’lik yükseklik ayarı da yapılabiliyor.

Oturma ve yaslanma kısmı terletmeyen ve formunu kaybetmeyen poliüretan destekli keseciklerden oluyor. Odadaki yatak çevresini saracak tekerlekli bir dış düzenek ve gerektiğinde sırt eğimi ayarlanabilir olarak tasarlanmış. Çalışma masasının dörtte üçü istenirse parçalanabiliyor. Engelli yatağında çalışmak istiyorsa parçalara ayrılabilen bu masa yatağa kolaylıkla adapte edilebiliyor. Laptopla çalışmak isteyen engelli parçalanabilen bu masanın üzerindeki prizlerle de elektrik sorununu halledebiliyor. Odadaki raflar kitaplık olarak kullanılabildiği gibi engelli kişiye aynı zamanda destek de sağlıyor.

Ertunç Vatanperver, bu konseptin bu haliyle üretime giremeyeceğini fakat küçük değişikliklerle kolaylıkla üretim yapılabileceğini söylüyor.

Bursla İç Mimari Okudu
Ertunç Vatanperver 2000 yılında başarı bursuyla girdiği Maltepe Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nden 2005 yılında mezun oldu. 2001 yılında Domsan Mobilya’nın düzenlediği mutfak tasarımı yarışmasında birincilik ödülü alarak İtalya’da NABA’da (La Nuova Accedemia di Bella Arti di Milano) sertifika programına katıldı. 1998 yılında Cumhuriyet’in 75. Yılı Anıt Yarışması’nda birincilik, Calligaris Sandalye Tasarım Yarışması’nda ikincilik, Movenpick Otel "Otel İşlevine En Uygun Masa Tasarımı Yarışması"nda birincilik ödülleri Vatanperver’in kazandığı yarışmalardan bazıları. Şu anda ParlakKırmızı firmasında iç mimar olarak çalışıyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.