Haberler

Topkapı Sarayı'nı Tahrip Eden Araç Trafiğine Son

Tarih: 28 Temmuz 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Motorlu taşıtların tarihi dokusuna büyük zarar verdiği Topkapı Sarayı Bab-ı Hümayun Kapısı, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katıldığı bir törenle araç trafiğine kapatıldı.

Topkapı Sarayı’nın Hümayun Kapısı (Saltanat Kapısı) önünde gerçekleşen törene Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er ve TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy ile çok sayıda vatandaş ve turist katıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın katılımcıları marşlarıyla coşturduğu törende Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural ile Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Nurullah Çakır da hazır bulundu.

Bakan Koç; “Topkapı Sarayı İçin Yeni Bir Çağ Başlıyor…”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın marşları ve İstiklal Marşı ile başlayan törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, her zaman ''hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dediklerini ifade ederek, Topkapı Sarayı’nı, “hiçbir şey eskisi gibi olmayacak'” bir şekilde kullanmaya başlamanın ilk adımını attıklarını söyledi.

Topkapı Sarayı’nın bahçesinin araç trafiğine kapatılmasıyla bundan sonra ziyaretçilerin, mekanı ve mekanı çevreleyen her türlü güzelliği daha rahat seyrederek etkileneceğini Bakan Atilla Koç, Bakanlık, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Eminönü Belediyesi’nin ‘artık hiçbir şey eskiden olduğu gibi çalakalem olmayacak’ anlayışını ortaya koydu. Çalışmalarımızda elbette acelemiz var. Hem de çok acelemiz var, ama acelemiz hakikat ve hakikate bağlılığımızın önüne geçmeyecek” dedi.

“Topkapı Sarayı Bütünleştirme ve Sur-u Sultani Kapsamında Düzenleme Projesi Protokolü”nün 8 ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Valiliği arasında imzalandığını hatırlatan Bakan Koç, şöyle konuştu; “(Göç yolda düzelir) aceleciliğiyle beraber ‘10 defa ölçüp 1 defa biçme’ dengesini kurduk. Bundan sonra yolumuz açılmıştır. Bir şeyin açılabilmesi için bir şeyin kapanması gerekiyor. Zaman süreci böyle süre gidiyor. Bu sarayda yaşayanlar, bize İstanbul'u hediye ettiler. İstanbul’u hediye ederken bir şeyi kapattılar, Ortaçağı kapattılar, Yeniçağı açtılar. Bu kadar benzetme belki mübalağalı olabilir, ama artık Topkapı için yeni bir çağ başlıyor.”

Başkan Topbaş; “Kültürel Mirası Geleceğe Taşıma Sorumluluğu Taşıyoruz…”
Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da şehrin kültürel miras ve değerlerini koruma, kullanma ve geleceğe taşıma sorumluluğu içinde hareket ettiklerini belirterek, İstanbul’un artık dünyayı etkiler duruma geldiğini ve kentte ciddi bir dönüşümün yaşandığını söyledi.

Bu gelişmelere paralel olarak şehrin turizmden aldığı payın yükselmeye başladığını vurgulayan Başkan Topbaş, İstanbul’un geçmişten gelen tüm mirasını koruyarak geleceğe aktarmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Kadir Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü; “İstanbul'un bu bölgelerinde yıpranmaya müsaade etmeyeceğiz. Topkapı Sarayının kapısında otobüslerin izleri var. Bu yanlış kullanım. Dünyanın her yerinde müze alanlarında insanlar uzun mesafeler yürüyor. Doğru olan budur. Bugüne kadar cesaret gösterilerek bu karar alınamamıştı. Sayın Atilla Koç'u bu konuda karar aldığı için kutluyor ve teşekkür ediyorum. Sarayın bahçesi adeta otobüs otoparkına dönmüştü. İnsanlar o ortamda tarihi hissedemiyorlardı. Artık insanlar sarayın bahçesine yürüyerek girecek ve tarihi hissedecek.”

Otobüsler Çatladıkapı’da Park Edecek
Topkapı Sarayının Bab-ı Hümayun Kapısının İl Özel İdaresi tarafından 2 yıl önce 250 milyar liraya restore edildiğini ifade eden İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı ise, o dönemde otopark sıkıntısı nedeniyle sarayın kapısının araç trafiğine kapatılamadığını kaydetti. Restorasyondan sonra da içeri giren otobüslerin kapının sağına soluna çarptıklarına, çizdiklerina ve egzoz gazı ile dokusunu tahrip ettiklerine dikkat çakan Cumhur Güven Taşbaşı, Bab-ı Hümayun Kapısı’nın kapatılmasının Topkapı Sarayı için çok olumlu bir gelişme olduğunu dile getirdi. Çatladıkapı’da bir top sahasının otobüslerin park etmesi için tahsis edildiğini kaydeden Taşbaşı, İl Özel İdaresinin 20 trilyon lirayı tarihi ve kültürel varlıkların korunmasına ilişkin projelere ayırdığını da sözlerine ekledi.

Bab-ı Hümayun Kapısı’nı Bakan Koç ve Başkan Topbaş Kapattı
Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Koç, Topkapı Sarayı Bab-ı Hümayun Kapısını, sembolik olarak kapının sağ kanadını iterek araç trafiğine kapadı. Bakan Koç, “Vatandaşlar içeri, otobüsler dışarı” diye konuştu. Daha sonra Topkapı Sarayının bahçesini gezen Koç, burada yaptığı açıklamada, bahçenin Türk bahçelerinin en güzel örneklerinden biri olduğunu söyledi.

Sarayların en önemli algılanma yerlerinin bahçeleri olduğuna işaret eden Koç, Selçukluların da bahçe mimarisinin çok güzel olduğunu ve bunun örneklerini Konya ve Alanya’da inşa etmeye yakında başlayacaklarını kaydetti. Koç, bahçenin zenginlik, hayat, güzellik ve medeniyet olduğunu dile getirdi.

Topkapı Sarayındaki törenin ardından Atilla Koç, Kadir Topbaş ve beraberindekiler yürüyerek Ayasofya Müzesine geldi ve müze bahçesinde incelemelerde bulundu. Bakan Koç ve Başkan Topbaş, burada kendilerine büyük ilgi gösteren turistlerle hatıra fotoğrafı da çektirdi. Ayasofya’daki incelemeye ilişkin bir açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, , “Ayasofya’daki sebili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Hamidiye A.Ş. şirketinin hizmete alacağı bilgisini verdi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.