Haberler

Türkiye’nin her santimetrekaresi için afet haritası hazırlanıyor

Tarih: 14 Ağustos 2006 Kaynak: Zaman
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Türkiye genelinde yerel afet bölgelerini belirlemek için harekete geçti. Dünya Bankası’ndan 1999 depreminden sonra alınan kredinin bir kısmı yapılaşma standartlarının belirlenmesinde kullanılacak. Yıl sonuna kadar ülkenin mimari yapısı, coğrafi özellikleri, iklim verileri, zemin yapısı, mevcut yerleşme yapısı gibi özellikleri incelenecek. Türkiye’de ilk kez yapılacak çalışmada Antakya’daki alüvyonlu zeminle, Adapazarı’nda zemin ve yapılaşma incelenerek afet riski hesaplanabilecek. Yerel özelliklerin yanı sıra deprem, sel, çığ düşmesi, heyelan ve benzeri doğal afetler ile bunların sebep olabileceği teknolojik afet türleri belirlenerek imar planlama ve kentsel tasarım standartları ortaya konulacak. Elde edilen bilgiler, sağlıklı kentleşme ve kentsel dönüşüm için bir kılavuz el kitabı haline de getirilecek. Projeyle kentleşmenin afetlere dayanıklı şekilde yönlendirilmesi hedefleniyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Uluslararası Kuruluşlar Şube Müdürü ve Proje Koordinatörü şehir plancısı Şirin Gülcen Eren, projenin meslek alanında ve kentleşme tarihinde bir ilk olduğunu söylüyor. Eren, Dünya Bankası desteğinde kentlerin yıkımlarını engellemek, zararları azaltmak ve sağlıklı yapılaşma için çeşitli projeler hazırladıklarını ifade ediyor.

Proje koordinatörü, Dünya Bankası’ndan Marmara Depremi Acil Yardım ve Yeniden Yapılandırma (MEER) Projesi adı altında alınan kredinin çok küçük bir kısmının afet riski taşıyan alanların özelliklerinin ortaya konulması ve yapılaşma standartlarının belirlenmesinde kullanılacağını dile getiriyor. Ağırlıklı olarak deprem bölgesi ve özellikle Marmara’nın ele alınacağını vurgulayan Eren, firmaların ağustos ayının 14’üne kadar ihale için teklif verebileceklerini belirtiyor. Alınan tekliflerin Başbakanlık Proje Uygulama Birimi’nin (PUB) onaylanmasından sonra projeyi uygulayacak firma ile sözleşme imzalanacağını ifade eden Uluslararası Kuruluşlar Şube müdürü, “Bu proje, Türkiye geneline hitap edecek. Ancak kredi kullanımının gereği Marmara Bölgesi’ndeki illerden hareket edeceğiz. Geliştirilecek standartlar, Türkiye’nin her yerindeki deprem, çığ, sel felaketlerinin zararlarını azaltmak için uygulanabilir olacak.” diyor.

Türkiye deprem kuşağında yer aldığı için afetle mücadelede depreme yoğunlaşıldığına dikkat çeken Eren, “Deprem dışındaki afet türleri dikkate alınmıyor; ancak kentleşmeye etki ediyor. Afet öncesi ve sonrası müdahale anlamında hep yapı mühendisliği olarak ele alınan konulara kent mühendisliği ve kentsel maliyetler açısından bakma zamanı gelmiştir. İmar planı ve kentsel tasarım standartlarının nasıl, ne zaman ve kim tarafından kullanılacağı da çalışmada belirlenecek. Değişik afet türlerine göre, Türkiye’de imar planlarının nasıl hazırlanması ve kentlerin nasıl oluşması veya dönüşmesi gerektiği belirlenecek.” diye konuşuyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.