Haberler

İstanbul'un Kaderi Boston'a Benzemesin

Tarih: 12 Ağustos 2006 Kaynak: Akşam
Taksim-4. Levent arasında işleyen İstanbul Metrosu'nun zamanla Amerika'nın ilk metrosu olan Boston Metrosu ile aynı kaderi paylaşmasından korkuluyor. Amerika'nın Massachusetttes eyaletinin başkenti Boston, M.I.T, Harvard ve Massachusettes üniversitelerinin yanı sıra 1897 yılında kurulan ve Amerika'nın ilk metrosu unvanına sahip olan 'Boston Metrosu' ile de biliniyor. Ancak Boston Metrosu'nun yaşlılıkla ilgili ciddi sorunları var. Çok eski olan ve kentin neredeyse her metrekaresini saran metro hattı nedeniyle ciddi göçükler oluşuyor.

Metroya Test Şart
İstanbul Metrosu'nun yeni yapım teknikleri ve malzeme açısından güvenlik sorunu olmaması gerektiğini vurgulayan İstanbul Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, sondaj çalışmasıyla tahrip olan metronun, haritalar da işlenme ve metro üzerinde bulunan parsel sahiplerinin bilgilendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Muhçu'ya göre İstanbul Metrosu'nun yakın bir gelecekte Boston Metrosu ile aynı kaderi paylaşmaması için, 'Metro üzerine inşaat yapılacaksa gelecek yük ve hafriyat derinliği hesaplanmalı. Metronun fiziksel ömrüyle ilgili sorumlu kamu kuruluşu denetimini yapmalı, Boğaziçi Köprüsü'ne yapılan testlerden metroya da yapılması gerekir.

Sorumsuzluğun Bedeli 39 bin YTL
Metronun tavanını delerek az daha büyük bir faciaya yol açacak sorumlulara verilecek para cezasının en fazla 40 bin YTL olabileceği ortaya çıktı

Şişli Belediyesi, İmar Kanunu'nun zemin etüdü için özel olarak ruhsat düzenlemesini öngörmediğini belirterek, 'Bununla beraber, zemin etüdü yapılacak yerde belediyeden izin alınması, imar kanununun gereğinin sonucudur. Bu itibarla burada yapılan faaliyet hukuka aykırı izinsiz bir faaliyettir. Tespitler tamamlandığında, Belediye Encümeni tarafından İmar Kanunu'nun 42'nci Maddesi uyarınca mülk sahiplerine para cezası kesilecektir' açıklamasında bulundu.

İmar Kanunu'nun 42'nci maddesinde verilecek para cezasının alt sınırı 2006 yılı için 785 YTL, üst sınırı ise 39 bin 253 YTL olarak belirtilmiş. Kusurun niteliğine göre ilgililer, bir yıldan beş yıla kadar meslekten men cezası da alabilir. Ayrıca metroya verilen zararın faiziyle birlikte bedeli olan 120 bin euronun ödenmesi gerekiyor. 5 katlı bir otopark inşaatı için sondajı yapan Geos firması yetkilileri ise izne ihtiyaçları olmadığını iddia ederek belediyeyi suçladı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.