Haberler

Bütün müteahhitler beraat etti, sadece Göçer ceza aldı

Tarih: 17 Ağustos 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Gürhan Savgı
Yaklaşık 64 bin binanın yıkıldığı depremlerde can ve mal kaybına yol açtıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan müteahhitlerin çoğu hapse girmeden kurtuldu.

İstisna isim ise Veli Göçer oldu. 195 kişinin ölümüne yol açmaktan sorumlu tutulan Göçer yeni TCK’ya göre yeniden yargılandı, cezası 25 yıldan 18 yıl 9 aya indirildi. 26 aylık tutukluluk süresi göz önüne alındığında 5,5 yıl daha demir parmaklıkların ardında kalacak. Göçer’in dışında iki müteahhit 4 ve 5 yıl hapis cezası aldı; fakat cezaları ertelendi. Hukukçular, davaların sonuçsuz kalmasında zamanaşımındaki farklı yorumların, bilirkişi raporlarının ve af yasasının etkili olduğunu belirtiyor.

Kocaeli’nde depremden sonra açılan 932 ceza davasının 921’i müteahhitlerin lehine sonuçlandı; 11 dava kapandı. Bolu ve Afyon illerinde ise hiç dava açılmadı. Sakarya’daki 418 davanın 394’ü müteahhitlerin lehine sonuçlandı. Depremin etkili olduğu bir diğer il olan Yalova’daki davaların büyük çoğunluğu sonuçlandırılamadı. Söz konusu tabloyu değerlendiren hukukçulara göre mevzuata ilişkin farklı değerlendirmeler birçok davanın açılmasına engel oldu. Mahkemeler, devlet kurumları aleyhindeki davaları, depremi müteakip 60 gün içinde açılmadığı gerekçesiyle reddetti. Vatandaşların müteahhitler aleyhinde açtığı ceza davalarının büyük çoğunluğu ise suç tarihi, binanın yapım tarihi olarak alındığından ‘zamanaşımı’na uğradı ve beraatle sonuçlandı. Şarköy Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın temyiz edilmesi sonucu Yargıtay 9. Dairesi depremden 3 yıl sonra verdiği kararla suç tarihini depremin meydana geldiği tarih olarak belirledi. Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu’nda da görüşülen konu kesinleşti. Ancak kararın alınması geciktiği için birçok müteahhit beraat etti. Beraatlerin diğer bir sebebi de bilirkişi raporları. Birçok olayda müteahhitler bilirkişi raporlarıyla aklandı. Farklı bilirkişi getirmeyi başaran deprem mağdurları çelişkili raporlarla karşılaştı. Her şeye rağmen devam edebilen davalarda müteahhitlerin imdadına af kanunu yetişti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.