Haberler

Konut fiyatları

Tarih: 23 Temmuz 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Mahfi Eğilmez
Kentleşmenin yarattığı büyük rantlar, Türkiye gibi kentlere göç olgusu yaşayan ülkelerde, konutun bir yatırım aracına dönüşmesini sağlıyor. Enflasyonun hızla düştüğü, Hazine'nin daha az borçlanmaya yöneldiği 2000'lerde bankalar Hazine'nin borçlanmasındaki düşüşün yarattığı boşluğu doldurmanın yolunu tüketici kredileri ve konut kredilerinde buldular. Birdenbire ortaya çıkan bu finansman fazlalığı ihtiyacın üstündeki konut talebini de artırdı ve sonuçta konut fiyatları katlanarak arttı.

Banka kredisi desteğine dayanarak yatırım amaçlı lüks konutlar yapıp, satarak ve fiyatları inanılmaz derecede şişkin tutarak, sonsuza kadar devam etmek mümkün değil. Nitekim bankalardan talep edilen konut kredilerinde hızlı bir düşüş yaşanıyor son haftalarda. Merkez Bankası verilerine göre bu yılın ilk yarısında haftada ortalama 340 milyon YTL hızla büyüyen konut kredileri, temmuzun ilk haftasında 38 milyon YTL artmış. Yani konut kredisi talebinde yüzde 88 daralma ortaya çıkmış. Buna karşılık döviz tevdiat hesapları artışa geçmiş ve 80 milyar dolara ulaşmış. Yani eğer bu ilk görüntüler çok yanıltıcı ya da mevsimsel etki altında bir değişimi ifade etmiyorsa, konut kredisi alıp da konuta yatırım yapmak yerine artık yeniden döviz mevduatına dönmek tercih edilir olmaya başlıyor. Bu gelişme şaşırtıcı değil çünkü konut kredilerine uygulanan faizler son dönemde yüzde 100 yakın artış gösterdi.

Önümüzdeki dönem Türkiye için sıkıntılı görünüyor. İç siyasetteki gelişmeler bir yandan, Ortadoğu başta olmak üzere dış siyasetteki gelişmeler diğer yandan bu dönemin son derece dalgalı bir siyaset görünümüne sahne olacağına işaret ediyor. Bu dalgalanmalar kuru dalgalandıracak ve enflasyon yükselecek. Petrol fiyatlarında yaşanan tırmanışın yarattığı olumsuz etki sonucu cari açığı denetim altına almakta zorlanan yönetim ister istemez bazı vergileri artırmak zorunda kalacak. Konut kredisi talebi büyük olasılıkla daha da düşecek ve dolayısıyla fiyatlar da düşecek. Bu kadar şişmiş konut fiyatlarının düşüşü çok sert olacak ve çok can yakacak gibi görünüyor.

Büyük kentler kaçak yapıyla dolu. Bunların çoğu depreme dayanıklı değil. Bu konutları kaçak konumdan çıkaracak izinler, cezayı da içerecek yüksek bir harç karşılığında ve sorumluluk tümüyle konut sahibinde olmak üzere verilse yasal hale getirilen konutun ipotek karşılığında alınacak krediyle sağlamlaştırılmasını zorlamak mümkün hale gelir. Ayrıca elde edilecek harç gelirleri sayesinde imkânı olmayanların evlerini depreme karşı sağlamlaştırması için bir kredi fonu yaratılabilir. Bunları yapmak yerine konut fiyatlarının şişmesini izleyip duruyoruz.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.