Haberler

Kiğı Kalesi alarm veriyor

Tarih: 24 Temmuz 2006 Kaynak: NTVMSNBC

Bingöl’de bulunan tarihi Kiğı kalesi, bölgede devam eden baraj inşaatı yüzünden yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Baraj yapımında kaleden alınan taşların kullanıldığını savunan Kiğılılar, yetkililerin biran önce önlem almasını istiyor.

 Yapımına 9 yıl önce başlanan Bingöl’deki Kiğı hidroelektrik santralı barajının inşaatında kullanılan kayaların, tarihi Kiğı Kalesi’nden alındığı öne sürüldü.

İlçedekiler ayrıca inşaat sırasında Halid Bin Velid’in askerlerine ait olduğu ileri sürülen mezarlığın da tahrip olduğunu iddia etti.

Çalışmaların biran önce durdurulmasını isteyen Neşet Özçelik isimli vatandaş, “Barajı bahane ederek tarihi Kığı Kalesi’ni yok etmeye çalışıyorlar. Burada şehitlerimiz yatıyor. Her yıl ilçe halkı burada yatan şehit mezarlarını ziyaret ederek mevlidler okuyorlar. Bu kalenin yıkılmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Hüseyin Durman ise, “Bu hazine avcılarının talanıdır. Baraj yetkilileri bize baraj yapımında kullanılmak üzere buradan taş alınacağını söylediler. Ancak, amacın taş almak olmadığı açıkça ortadadır. Baraj çalışmalarından çok kale çevresinde sürekli yollar yapılmaktadır. Bu da akıllara farklı soru işaretleri getiriyor. kale çevresinde onlarca yol yapılmış ve yapılmaya devam ediyor. Bu yollar yapılırken şehit mezarları tahrip edildi. Mezarlıklardaki kemikler dışarı çıkmış durumda” dedi.

İddiaları reddeden Kiğı Belediye Başkanı Coşkun Güven ise kalenin SİT alanı içinde olduğunu, buradan kaya alımının da sözkonusu olmadığını söyledi.

Güven, “SİT sınırlarına 50 metreden fazla yaklaşmamak ve uygulamanın teknik rapor doğrultusunda yapılması şartıyla malzeme alınabileceği belirtilmiş. Bölgede kalenin dışında Kiğı okulu ve tarihi Kiğı hamamı var. Bu üçünü Erzurum’a bizzat giderek ben koruma altına aldırdım. Korumaya aldırdığım bir yeri korumamazlık yapar mıyım” dedi.

Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.