Haberler

Hasankeyf için ‘baraj içinde baraj’ formülü

Tarih: 17 Ağustos 2006 Kaynak: Zaman
Anavatan Partisi Genel Sekreteri Muharrem Doğan’ın Ilısu Barajı’nın kotunun 510 metreden 479 metreye düşürülmesi halinde su altında kalmaktan kurtarılacağı yönündeki önerisiyle Hasankeyf yeniden gündeme gelirken, benzer bir sorun yaşayan Bulgaristan’da hazırlanan bir proje Hasankeyf için de umut olabilecek.

Bulgaristan’ın “Hasankeyf”i olan antik Odrissia devletinin başkentinin sular altında kalmaması için hazırlanan proje, UNESCO büyük ödülünü kazandı. Prof. Ahmet Vefik Alp, Bulgar mimar Tilev’in antik kenti baraj içinde 420 metre çaplı dairesel duvar içine alan projesinin Türkiye’de Hasankeyf için uygulanabileceğini söyledi.

Mayıs ayında Sofya’da yapılan Dünya Mimarlık Triennali’ne katılan DYP GİK üyesi, kentbilimci Prof. Ahmet Vefik Alp, kendisinin de içinde bulunduğu jürinin Fransa, Malta ve Bulgaristan’dan gelen 3 projeye büyük ödül verdiğini anlattı. Prof. Tilev’in projesine ilişkin bilgi veren Prof. Alp, şöyle konuştu: “Seuthopolis projesiyle mimar Jeco Tilev, 1950’li yıllarda baraj gölü nedeniyle sular altında kalan kültürü hem kurtarıyor hem de turistik bir tesis yaratarak gelir elde ediyor. Antik Odrissia devletinin başkenti, Kral III. Seuthes’in şehrinin geçmişi MÖ 4’ncü yüzyıla dayanıyor. Filibe’nin kuzeyinde Koprinka Barajı’nın su toplamasıyla suni göl altında kalan antik kent 420 metre çaplı bir dairesel duvar içine alınıyor. Dairesel bir dalgakıranın ortasında kalan sular boşaltıldıktan sonra tarih temizlenip dünya kültürüne geri verilirken çevredeki dairesel yapı oteller, lokantalar, müzeler ile zengin bir kültürel ve turistik tesis oluşturuyor. Projenin gerçekleşmesi bulunacak finansman fonlarına bağlı. AB yolundaki Bulgaristan bu konuda zorlanmaz herhalde. Ancak düşüncesi bile yeterli. Özetle, komşu kısmetse bir taşla iki kuş vuracak. Hem kültürüne sahip çıkacak, hem turizm yapacak.”
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.