Haberler

Belediye karşı kıyıya da uzandı

Tarih: 26 Temmuz 2006 Kaynak: Vatan Yazan: Tülay Şubatlı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Boğaz'daki tarihi yapılara yönelik operasyonuna bir yenisi daha eklendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Boğaz'daki tarihi yapılara yönelik operasyonuna bir yenisi daha eklendi. İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü'nün (1YIK) 35 yıllığına İstanbul İl Özel İdare'den kiraladığı Ortaköy'deki kulüp binasından çıkarılmasının ardından, bu kez de Anadolu Hisarı'nda toplam 53 dönümlük arazi olan Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı'ndan günümüze kalan 115 metrekarelik "Divanhane" bölümü için İstanbul Büyükşehir Belediyesi düğmeye bastı. Boğaziçi İmar Müdürlüğü, mülkiyeti "Mülhak Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa Vakfı"na ait olan Amcazade yalısının sahildeki 300 metrelik arazisine Köprülü Ailesi tarafından yapılan 12 ruhsatsız binayı yıkacak. Belediye, 1987 yılında alınan ruhsatsız yapıların yıkımı kararını, 15 Mayıs 2006 tarihinde devreye soktu ve evlerin 28 Temmuz 2006'ya kadar boşaltılmasını istedi.

İşgalci değiliz
Evi yıkılacak olanlardan biri de 13'üncü kuşaktan sadrazam torunu olan Sema Evin. Eski İmar ve İskan Bakanı olan babası Muhiddin Güven'in 1950'li yıllarda yaptırdığı evde 6 yaşından beri yaşadığını söyleyen Sema Evin, yıkım kararının uygulanacağını öğrendiğinde ne yapacağını bilememiş. Hayattayken diplomat eşi Ömer Oktay Evin ile yurt dışında görev yaptıklarında dahi Anadolu Hisarı'ndaki evinden kopamadığını söyleyen Evin, "Biz işgalci değil toprak sahibiyiz. Babam evimizi gerekli mercilerden onay alarak yaptırdığı halde ruhsatsız sayıldı. Evimi boşatlmıyorum, yıkım ekibini bekliyorum. Vakıf, aklını başına toplayıp, gerekeni yapmalı ve belediyeyle protokol imzalamalı" diyor.

Müze yapabiliriz
Vakıf Mütevellisi Ahmet Köprülü, yalının restore edilip butik otel yapılacağını söylüyor. Restorasyon için vakfa süre tanıyan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, 16 Haziran 2005'da çıkan "Yıpranan tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması" hakkındaki kanun kapsamında, vakıf arazisinde kamulaştırma yapılabileceği, restorasyonun ardından da yalının müze ve kültür mirası yapılacağı uyarısında bulundu.

Koç'un müştemilatı da yıkılacak
Amcazade Yalısı, Sultan İkinci Mustafa zamanında sadrazamlık yapan Köprülü Ailesi'nden Ahmet Paşa'nın amcaoğlu Hüseyin Paşa tarafından 1699'da yaptırıldı. Aynı tarihte imzalanan ve Osmanlı'nın duraklama devrine girmesinde bir milat olarak kabul edilen Karlofça Antlaşması'nın hazırlıkları da bu yalıda yapıldı. Yalıya ait arazideki yıkılacak yerler arasında Ali Koç'un yalısının müştemilatı da bulunuyor. Eskiden yine vakfa ait Selamlık yalısı ve kayıkhanenin bulunduğu bölümü kiralayan Ali Koç, burada yaptığı müştemilat için her yıl vakfa kira ödüyordu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.