Haberler

Ormanlara giriş çıkış yasaklanıyor

Tarih: 23 Ağustos 2006 Kaynak: Dünya
Ege ve Akdeniz'deki orman yangınların kontrol altına alınma çabası sürüyor. Bodrum Mumcular Beldesi'ndeki yangın Gökova'ya doğru ilerlemesini sürdürürken, Antalya Kaş'ta 4 gündür süren yangını söndürme çabaları devam ediyor.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ise Bodrum'un Mumcular beldesindeki orman yangınında zarar gören vatandaşların zararlarının devlet tarafından karşılanacağını söyledi. Pepe, valiliklere gönderilen genelgeyle, orman giriş çıkışlarının yasaklanmasını istediklerini belirtti.

Mumcular Beldesi'nde 2 gündür devam eden orman yangını sebebiyle bölgeye gelen Bakan Pepe, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Muğla Valisi Temel Koçaklar ve Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi ile Yeniköy'de basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'de son 20 yılın en sıcak ağustos ayının yaşandığını ve sıcaklıkların 50 dereceyi aştığını belirten Pepe, ''Nem, rüzgar, dikkatsizlik, bazen de çeşitli kasıtlar nedeniyle yangınlar çıkıyor. Yangınlara havadan helikopter ve uçaklarla darbe vuruyoruz. İş makinaları operatörleri ve tüm ekipler fedakarca çalışmalarını sürdürüyor'' diye konuştu.

Bakan Pepe, Türkiye genelindeki orman yangınlarında, 2-3 bin hektar ormanlık alanın yanmasının insan hayatı ile karşılaştırılamayacağını belirtti.

Yangınlarda zarar gören alanların, sene sonuna kadar ağaçlandırılacağını belirten Pepe, ''Vatandaşların arı kovanları ve zeytin ağaçları da zarar gördü, bu zararlar devlet tarafından karşılanacak'' dedi. Hafta sonunda yangın sayısında artış meydana geldiğine dikkat çeken Pepe, şöyle konuştu: ''Hafta sonu piknik yapmaya gidenler mangal yapacağız diye yangınlara neden oluyorlar. Bakanlık olarak valiliklere genelge gönderdik. Bu genelgede orman giriş ve çıkışlarının kontrol altına alınmasını ve ormanlara giriş çıkışların yasaklanmasını istedik. Bu yüzden orman personelinin izni bile kaldırıldı.''

Mumcular beldesinde devam eden orman yangınında, zeytinlik, zirai ve orman alanı olmak üzere toplam 700 hektarın zarar gördüğünü belirten Pepe, ''Yangın tam olarak kontrol altında değil. Ama kontrol altına alınabilir duruma geldi. Yangının çıkış nedeni henüz belirlenmedi. Ancak çalışmalar devam ediyor. Raporlar geldikten sonra yangının çıkış nedeni belli olacak'' diye konuştu. Bakan Pepe, yangınların terör örgütü PKK'nın sabotajı olup olmadığı yönündeki soruya, her ihtimalin değerlendirildiği karşılığını verdi.

Daha sonra Bakan Pepe ve beraberindekiler Bodrum'da yangının en çok etkili olduğu 2 köyü ziyaret etti. Mumcular beldesine bağlı Aşağı ve Yukarı Mazı köylerinde incelemelerde bulunan Bakan Pepe, köylülerle görüştü.

Köylülerin, ''Yangın şeritlerinin yetersiz olduğu ve ekiplerin müdahalede yetersiz kaldığı'' yönündeki iddiaları üzerine Bakan Pepe, şunları söyledi: ''Yangın şeritleri orman yangınlarında yangını söndürme sürecinde önemli bir yere sahiptir. Bu şeritleri kullanarak, yangın söndürme araçları yangına müdahale edebilir. Bu bölgede çıkan yangında ise yangın şeritleri, çok sayıda olsaydı bile yangının kontrol altına alınmasına fazla etkisi olamazdı. Çünkü, orman yangınlarında kozalaklar fırlıyor ve bazen yangının başlamadığı noktalara da düşebiliyor. Ayrıca engebeli arazi de müdahale sürecini olumsuz etkiledi.''

Söndürme çalışmalarına katılan ekiplerin, yangının yerleşim alanlarına sıçramaması için büyük çaba gösterdiğini vurgulayan Pepe, ''Bu çabalar sayesinde yangın, evlerinize ulaşmadan engellendi. Bu gece bir kaç kritik noktada yangını kontrol altına alırsak, işimiz kolaylaşacak'' dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.