Haberler

Disneyland tutkusu Lara Park'ta fiyatı ikiye katladı

Tarih: 18 Ağustos 2006 Kaynak: Vatan
Aylardır büyük tartışmalara neden olan Lara Kent Parkı ihalesini Rixos Otellerinin sahibi Fettah Tamince kazandı. Gelen tepkiler üzerine ilk ihalesi iptal edilen Lara Temalı Park’ının ikinci ihalesi dün Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirildi. 4 grubun yarıştığı satışı Başbakan Erdoğan’a yakınlığı ile tanınan ve Fethullah Gülen’e sempatisini saklamayan turizmci Fettah Tamince, 22 milyon 720 bin YTL’lik fiyatla kazandı.

49 Yıllığına Kiralandı
Geçen Nisan ayında yapılan ve yoğun tepki üzerine iptal edilen ilk açık arttırmada Lara Kent Parkını 49 yıllığına 10.5 milyon dolarla almış olan Limak İnşaat ihaleye girmedi. Limak, böyle bir araziyi metrekaresi 3 YTL’ye almakla eleştirilmişti. Böylece, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin elinden alınarak “temalı park” yapılmak üzere Turizm Bakanlığı tarafından ihaleye çıkılan ince kumu ve endemik bitkileri nedeniyle doğal sit alanı ilan edilmiş olan 3 bin 500 dönümlük Lara Parkı son dönemin yıldızı parlayan turizmcisi Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince’ye kaldı.

Artırmaya Kendi Katıldı
Dün ihale için Ankara’ya gelen Tamince, ihalenin ardından halen Başbakan Erdoğan’ı konuk ettiği Rixos Oteli’nin bulunduğu Antalya’ya döndü.

5 milyon 220 bin YTL’den başlayan açık artırmaya bizzat kendisi katılan Tamince’nin en yüksek artırım miktarı olan 250 bin YTL’lik aralıklarla fiyat yükseltmesi dikkat çekti. İhalede Tamince’nin fiyatı 20 milyon 870 bin YTL’ye yükseltmesiyle Öztaş ortaklığı ihaleden çekildi. Hemen ardından fiyatı 22 milyon 720 bin YTL’ye çıkaran Tamince, son rakibi Five Mounts’u da eledi. Artırımları, şirketin isminin okunmasını bile beklemeden yapan Tamince, böylece ihaleyi kolayca aldı.

Açık artırmada Yatırımlar ve İşletmeler Genel Müdürü Şenol Aydemir’in uyarmasına rağmen Fettah Tamince, sırasını beklemeden fiyat artırdı.

LİMAK: Pişman Olduk
Lara Park projesine 10.5 milyon YTL peşin para ile 306 milyon YTL yatırım yapmayı taahhüt eden ancak kazandığı ihale iptal edilen Limak Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız ise sonuçla ilgili “Hayırlı olsun” demekle yetindi. İhaleye neden girmedikleri sorusu üzerine Bacaksız, “Biz girdik aldık. Ama iptal edildi. Bu kadar tepki gelince ısrar etmenin anlamlı olmayacağını düşündük” dedi. Bacaksız, “Ayrıca bu projeye girdiğimize de açıkcası pişman olduk” diye konuştu.

Tezgahtarlıktan Turizm İmparatorluğuna
Son dönemin en hızlı büyüyen işadamları arasında yer alan Rixos oteller zincirinin sahibi Fettah Tamince, 1972 doğumlu. Başbakan Erdoğan’a da yakınlığıyla bilinen Tamince, Gilan mücevharat mağazalarında tezgahtar olarak iş hayatına atıldı. Tamince’nin mesleki kariyerindeki yükselişi de burada başladı. Tamince o dönemi kendi sözleriyle şöyle aktarıyor: “Bir gün mağazaya Igor adlı biri geldi, benden 50 bin dolarlık mal aldı, parayı hesabıma aktaracağını söyledi. Üç gün yedik, içtik, ardından parayı gönderdi ve beni Kiev’e davet etti. Sözüne güvenip ona 50 bin dolarlık malı verdiğim için beni dost bildi. Belek’te birlikte arsa aldık ve oraya Belek Rixos’u açtık.”

