Haberler

17 Ağustos Marmara depremi çeşitli etkinliklerle anıldı

Tarih: 17 Ağustos 2006 Kaynak: Dünya
"Asrın depremi" olarak da nitelendirilen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 7'inci yıldönümü nedeniyle Kocaeli Depremzedeler Derneği, geleneksel olarak düzenlediği anma yürüyüşünü bu yıl da tekrarladı. İzmit Belediye İşhanı önünde toplanan depremzedeler, saat 02:30'da yürümeye başladı. Yürüyüşe, yaşlı, genç, kadın, erkek ve çocuklardan oluşan 300 civarında depremzede katıldı. Daha önce meşalelerle yürüyenler, bu yıl gaz lambası ile yürüdüler. Yürüyüş yolunda devam eden vatandaşlar, "Depremzede uyuma" sloganları ile destek aradı. Yürüyüş, sloganlar ve yürüyüşe arabaları ile katılan vatandaşarın çaldığı kornalar eşliğinde ilerlerken, uykudaki çok sayıda vatandaş kalkarak pencerelere çıktı. Anıt Park'ta bulunan Deprem Anıtı önünde toplanan vatandaşlar, depremin meydana geldiği saat 03:02'de bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. Daha sonra sirenleri çalan depremzedelere konuşan Depremzedeler Derneği Başkanı Nurcan Taşpınar, deprem üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen deprem mağduriyetlerinin giderilemediğini söyledi. Konuşmanın ardından vatandaşlar sesizce dağıldı.

Kocaeli Gölcük'te ise Belediye tarafından fotoğraf sergisi açıldı. Sergide depremin yerle bir ettiği Kavaklı sahilinde deprem sonrası çekilen fotoğraflar yer alıyor. Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, depremde hayatını kaybedenler için Gölcük halkı ile birlikte Kavaklı sahilinde denize çiçek attı. Duygulu anların yaşandığı çiçek atma töreninde depremde yakınlarını kaybedenlerin gözyaşları adete sel oldu.17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümünde İzmit'te ise çeşitli anma törenleri düzenlendi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kocaeli Fuar alanından "Deprem etkinlikleri"adı altında bir dizi anma programı düzenlendi. Sema gösterileri, ilahiler, sohbetlerin yer aldığı program saatler 03.02 gösterene kadar sürdü. Kocaeli Depremzedeler Derneği üyesi bir grup, "Depremi unutmadık unutturmayacağız" sloganı ile Merkez Bankası'ndan başlayıp Anıtpark'a kadar yürüdü. Saatler 03.02 gösterdiğinde yapılan saygı duruşunun ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı.

Yalova'da etkinlikler
17 Ağustos Marmara depreminin 7. yılında da Yalova'da şehit olan vatandaşlar düzenlenen duygu yüklü bir törenle anıldı. Deprem Anıtı'nda düzenlenen programa yaklaşık bin kişilik bir kalabalık katıldı. Deprem Anıtı'na gelerek yakınlarının isimlerinin yanına birer çiçek bırakan vatandaşlar sık sık göz yaşlarına boğulurken, acılar bir kez daha yürekleri yaktı. Yalova Müftülüğü tarafından okunan Kur'an-ı Kerim i dinleyen vatandaşlar okunan duaları sevdiklerinin ruhlarına gönderdiler. Aradan 7 yıl geçmesine rağmen acıların aynı sıcaklığı ile gönüllerini yaktığını söyleyen Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu ise depremin geride bıraktığı acılardan ders alınması gerektiğini söyledi.. Yalova Valisi Yusuf Erbay, AKP Yalova Milletvekili Şükrü Önder, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, HÜR Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan ve Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu'nun da katıldığı tören yapılan dua ile son buldu. Bugün öğle namazına müteakip Merkez Camii'nde depremde hayatını kaybedenler için Mevlid-i Şerif okunacak.

Sakarya
Marmara depreminin 7. yıldönümünde Sakarya'da düzenlenen anma programına Adapazarlılar ise yeterli ilgiyi göstermedi. Depremde hayatını kaybedenler, Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) önünde, CHP ve MHP il teşkilatları, sivil toplum kuruluşları ve muhtarlardan oluşan yaklaşık 20 kişinin katıldığı törenle anıldı.

Anma törenine katılanlar, saat 03.02'de saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından yapılan konuşmalarda yaşanan hüzün ifade edilirken, anma programlarına yeterli ilgi gösterilmediğine dikkat çekildi. Bir konuşma yapan CHP İl Başkanı Necdet Çakar, şunları söyledi: "Bu gece hüzün yaşıyoruz. Bundan 7 yıl önce 1999'da asrın felaketi yaşandı. Bu felakette hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz. Çok duygulu bir gece yaşıyoruz. Bu gece burada duyarsızlığı gözlüyoruz. Sakarya'da çok şeyi yitirdik. Deprem sonrası hala vilayet binamız yok. Valilik hala kiralık binada hizmet veriyor. Sakarya'yı depremle birlikte öne çıkaramadık."

Programa katılanlardan depremde yakınlarını kaybeden Aykut Öncü isimli vatandaş ise anma programlarına ilgi gösterilmemesini başka bir açıdan değerlendirdi. Öncü, "Bu gece anma programı kalabalık değil. Adapazarı halkını anlıyorum. Depremi unutmak istiyorlar. Onları da anlayışla karşılamamız lazım. En büyük zararı Adapazarı gördü. Adapazarlılar depremi unutmak istiyorlar, o nedenle anma törenlerine gelmek istemiyorlar." dedi. Yaklaşık 40 dakika süren program, yapılan konuşmaların ardından sona erdi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.