Haberler

Aliağa "Nükleer Çöplük" Olacak

Tarih: 27 Temmuz 2006 Kaynak: Birgün Yazan: Şenol Gök
Çevre ve insan sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle sık sık uluslararası çevre örgütlerinin ve Aliağa kamuoyunun tepkisini çeken Aliağa'daki gemi sökümcüler, Fransa donanmasından bu yıl hurdaya ayrılacak ve aralarında Fransız uçak gemisi Cle-menceau'nun da bulunduğu 270 savaş gemisine talip olunca Aliağa ve çevresinde endişeli bir bekleyiş başladı.

Hindistan Kabul Etmedi
Geçen yıl sökülmek üzere Fransa'dan Hindistan'a gönderilen, ancak uluslararası kamuoyu ve Greenpeace'in tepkileri sonucu geri çağrılan amyantla kaplı geminin Aliağa'da sökülecek olması bölgede korkuları bir kat daha artırıyor. Binlerce ton asbest ve tehlikeli atık içeren Fransız uçak gemisi Clemence-au'nun ve İspanya'dan gelen Novoçerkask adlı geminin Türkiye'ye girişi 2003 yılında da kamuoyu baskıları sonucu engellenmişti.

Geçen hafta Denizcilik Müsteşarlığı Tersaneler Daire Başkanı Orhan Özbek ile birlikte Aliağa'ya gelen Fransız donanması komutanlarından Amiral Hubert Jovot, makine mühendisi Christian Helow ve gemi inşaat yetkilisi Claude Wohrer bölgenin savaş gemilerinin sökümü için uygun olup olmadığını inceledi.

Fransız Amiralden İtiraf
Amiral Hubert Jovot "Fransa'da bu gemileri eğitimlerde hedef olarak kullanıyorduk. Daha sonra bu gemileri hedef olarak kullanma yeni yasalarla zorlaştı. Türkiye'de gemi söküldüğünü bildiğimiz için, gemi sokumunun ne şekilde yapıldığını yerinde tespit etmek için Aliağa'ya geldik" dedi. Amiral Jovot, gemilerde radyoaktif serpinti ve kimyasal kirlilik bulunup bulunmadığı konusunda ise kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapmadı.

Fransa donanmasının uluslararası sularda yaptığı tatbikatlarda nükleer, kimyasal ve radyoaktif içerikli silahların da bu gemiler hedef gösterilerek denenmiş olması ihtimali Türkiye'nin yeniden Batılı ülkelerin nükleer ve kimyasal çöplüğü haline dönüşmesi tehlikesini gündeme getirdi.

Yasalara Aykırı
Uluslararası çevre örgütleri, gemilerin söküm için Türkiye'ye sokulmasının yasalara aykırı olduğunu belirtirken, Tehlikeli Atıkların Sınır ötesi Taşınması ve Bertarafının Kontrolü'ne ilişkin uluslararası sözleşmede, 1994'ten bu yana Türkiye'nin de imzası bulunuyor. Konvansiyon, tehlikeli atıkların uluslararası taşınması ve ticaretini yasaklıyor.

1995'te yayımlanan 'Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' de atıkların asbest içeren gemiler de olmak üzere Türkiye'ye ithalini yasaklıyor. Söz konusu yönetmeliğin Atıkların Sınırlarötesi Taşınımı/Atıkların İthali başlıklı 38. Maddesi, "Atıkların Türkiye'nin yetkisi altındaki sahalara ve serbest bölgelere ithali yasaktır. Ancak, yönetmelik yayımlandığı tarihe kadar sektör itibarı ile ekonomik değeri haiz atıkları sağlık, araştırma, yakıt ve benzeri amaçlarla kullandığını belgeleyenlere ithal izinleri, uygun görülecek süre ve şartlarda yayımlanacak tebliğler doğrultusunda bakanlıkça verilir" diyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.