Haberler

Polis zoruyla tahliye: Yüzme İhtisas gözyaşlarıyla

Tarih: 25 Temmuz 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Umay Aktaş Salman
Servet Utkuata 77 yaşında ve tam 62 yıldır İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü (İYİK) üyesi. Kulübün ilk yüzücülerinden olan Utkuata, 1972 yılında kulübün Ortaköy'deki yalıya taşındığı ve havuz için taş taşıdıkları günü anlatıyor hüzünle. Dudaklarından "Ağlamak istiyorum" sözcükleri dökülüyor. Kızı ve torunu da kulübün sporcularından. Kızı Oya Öner, eşiyle kulüpte tanışmış. 12 yaşındaki kızları Merve de spora İYİK'te başlamış. Bir aileden üç kuşağın spor yaptığı Türkiye'nin ilk yüzme okulu İYİK, dün sporcuların ve üyelerin gözyaşları arasında 35 yıllık binasından çıkartıldı. Yaklaşık 100 çevik kuvvet binaya girdiğinde, havuzda inadına sutopu maçı sürüyordu. Polis kararlıydı, "Ama zor kullanarak ama gözaltı yaparak burası boşaltılacak" diyordu. Yöneticiler kulübe yeni bir yer bulana kadar süre istediyse de yalvarışlar kâr etmedi. 63 yıllık kulüp 1000'in üzerinde sporcusuyla ortada kaldı.

1943 yılında kurulan İYİK, 1971'den bu yana Ortaköy'deki Hatice Sultan Yalısı'nda sporcularını yetiştiriyor. İstanbul İl Özel İdaresi'nin malı olan ve kulübe 35 yıllığına kiralanan yalının kullanım süresi 8 Haziran'da doldu. Süre dolmadan yalıyı 35 yıllığına yine kiralamak isteyen İYİK'in talebi reddedildi. İstanbul Valiliği kulübün tahliyesine karar verdi. İYİK, üç kez İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma davası açtı. Ancak karar çıkmadan tahliye günü geldi. Dün sabahtan itibaren sporcular ve üyeler kulübü doldurdu. Her günkü gibi çocuklar havuzda antrenmanlarını yapıyor, üyeler kafeteryada oturuyordu. Polisin geleceğini biliyorlardı ama binalarını boşaltmayacaklardı. İYİK Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bozkurter, bahçede sporcular ve üyelerle birlikte toplanıp basın açıklaması yaptı.

63 yıldır sporun hizmetindeyiz
Bozkurter, 63 yıldır Türkiye Cumhuriyeti'ne ve sporuna sağladıkları katkının, 3-5 milyon dolar turizm girdisiyle mukayese edilemeyecek kadar büyük olduğunu vurgulayarak, "Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin bugün (dün) İstanbul'da bir spor tesisi açılışı yapıyor. Ne yazık ki, İYİK kapanıyor. İYİK'in 1000'e yakın aktif sporcusu, 2 bin 500'e yakın da üyesi var. İsteğimiz, spor yapabileceğimiz bir tesis yapılana kadar binamızda spor faaliyetimize devam etmemize izin verilmesi. Yan taraftaki okulu otel, burayı otel, Türk Petrol'ü restoran olarak planlara işleyenler, Cemil Topuzlu Parkı'na göz dikenler... İstanbul halkı size geçit vermeyecek" diye konuştu.

Kulübün sporcuları ise ellerinde pankartlarla kararı protesto etti. 'Türk yüzme camiası ağlıyor', 'Bizi kulübümüzden ayırmayın', 'Tayyip amca hem çikolatamı hem kulübümü geri ver' yazılı pankartlar taşıyan minik sporcular hıçkırıklara boğuldu. İYİK'in en iyi serbest yüzücülerinden biri olan 11 yaşındaki Özgür Can Özüdoğru gözyaşları içinde "Bu kadar sporcuyu evsiz bırakmayın. Her yeri otel yapıyorlar. Burası satılamaz" diye konuştu.

İYİK ailesinin protestoları caddeye kadar taştı. Gençlerin "Yüzme hakkımız söke söke alırız" sesleri, yüksek sesle çalan İYİK marşına karıştı. Gençler ve sporcular sloganlarına devam ederken, çekiciler kulüp önündeki arabaları kaldırıyordu. Biraz sonra polis, çevik kuvvetle birlikte kapıya dayandı.

Kapıdaki kadın üyeler polisi içeri almak istemedi ama polis tartışmalar arasında içeriye girdi. 10 yıldır kulübe üye olan Murat Zaim, "Cumhuriyeti kapatıyorlar. Mehter marşı çalsak böyle olmazdı" diye bağırırken, polis, "Karşı karşıya kalmayalım, burası bugün boşaltılacak" yanıtı veriyordu.

Havuz kenarı polisle dolarken çocuklar şaşkındı. Polis ve üyeler arasındaki tartışmalar hararetlendi. İYİK ailesi bir saat boyunca binadan çıkmamak için direndi. Kulüp yetkilileri İstanbul Gençlik ve Spor Müdürlüğü yetkililerinden üç gün süre istedi ama yetkililerden yanıt gelmedi. Bir saatlik direnişin sonunda eşyalar, kapıda bekleyen beş kamyonete taşınmaya başlandı. Hem ağlayan hem eşyaları taşıyan sporcular, nereye gideceği meçhul eşyaları kapının önüne koydu. İlk taşınan eşyalar arasında ise yüzlerce kupa yer alıyordu. Üyeler ve sporcular 35 yıllık evlerinden dramatik sahnelerle ayrıldı.

Vali: Uzlaşma konusu yok
İstanbul Valisi Muammer Güler 1000'in üzerinde ödülü olan, 14 olimpiyat sporcusu yetiştiren, sutopu takımının 11 yıl üst üste birincilik alıp rekor kırdığı kulüple ilgili şöyle konuştu: "Uzlaşma konusu yok. Binanın 35 yıllık kullanım süresi bitmiş. Yüzme sporuyla ilgili hiçbir faaliyetine ara verilmeyecek. Yüzme havuzunun işletmesi, orada yeni bir proje yapana kadar Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde olacak ve kulüp sporcuları da yararlanacak. Gerek o parsel, gerek yanındaki daha önce yanmış bulunan Naime Sultan Yalısı olarak bilinen Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'nun alanı, turizm alanı olarak değerlendirilmiştir. Her ikisini kapsayacak şekilde bir büyük turizm projesi hazırlanmaktadır."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.