Haberler

Bomonti Bira Fabrika Binası, Global'in oldu

Tarih: 18 Ağustos 2006 Kaynak: Dünya
Global Yatırım Holding A.Ş., Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yayımlanan Turizm Yatırımcılarına Kamu Arazisi Tahsis Şartnamesi çerçevesinde ihalesine çıkılan "Bomonti Turizm Merkezi" yatırımının gerçekleştirilmesi için yapılan ihalede en yüksek teklifi verdi. İhaleye yabancı herhangi bir grubu yanına almadan tek başına katılan Global Yatırım Holding, altyapı yatırımı için 12.75 milyon YTL katkı payı vererek ihaleyi kazandı.

Global Yatırım Holding, geliştirmekte olduğu gayrimenkul ve turizm projelerine önemli bir proje daha ekledi. 17 Ağustos 2006 tarihinde yapılan ihalede, beş başka firma ile yarışan Global en yüksek teklifi vererek Bomonti Bira Fabrikası'nın işletme hakkını devraldı.

Şişli Bomonti'de bulunan Tekel'in tarihi bira fabrikası 49 yıllığına yap işlet devret modeli çerçevesinde ihaleye çıktı. İhale kapsamında, Tekel bira fabrikasının restore edilerek bir otel ve kongre merkezi haline getirilmesi planlanıyor. İhaleyi alan şirketin toplam 235 milyon YTL'lik turizm yatırımı yapması öngörülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bira fabrikasının aslına uygun olarak restore edildikten sonra 3 bin 500 kişilik kongre ve sergi merkezi ile bin yatak kapasiteli, 5 yıldızlı otel yapılmasını istiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kurulacak otel ve kongre merkezinden "sosyal ve teknik altyapı geliştirme payı" olarak tanımlanan katkı payı alacak. 3,750 milyon YTL ile başlayan ihaleyi; 18. turda 12,75 milyon YTL ile en yüksek katkı payını teklif veren Global Yatırım Holding A.Ş kazandı. Ayrıca Maliye Bakanlığı, kanunda belirtildiği gibi işletmenin brüt cirosundan yüzde 1 pay alacak ve yıllık verilecek kira bedelini her sene istediği tutarda arttırma hakkına sahip olacak.

Global Yatırım Holding A.Ş.’den konuyla ilgili yapılan açıklamada "Global olarak, turizm ve gayrimenkul alanlarında yatırımlar bizler için son derece önemli. Türkiye’de inandığımız pekçok projeye imza atmayı hedefliyoruz. Ancak bu projeler arasında, “Bomonti Turizm Merkezi” ihalesi bizim için ayrı bir önem taşıyor. Kentin bu denli merkezi bir yerinde konumlanan ve Cumhuriyet tarihinde modernleşmenin mihenk taşlarından biri olma özelliği taşıyan Tekel Bira Fabrikası’nda, yeniden başlayacak bir hayatın hem bölgeye; hem de turizme katma değer sağlayacağına inanıyoruz. Bu doğrultuda; İstanbul’un Dünya Kültür Başkenti olma vizyonunu destekleyen projelere geliştirmeye devam edeceğiz. " denildi.

Bomonti Bira Fabrikası
İstanbul'un en eski semtlerinden birine adını veren Bomonti Bira Fabrikası, Türkiye'deki ilk bira üretim tesisi olarak biliniyor. 1890 yılında İstanbul Feriköy'de bir bira fabrikası kuran İsviçreli Bomonti kardeşler, 1902 yılında işletmelerini bir dönem İstanbul Tekel Bira Fabrikası denilen şimdiki yerine taşıdılar. 1912'de Bomonti Nektar Şirketleri birleşerek Bomonti -Nektar Birleşik Bira Fabrikaları şirketini kurdu. Fabrika 1938’de Tekel’in yönetimine girdi. 1991'de kadar Tekel tarafından bira fabrikası olarak kullanılan bina, 1991'de boşaltıldı ve o tarihten bu yana kullanılmıyor.

Global Yatırım Holding
Ekim 2004 tarihinde kurulan Global Yatırım Holding A.Ş.(www.globalyatirim.com.tr); enerji, altyapı ve finansal servisler olmak üzere üç temel faaliyet alanında yatırım yapıyor. İMKB'de işlem gören Global Yatırım Holding A.Ş.(“GLYHO.IS”), finans alanındaki deneyimlerini, endüstriyel iş olanaklarında en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyor.

Global Yatırım Holding altyapı ve enerji alanında Türkiye'nin hızla gelişmekte olan iş alanlarına yatırım yapıyor. Altyapı bünyesinde, liman ve gayrimenkul geliştirme projeleriyle ilgilenen holding, enerji sektöründe ise; çeşitli illerde doğalgaz projesi yürütmekte olup özelleştirme kapsamındaki enerji projeleriyle ilgileniyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.