Haberler

Yeraltı Otoparkı Durduruldu

Tarih: 18 Ağustos 2006 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kültürpark’ta yapımına başlanan 591 araç kapasiteli yer altı otoparkı inşatının durdurulduğunu açıkladı. Makamında düzenlediği basın toplantısında, göreve geldiği günden beri yasalara saygılı bir yönetim anlayışı içinde hareket ettiğini vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Taviz veremeyeceğim tek konu yasal çerçevedir” dedi. Kültürpark’ta projelendirilen yer altı otoparkına ilişkin İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, 12.05.2005-514 sayılı kararında, “Ağaç dokusunun zarar görmemesine yönelik blimsel kuruluşlardan görüş alınması”nın tavsiye edildiğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Bu bağlayıcı bir karar değildi. Daha sonra kurul 09.03.2006 tarihinde tavsiye kararı konusunda değişikliğe gitmiş ve bağlayıcı hale getirip uygulama projelerine bir plan notu olarak eklenmesini istemiş. Arkadaşlarımız bu ayrıntıyı atlamış. Bu noktada bir maddi hata yapmışız ve bunu farkederek inşaat çalışmalarını durdurduk” dedi.

İzmir’in otoparka ihtiyacı bulunduğuna dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kurul kararına uygun olarak bilimsel rapor aldıktan sonra çalışmalara yeniden başlanacağını söyleyerek, “Kültürpark’ın üstünde birçok yer, ağaçların altı şu an otopark olarak kullanılıyor. İzmirlilerin bunu görmsi lazım. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Çünkü bölgenin otoparka ihtiyacı var. Çevredeki okul bahçeleri bile araçlarla dolu. Yapacağımız yer altı otoparkı ile bu ihtiyaç giderilecek. Bizim hedefimiz, yer altı otoparkını yapıp, onun dışında Kültürpark’ı tümüyle araçsızlaştırmak ve yayaların kullanımına açmak” diye konuştu.

Dünyanın birçok ülkesi ve kentinde kent merkezlerinde parkların, yeşil alanların altına otoparklar yapıldığına dikkati çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeşil dokuya zarar verilmesi diye bir şey sözkonusu değil. Otoparkın yapılacağı yerin üstünde önceden pavyon binaları vardı. Biz Kültürpark’ı yapılardan kurtarıp yeşil dokusunu güçlendirdik. Otopark yapımı sırasında ağaçlara zarar vermemiz sözkonusu değil. Zaten bölgede 22 dolayında ağaç var ve bunların çoğu da taşınabilir nitelikte. Ağaçlar zarar görmeyecek, risk var ama arkadaşlarımız gidermek için çalışacak. Biz yer altı otoparkını kent için zorunlu görüyoruz. Tabii kurul kararları alarak.”

Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım politikasının, metro ve raylı sistem projelerini hayata geçirmek olduğunu hatırlatan Kocaoğlu, “Kentliye, kendi özel araçlarını kullanmayı gereksiz kılmazsanız, tabii ki özel aracını haklı olarak kullanacaktır. Biz, metro ağını kent genelinde geliştirerek, çağdaş, konforlu ve hızlı bir ulaşım sistemini yaygınlaştırarak, özel araç kullanımını gereksiz kılacak projeler yürütüyoruz” dedi.

Bir soru üzerine, yer altı otoparkına karşı çıkanların, şu anda Kültürpark’ın otopark olarak kullaılmasından memnun olup olmadıklarını soran Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kentin ihtiyacı önemli. Kent yaşamı ile örtüşüp örtüşmediği önemli. Yapılmasın demek bir tercihtir. Bizim de; kentin çok önemli bir ihtiyacını karşılamak için yer altı otoparkı tercihimiz var. Kent merkezinde otopark yapacak başka alan da yok. Dünyanın birçok yerinde parkların altına otopark yapılıyor. Bunun örnekleri çok.” diye konuştu.

Yer altı otoparkının, gelecekte Kültürpark’ın rant amaçlı kullanıma açılacağı, bu doğrultuda satışnın yapılabileceği şeklindeki eleştirilere katılmadığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kültürpark’ın satılması esprisi bile beni son derece üzer ve duygulandırır. Geçmiş dönemlerde buna benzer söylemler oldu. İzmir halkı o zaman karşı durdu, bugün de karşı durur, yarın da karşı durmasını bilir” dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.