Haberler

Doğu'nun Tarihi Değişiyor

Tarih: 25 Temmuz 2006 Kaynak: Birgün
Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde süren Körtiktepe arkeolojik kurtarma kazısını sürdüren Prof. Dr. Vecihi Özkaya, Çayönü ile bilinen bölgenin neolitik tarihinin, Kargamış, Batman ve Ilısu kurtarma kazılarında ortaya çıkan sonuçlarla değişmeye başladığını söyledi. Dicle Üniversitesi (D.Ü) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya, 6 yıldır sürdürdükleri Körtiktepe kazısında, şimdiye kadar yüzlerce envanterlik eseri ortaya çıkardıklarını belirterek, kazılar sürdükçe Körtiktepe'nin çok önemli neolitik yerleşim olduğunun ortaya çıktığını bildirdi.

Kargamış, Batman ve Ilısu Barajı kurtarma kazıları ile bölgenin bilinmeyenlerinin aydınlanmaya başladığını ifade eden Özkaya, şunları söyledi: "Şimdiye kadar Çayönü ile bilinen bölgenin neolitik tarihi, Kargamış, Batman ve Ilısu kurtarma kazlarında çıkan sonuçlarla değişmeye başladı. Özellikle Körtiktepe şimdiye kadar ki buluntularıyla neolitik dönemin ileri düzeydeki bir temsil cisi. Körtiktepe, bölgede ortaya çıkan yerle simler arasında özellikle bulguları açısın dan öncelikli durumda. Şu an Anadolu'nun güneydoğusu için şunu diyebiliriz.

Batman Barajı altında kalan Demirköy yerleşimi, cılız bulgularıyla erken dönemi temsil eder. Yine, Batman Barajı altında ka lan Hallançemi'nde yerleşim daha ileri olsa da sosyal, kültürel ve dinsel değerlerin pek algılanmadığı bir yer.

Körtiktepe ise, bunlarda olmayan sosyal, dinsel, ticari, sanatsal değerlerin gelişmişli ğini temsil eder ve bunların izahını kolaylaş tiran bulgularıyla gündemdedir. Başka biı deyişle, Demirköy ile Irak'taki Şanidar ve Zawicemi köy olarak kalırken, Çayönü ve Körtiktepe'yi dönemin kentleri olarak nite lemek mümkün. Körtiktepe, neolitik döne min ileri düzeydeki bir temsilcisidir."
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.