Haberler

İstanbul'a yeni havaalanı inşa etmeyin, Çorlu'yu biz işletelim

Tarih: 21 Ağustos 2006 Kaynak: Zaman

İstanbul Atatürk Hava Limanı’nın üzerindeki hava trafiği yükünün Kurtköy’deki Sabiha Gökçen’in açılmasına rağmen azalmaması, sektör temsilcilerini harekete geçirdi.

Bu yüzden kurulması planlanan üçüncü bir havaalanını İstanbul’un kaldıramayacağını düşünen özel havayolu şirketleri, yeni adres olarak şehre 1 saatlik mesafedeki Çorlu Havaalanı’nı gösteriyor. 20 milyon yolcu kapasiteli Atatürk Hava Limanı geçtiğimiz yıl iç ve dış hatlarda toplam 19 milyon 294 bin yolcuyu ağırladı. Hesaplamalara göre 2007’de yolcu sayısı 32 milyonu geçecek. Fly Hava Yolları’nın sahibi Mehmet Hasan Çebi, eski İstanbul Hava Yolları’nın sahibi Özcan Toplar ve Sistem Lojistik Hizmetler Anonim Şirketi’nin sahibi Hüseyin Barlın’ın hazırladığı projeye göre Çorlu’daki havaalanında gerekli düzenlemeler yapılması halinde İstanbul’a yeni bir inşaat yapılmasına gerek kalmayacak. Üç şirketin bu çerçevede hazırladığı, “Alternatif Destek Hava Limanı Ön Raporu” adlı proje, geçtiğimiz hafta Ulaştırma Bakanlığı’na sunuldu. Projeyi incelemeye başlayan bakanlığın, devletin kasasından bir kuruş çıkmadan hayata geçirilmesi planlanan projeye sıcak baktığı öğrenildi. Rapor hakkındaki son kararı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım verecek.

İstanbul’a üçüncü havaalanı yapılmasını ilk kez Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gündeme getirdi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da İstanbul üzerinden 10 yılda 40 milyon turistin gelmesinin beklendiğini; bu nedenle üçüncü havaalanının gerekli olduğunu açıklamıştı. Üçüncü havaalanının 2016’ya kadar Avrupa Yakası’na inşa edilmesi düşünülüyor. Projeyi öneren şirketlere göre Çorlu Havaalanı Revizyonu Projesi sayesinde Atatürk ve Sabiha Gökçen ile birlikte iç hatlarda 12 milyon, dış hatlarda 36 milyon yolcuya hizmet sunabilecek kapasiteye ulaşılacak. Sivil ve askeri uçuşlara açık olan Çorlu Havaalanı’nın, üç aşamalı bir revize yatırım projesiyle de Atatürk Hava Limanı’nın yükü bir hayli hafifleyecek. Yeni Çorlu Havaalanı başta Balkanlar olmak üzere Avrasya’nın kargo üssü haline gelecek. Mevcut haliyle iç ve dış hatlarda toplam 600 bin yolcuya hizmet verebilen Çorlu’nun kapasitesi ilk etapta 3 milyon 600 bin yolcuya çıkacak. 2008, 2010 ve 2016 yıllarını kapsayan revize programlarıyla, havaalanının çehresi tamamen değişecek. Yolcu ve kargo kapasitesi verimliliği yüzde 100’e çıkacak. Projeyi savunan Fly Hava Yolları’nın sahibi Mehmet Hasan Çebi, yolcu kapasitesinin 10 milyona kadar çıkabileceğini öne sürüyor. Çebi, “Çünkü her yönüyle genişlemeye açık bir havaalanı. Atatürk Hava Limanı’nın böyle bir şansı yok. Bu proje değerlendirilirse, İstanbul’a üçüncü bir hava limanı yapılmasına da gerek kalmaz. Zaten, nereye yapacaksın? Arazi bulma şansınız yok. Diğer yandan, hazırlanan proje, Çorlu’yu Avrasya’nın kargo köyü haline dönüştürmeyi amaçlıyor.” ifadelerini kullanıyor.

269 milyon dolarlık yatırım
Projeye göre 2005-2016 yılları arasında 269 milyon 650 bin dolarlık yatırım yapılacak. Bu tutar, 125 milyon dolara yenilenen İzmir Adnan Menderes Dış Hatlar Binası’nın iki katına denk gelirken, Ankara Esenboğa Yeni İç ve Dış Hatlar Terminal Binası için harcanan 350 milyon YTL’nin de üzerinde. Yatırımı üstlenen şirketler, bunun karşılığında, havaalanının 25 yıllık işletme hakkını istiyor. İlk yıl için (2006) mevcut sistem, pist ve yeni dış hatlar terminal binalarının yenilenmesi için toplam 650 bin dolar yatırım yapılacak. 2010’a gelindiğinde 45 milyon dolara yeni terminal binası ile 50 milyon dolara paralel pist (A-380’ler için) yapılacak. Projenin en önemli unsurlarından bir tanesini de Çorlu Havaalanı ile Atatürk Hava Limanı arasına hızlı tren hattı inşa edilmesi oluşturuyor. Hızlı tren hattının 150 milyon dolara mal olması bekleniyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.