Haberler

Çeşme'de kirlilik isyanı

Tarih: 21 Ağustos 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Mustafa Oğuz
Çeşme'deki Gerence Körfezi'nde denize girenlerin vücutlarında cilt yanıkları meydana gelmesi bölgedeki site sakinlerini isyan ettirdi. Balık çiftliklerinden yakınan vatandaşlar, kirlenmenin önlenmesi için İzmir Çevre İl Müdürlüğü ile Çeşme Kaymakamlığı'na başvurarak deniz suyunun tahlil edilmesini istedi. Karareis Sitesi yöneticisi Özden Doğan, balık çiftliklerinin kurulmasıyla mutluluklarının kâbusa dönüştüğünü belirterek, şunları kaydetti: "Orkinos çifliği burnumuzun dibine kuruldu. Endişelerimizi şirket yetkililerine anlattık. Kesimhanelerin Eşek Adası'nda olduğunu, burada sadece soğuk hava depoları bulunduğunu söylediler. Ancak çiftliklerinin çevreye hızla zarar verdiklerini gördük. Orkinosların yemediği balık atıklarının çürümeye başlamasıyla denizde oksijeni tüketip metan, karbondiksit ve hidrojensülfür gazlarının oluştuğunu öğrendik. Masmavi denizimizin rengi değişti, balık türleri hızla azalmaya başladı. Birçok kişinin cildinde yanıklar, yaralar oluştu. Başka bir firmaya da orkinos çifliği kurma izni verildiğini öğrendik."

Hasan Korkmazcan da 26 Nisan'da çıkarılan Çevre Kanunu'nun 6. Maddesi'nde, balık çifliklerinin, hassas alan niteleğindeki kapalı koy ve körfezlerle, doğal, arkeolojik ve sit alanlarında kurulamayacağının belirtildiğini hatırlattı. Korkmazcan, körfezdeki kirliliğin yakın gelecekte korkunç boyutlara ulaşabileceğini vurgulayarak gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Adriyatik örneği
Günkent Sitesi'nde oturan eski turizm bakanlarından İrfan Gürpınar da orkinos çiftliklerinin, bir dönem kurulduğu Adriyatik Denizi'ni kirlettiğini ve turistlerin kaçtığını anımsattı. Benzer olayın Gerence, Mordoğan ve Karaburun'da da yaşandığını belirten Gürpınar, "Orkinoslar gemilerin üzerinde kesilip parçaları ve kanları denize akıtılıyor. Hem deniz hızla kirleniyor, hem de köpekbalıklarının kan kokusunu alarak kıyılara yaklaşmasına davetiye çıkarıyor" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.