Rus Ortağı Var
Fettah Tamince’nin ’hayatını değiştiren ortak’ olarak anlattığı Igor Gumyenuk’un ise Ukrayna’lı ünlü işadamı Ahmedov’la ortak olduğu ortaya çıkmıştı. Forbes listesinde dünyanın 258’inci zengini olarak görünen Ahmedov, Galatasaray ve Beşiktaş’ın eski teknik direktörü Mircea Lucescu’nun çalıştırdığı Shaktar Donensk futbol takımının sahibi. Ahmedov, geçen yıl, 1988 yılındaki bir yaralama olayından dolayı polis tarafından sorgulanmıştı. Aynı Ahmedov’un kulislerde Tamince’nin arkasındaki gerçek finansör olduğu da ileri sürülmüştü. Tamince, Rus ortaklarının da verdiği destekle kurduğu Rixos zinciriyle Türkiye’de 8, yurtdışında ise 3 otel açarken, bu yıl 2 yeni otel açmayı planlıyor.

Tamince’nin tanındığı bir başka nokta da siyasilerle olan yakınlığı. Tamince, “Fethullah Hoca idolümdür” demekten çekinmiyor. Tamince, Başbakan Erdoğan’la ilgili de “Evet Tayyip Bey’in adamıyım. Çünkü doğru işler yapıyor. Tayyip Bey’i tanıyınca da aşık oldum, çünkü tam bir Anadolu insanı. Bana destek oluyor. Tanıdığımdan beri haftanın 3-4 günü onu rüyamda görüyorum” diye konuşmuştu.

306 Milyon YTL Yatırım Yapacağım
Antalya’dakİ 3.500 dönümlük arsa tahsisiyle temalı kent parkı yapacak olan Tamince, ihalenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tamince, “Disneyland mı yapacaksınız?” sorusuna, “Disneyland 60 yıl önceydi. Biz daha iyisini yapacağız. 306 milyon YTL harcayacağız” dedi. İlk ihaleye katılamadığı hatırlatılan Tamince, “Ben o zaman ihaleye girmedim. Uygun değildi. Şimdi uygun buldum girdim. Ticari işlerdir bunlar. Biz ticaret yapıyoruz” diye konuştu.

Antalya’daki sivil toplum örgütlerinin karşı çıktığı projede Lara’da temalı park yapımının yanında eğlence ve alışveriş merkezleri de planlanıyor. Proje içerisinde yüzde 2 oranında yapılaşma izni verilen Lara Park’ın tahsis yapıldıktan sonra 2.5 yıl içinde bitirilmesi planlanıyor.

Tamince Lara Park'ı Daha Önce de İstemişti
Lara Kent Parkı, endemik bitkileri ve sahildeki çok ince kumu nedeniyle 1992 yılında, sit alanı ilan edildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan proje kapsamında Rixos’un sahibi Fettah Tamince, bu alana “Disneyland” yapmak üzere girişimde bulundu, Antalyalılar’ın tepkisi üzerine vazgeçti. Bu gelişmeden sonra devreye giren Turizm Bakanlığı, Lara Kent Parkı’nı, 2004 yılında, “turizm bölgesi” ilan etti. Bakanlık, “temalı park” yapılmak üzere, bölgenin pazarlık usulü 49 yıllığına kiraya vereceğini açıkladı. 28 Nisan 2006’da yapılan ilk açık artırmada Lara Kent Parkı’nın 10.5 milyon YTL’ye Nihat Özdemir’e ait Limak İnşaat firmasına verilmiş olan tahsisini, kamuoyunun tepkisi nedeniyle onaylamayarak iptal etti. Dün yapılan ikinci ihaleyi ise Rixos’un sahibi Fettah Tamince kazandı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.