Haberler

Bakanın yalanı İSKİ'den döndü

Tarih: 21 Ağustos 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Yurdagül Şimşek
İkibin Elli Üçüzler İş Merkezi Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. adlı firma, Ömerli'de organize sanayi bölgesi kurabilmek için 2005 yılından beri izin almaya çalışıyor.

Coşkun 'Ömerli'ye organize sanayi bölgesi inşaatı için İSKİ'den onay aldık' dedi. İSKİ dava açtı: Yönetmeliğe yüzde 100 aykırı 

İstanbul'un önemli su kaynaklarından Ömerli Barajı su havzasına özel organize sanayi bölgesi (OSB) yapılması konusunda bilgi veren Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un doğru söylemediği ortaya çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ yönetmeliğine aykırı olduğu gerekçesiyle OSB kuruluşuna izin veren Sanayi ve Ticaret'le Çevre ve Orman bakanlıklarını mahkemeye verdiği halde, Coşkun, İSKİ'nin yer seçiminde olumlu görüş bildirdiğini iddia etti.

Sanayi'yle Çevre ve Orman bakanlıklarının Ömerli su havzasına özel OSB yapımına izin vermesi, İSKİ ve iki bakanlığı karşı karşıya getirdi. CHP'li Berhan Şimşek, Ömerli su havzasına OSB yapılması için bir Suudi şirketine izin verdiği iddialarıyla İSKİ'nin iki bakanlık aleyhine açtığı davayı, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Şimşek davanın akıbeti, firmanın orijini ve belediyeden görüş alınıp alınmadığı konusunda Sanayi Bakanı Coşkun'dan bilgi istedi.

Ortak Suudi çıktı
Coşkun yanıtında, belediye tarafından 1. İdare Mahkemesi'ne açılan davanın sürdüğünü vurgularken, "Özel OSB kurmak için İstanbul Valiliği kanalıyla müracaat eden firma Suudi firması olmayıp, İkibin Elli Üçüzler İş Merkezleri Turizm Sanayi ve Tic. A.Ş. adındaki bir yerli firma. Özel OSB yetki belgesi ve tüzelkişiliği de firmaya verildi" dedi. Ancak firmanın ortaklarından Süleyman El Mecid, aynı zamanda Suudi Tanmiyat Grubu'nun sahibi çıktı.

OSB yer seçimi, kuruluşu, imar planlarının onayı ve kamulaştırma işlemlerinin 2000'de çıkan yasa ve yönetmeliklere göre yapıldığını anımsatan Coşkun, İkibin Elli Üçüzler Özel OSB yeri olarak önerilen alanın özellikleri, haritası ve projesiyle ilgili bilgilerin 16 Haziran 2005'te İSKİ'nin de aralarında bulunduğu kurumlara gönderildiğini, Ulaştırma Bakanlığı temsilcisi önerisiyle Milli Savunma Bakanlığı'nın da görüşünün alındığını ifade etti.

Kurum ve kuruluşlardan inceleme yapıp görüş vermek için 12 Temmuz 2005'teki Yer Seçim Komisyonu toplantısına katılmalarının istendiğini, İSKİ yetkililerinin de geldiğini anlatan Coşkun, şöyle dedi:

İSKİ onay verdi mi?
"Toplantıda, İSKİ yetkilileri aynen şunları söyledi: 'Söz konusu plan sahası Ömerli Baraj Gölü'nün uzun mesafeli (5 bin m. havza sınırı) koruma kuşağının sınır bölgesinde, korumaya alınan derelerin mutlak koruma alanlarının dışında kalmakta. Plan sahasında mevcut ve planlanan tesislerimiz yok. İkibin Elli Üçüzler Özel OSB'nin incelenen alanda kurulmasında ilgili kurumlarca onaylı mevcut projelerindeki ve vaziyet planındaki haliyle kurulmasında sakınca bulunmamakta.' Yani İSKİ de söz konusu yerde OSB için olumlu görüş bildirdi."

Coşkun, Şimşek'in, 'İçme suyu havzalarında yapılaşma yapılamayacağına ilişkin Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde düzenleme var mı?' sorusunu da Çevre ve Orman Bakanlığı'na yönelttiklerini kaydetti. Coşkun, bu bakanlığın 20 Temmuz 2006'daki yanıtında, bölgenin Ömerli Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı'nda kaldığını, bu nedenle konunun İSKİ yönetmelikleri çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettiğini söyledi.

İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, olayla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Biz davamızı açtık, iddialar varsa yargıda belli olur. Yer tahsisi bizim yönetmeliğimize yüzde 100 aykırı." OSB için düzenlenen yer seçim toplantısına İSKİ adına katılan inşaat mühendislerinin 'onay için yetkilendirilmediği', bu kişilere soruşturma açıldığı öğrenildi. Yönetmeliğe göre su havzalarına inşaat izni ancak İSKİ tarafından veriliyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.