Haberler

Milliyet, Marmaray'ın kalbinde...

Tarih: 21 Ağustos 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Şenol Demirci
İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakalarını deniz altından birbirine bağlayacak Marmaray projesi, tüm hızıyla devam ediyor. 34 metre derinlikte bunaltıcı sıcağa rağmen gerçekleştirilen Üsküdar tünel inşaatı, projenin görkemini gözler önüne seriyor. Genişliği 18, yüksekliği 16 metre olan tünel, zemin ve çap büyüklüğü nedeniyle klasik yöntemlerle kazılıyor. Onlarca iş makinesi, her gün yüzlerce ton toprağı yeryüzüne taşıyor. Titizlikle devam eden kazılarda en büyük korku, oluşabilecek göçükler. Yeraltına yerleştirilen 60 sensör aracılığıyla en küçük toprak kaymaları anında tespit edilerek önlem alınıyor.

Japon TAİSEİ ve Türk Gama - Nurol şirketleri tarafından yürütülen çalışmalarda 130 metre uzunluğundaki Üsküdar istasyonunun yüzde 40'ı bitmiş durumda. Aralık ayında da yüksek teknoloji ürünü delici makineler devreye girecek ve ayda 2 bin 250 metre uzunluğunda tünel kazılacak. Dünya inşaat devlerinin yeni kullanmaya başladığı 12 milyon dolar değerindeki beş modern tünel delme makinesi, günde 15'er metre tünel kazarak anında betonlama yapabiliyor.

Anadolu yakasındaki 19 kilometrelik yeraltı geçişi tamamlandıktan sonra banliyö hatlarının iyileştirilmesine başlanacak. Ardından Tuzla Tersanesi'nde yapımı süren batırma tüp tüneller de yüzdürülerek Boğaz'a getirilecek. İlk tünel batırma çalışmasının ekim ya da kasımda yapılması bekleniyor.

Bu arada Anadolu yakasında Kadıköy-Gebze, Avrupa yakasında ise Sirkeci-Halkalı güzergâhında demiryolu ulaşımına ara verilecek. Bu güzergâhtaki eski raylar sökülerek üçlü ray döşenecek. Hatlardan biri şehirlerarası ve uluslararası trenlere tahsis edilecek. Bu trenlere yolcu yoğunluğunun yaşanmadığı saatlerde geçiş verilecek. Yük trenleri ise gece yarısından sonra çalışabilecek.

Boğaz 4 dakikada geçilecek
Zemin engebesi ve Boğaz geçişinin zorluğu nedeniyle dünyanın dört bir yanındaki mühendisler Marmaray çalışmasını dikkatle izliyor. Ünlü belgesel kanalı Discovery Channel'dan bir ekip sık sık İstanbul'a gelerek çalışmaları görüntülüyor.
2010'da hizmete girecek Marmaray Projesi için 2 milyar 600 milyon dolarlık dış kredide bir sorun olmadığı, tek aksamanın arkeolojik kalıntılardan kaynaklandığı belirtiliyor. Hattın uzunluğu yaklaşık 76 kilometre olacak. Boğaz geçişiyle birlikte saatte 150 bin kişi taşınabilecek. Seferler 5 dakikada bir yapılacak. Sirkeci - Üsküdar geçişi 4 dakikada gerçekleştirilecek. Sirkeci'den Kadıköy'e de 6 dakikada ulaşmak mümkün olacak. Gebze - Halkalı yolculuğu 105 dakika sürecek.

Halkalı'dan Gebze'ye
Marmaray Projesi, İstanbul Boğazı'nın her iki yakasındaki demiryolu hatlarını, İstanbul Boğazı'nın altından geçecek olan bir demiryolu tünel bağlantısıyla birbirine bağlayacak. Kazlıçeşme'de yeraltına girecek hat, yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek. İstanbul Boğazı'nın altından geçerek, bir diğer yeni yeraltı istasyonu Üsküdar'a bağlanacak ve Söğütlüçeşme'de tekrar yüzeye çıkacak. Proje bittiğinde Avrupa yakasında bulunan Halkalı ile Anadolu yakasında bulunan Gebze, kesintisiz demiryolu sistemiyle birbirine bağlanacak.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.