Haberler

İstanbul, Olası Depreme Hazırlanıyor

Tarih: 15 Ağustos 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
6. Uluslararası Bütünleşik Afet Riski Yönetimi Konferansı’nda olası İstanbul depreminin ekonomi, endüstri ve iş çevrelerinde yaratacağı etkiler masaya yatırıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Uygulamalı Sistemler Analizi Uluslararası Enstitüsü (IIASA), Kyoto Üniversitesi-Afet Önleme Araştırma Enstitüsü(DPRI) ve Dünya Bankası Enstitüsü (WBI) tarafından düzenlenen “6. Uluslararası Bütünleşik Afet Riski Yönetimi Konferansı”nda olası İstanbul depreminin ekonomi, endüstri ve iş çevrelerinde yaratacağı etkiler masaya yatırıldı.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılan dört günlük 6. Uluslararası Bütünleşik Afet Riski Yönetimi Konferansı dün İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla başladı. Ana konusu “İstanbul Depreminin Ekonomi, Endüstri ve İş Çevrelerinde Yaratacağı Etkilerin Belirlenmesi” olan konferansta 200 uzman, iş ve bilim adamı yer aldı.

Başkan Topbaş; “10 ilçeyi kapsayan tarama çalışmaları yapıyoruz…”

Konferansta konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un jeolojik haritalarının çıkartıldığını belirterek, “Olası bir depreme hazırlık konusunda en fazla hazırlık yapan şehir İstanbul. Ciddi adımlar atıldı ve devam ediyor. Maalesef kamuoyunun yetersiz bilgilendirilmesi nedeniyle vatandaşlarımızın bu konuda tedirginlikleri var. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak 10 ilçeyi kapsayan tarama çalışmaları yapıyoruz, Zeytinburnu da kapsıyor. Orada birtakım yasal düzenlemeler gerekiyor. Meclis açıldığında ilk oturumlarda çıkacağını düşündüğümüz yasal düzenleme kentsel yenileme açısından çok önemli. Bizim önümüzü açacak bir kanun olacak” diye konuştu.

İstanbul’un 2006 yılına iyileştirme çalışmalarını yapmak üzere 220 milyon YTL bütçesi olduğunu, ayrıca İstanbul İtfaiyesi’ni güçlendirmek için 90 milyon dolar ve 23 milyon euro dış destek aldıklarını vurgulayan Başkan Topbaş, şehirdeki 1 milyon 600 bin binanın birçoğunun risk taşıdığını kaydetti. Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“İstanbul’da risk alanlarını azaltıcı tedbirler alma çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle viyadükler, kavşakları güçlendirme çalışmalarının büyük bölümünü bitirdik. Kendimize ait yapılarda binalarda idari yapılardaki güçlendirmeler büyük ölçüde bitti. Ama halkın yaşadığı yaşam alanları ile ilgili özellikle bundan sonraki konut alanlarını belirlerken, zaten İMP ile yapmakta olduğumuz çalışmanın temeli de bu. Doğru alanları seçmek riskli alanları kentsel dönüşüm adı altında yenileme yönünde de birçok noktada çalışmalarımız var. Gerçekten kendi boyutunda mukayese edildiğinde, İstanbul hazırlıklarını iyi yapmış durumda. Öte yandan TOKİ ve KİPTAŞ marifetiyle depreme dayanıklı evler yaparak bu yönde halkımıza örnek olmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalara paralel olarak deprem riskine karşı lojistik destek alanları oluşturduk. Ancak, insanları bir yerden bir yere taşımak çok kolay bir iş değil, büyük bir iş. İstanbul gibi bir kentte bu işe girmek birkaç on yılı alır. 30 hektarlık bir alanda 10 yıldan beri kentsel dönüşüm çalışmaları sürdürülüyor.”

Vali Güler; “Kamu binalarındaki güçlendirme çalışmalarında önemli yol alındı”

Vali Muammer Güler de İstanbul’un bilgi-haberleşme sistemi, acil müdahale kapasitesinin artırılmasında çok iyi bir noktaya gelindiğini, ancak yapı stoku açısından iyi durumda olmadığını söyledi. Yasal altyapı açısından İstanbul’daki kentsel yapı stokunun tümünü değiştirecek bir yaklaşımın henüz yapılamadığını belirten Güler, 300 milyon Euro’lu ISMEP Projesi (Dünya Bankası Kredisi) kredisine önümüzdeki günlerde 500 milyon dolarlık bir kredi daha ekleneceğini açıkladı. Muammer Güler, şöyle konuştu;

“Özellikle kamu binalarından başlayan yeniden güçlendirme çalışmalarıyla ilgili çok yol alındı. Ama İstanbul'un mevcut yapı stoku depreme hazır değildir. Türkiye'nin yapı stoku da hazır değildir. Bunu dönüştürecek ada ve büyük mahalleler bazında çalışmalar yapmak lazım. İstanbul'da yapı stokunu buna uygun hale getirmek içinde kendi tümüyle düzenleyebileceğiniz bir yeniden yapılanma ve dönüşüm projesine ihtiyaç var. İstanbul’un yapı stoku ancak kentsel dönüşümle düzeltilebilir. Bunu birkaç senede yapmanız mümkün değil ama bir program var önünüzde. Ben İstanbul’un bir 10 senelik trendde bunu başarabileceğine inanıyorum. Kentsel dönüşümde şahıslara düşen görevler de var.

Konferansta konuşan Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik ise, “İstanbul’da olası büyük bir deprem sonrasında meydana gelebilecek en düşük endüstriyel hasar 4-5 milyar dolar civarında olacaktır. 200 bine yakın işsizlik olacak. Özellikle küçük ölçekli sanayi kötü durumda. İstanbul’daki büyük ölçekli sanayi kuruluşları ise depreme hazır. Küçük işletmelere devletin sahip çıkması lazım. DASK benzeri bir sigorta sistemi getirmesi lazım” dedi.

Küçük ölçekli işletmelerin 1999 Marmara Depremi’nden bu yana hala tam anlamıyla toparlanamadığını belirten Mustafa Erdik, “Küçük işletmeler maalesef işletmesini kapayıp gidiyor. DASK sistemi sadece konutlar için işleyen bir sistem. DASK sistemi küçük sanayiyi de entegre edilmesi gerekir ve bunlarda zararlarını telafi edebilsin. Öbür türlü büyük bir deprem sonrasında meydana gelebilecek en düşük endüstriyel hasar 4-5 milyar dolar civarında olacaktır, 200 bine yakın işsizlik olacaktır. İstanbul’daki büyük bir sanayinin durması demek bu sanayi ile birlikte tedarikçilerin de durması demektir. İşçilerin maaşlarını, vergilerini ödeyemeyecekler. Bunlar zincirleme, uzun süre devam eden etkiler. İstanbul’da böyle bir şey olduğunda borsanın ne olacağını düşünmek lazım. Bugün İstanbul’da para piyasasının bir kısmını tespit eden Kapalıçarşı’nın depremde çok başarılı bir sınav vereceğini sanmıyorum.”
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.