Haberler

ODTÜ Mimarlık Bölümü 2005 Yapı Yaz Stajı

Tarih: 24 Ağustos 2006

ODTÜ Mimarlık Bölümü 1. sınıf öğrencileri, Yapı Yaz Stajı kapsamında 2005 yazında Kırıkkale ili Yahşihan ilçesine bağlı Hisar Köyü’nde bir Sağlıkevi binası inşa ettiler. Bina, 27 Temmuz 2006 tarihinde Yahşihan İlçe Sağlık Grup Başkanlığı’na tahsis edilerek törenle açıldı.

Yaz Stajı Hakkında
1958’ten beri sürdürülen ODTÜ Mimarlık Bölümü Yaz Uygulamaları Programı, 2004 yılında, 9. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında Mimarlığa Katkı Dalı Başarı Ödülü aldı. Lisans programının 1. yılı sonunda yapılan bu yaz stajı, bölüm tarafından tüm öğrenciler için düzenlenen ve yürütülen bir staj. Staj çalışması yaz aylarında kırsal bir yörede küçük ölçekli bir yapının temelden çatıya inşaatını öngörüyor.

1958-1974 yılları arasında 2. sınıf öğrencileri tarafından Anadolu’nun değişik yerlerinde yöre halkının kullanımına devredilen 20’ye yakın bina inşa edildi. Bunları takiben yapı stajlarının ODTÜ yerleşkesinde sürdürüldüğü uzun bir aradan sonra, 1997 yılı yazında, Mimarlık 1. sınıf öğrencileri tarafından Bursa Cumalıkızık’da ARCH190 stajı olarak eski yapıların restorasyon rölöve çalışmaları yapıldı. Kırsal yörelerde küçük ölçekli kamu yapıları inşası geleneği ise 1999 yılında yeniden başladı.



2005 yılı yapı stajı, Kırıkkale ili Yahşihan ilçesinin Hisarköyü’nde düzenlendi. İki ay olan staj süresinde, Temmuz ve Ağustos aylarında, köy için bir sağlıkevi inşa edilmiş ve köyde bulunan sağlık personelinin kullanımına yönelik olarak İl Sağlık Müdürlüğü’ne tahsis edildi. Binanın mimari tasarımı Mimarlık Bölümü öğretim elemanlarından Y.Doç.Dr. Mine Özkar ve Araş.Gör. Alper Semih Alkan tarafından yapılmış, 2. derece deprem bölgesinde yer alan yapının statik proje danışmanlığı da yine bölüm öğretim elemanı olan Doç.Dr. Ali İhsan Ünay tarafından hazırlandı.

Sağlıkevi, betonarme temel üzerinde gazbeton bloklardan inşa edilen yığma bir yapı. Betonarme bağlayıcı hatıllar ve ahşap kesitli kirişler üzerine oturtulan kenetli metal çatıyla örtülen bina, ahşap konstrüksiyon üzeri yalıbaskısı kaplamasıyla farklı inşaat tekniklerini bir araya getirmesi bakımından öğrenciler için eğitici bir uygulama oldu. Yapının inşaatında 57 birinci yıl mimarlık öğrencisi iki ayrı grup olarak birer ay süreyle çalıştılar. Mimarlık Bölümü araştırma görevlileri Hakan Anay, Meltem Anay, Özgecan Canarslan, F. Zehra Çakıcı, Çağrı Çakır, Gülşah Çelik, İlkay Dinç, Duygu Kaçar, Ceren Katipoğlu, Tuğba Örmecioğlu, Güler Özyıldıran ve Mert Nezih Rifaioğlu dönüşümlü olarak çalışmalara eşlik ettiler.

Köyde ikamet eden inşaat ustası Mevlüt Karagöz demir işçiliği, kalıp hazırlama, duvar örgüsü ve sıva aşamalarında yardımcı olurken ve atölyesini de öğrencilerin kullanımına açtı. İlçede ikamet eden tesisat ustası Geylani Demirel de su ve elektrik tesisatı uygulamasında yardımcı oldu. Mimarlık Fakültesi teknik uzmanlarından Kemal Gülcen arazinin ölçümü ve binanın aplikasyonunda bulunmuş, öğrencileri topografik ölçüm teknikleri konusunda bilgilendirdi. Fakülte teknik uzmanı Halil Arslantürk de ahşap inşaat işleri ve sabit mobilyaların üretilmesinde yer almanın ötesinde yapının eksiklerinin tamamlanmasında özveriyle çalışmış ve öğrenciler için öğretici bir rol oynadı.

Yapı malzemesi konusunda yapı sektörü firmaları katkı sağlarken, ODTÜ Mezunlar Derneği mezunları sağladığı maddi ve manevi destekle staj süresinde karşılaşılan sorunların aşılmasına yardımcı oldu. Yahşihan Kaymakamlığı, Yahşihan ve Kılıçlar Belediyeleri projeyi sahiplenerek, destek verdi.



Öğrenciler, birer ay süreyle köyde ikamet ettiler. Dinlenme günlerinin bir kısmını, yöreyi tanımak üzere, Kaman’daki Kalehöyük kazı alanı ve Japon Bahçesi’ne, Kapulukaya ve Kesikköprü baraj göllerine, Kalecik’e, ve Hasanoğlan Eski Köy Enstitüsü yerleşkesine yapılan planlı gezilerle değerlendirdiler. ODTÜ Rektörlüğü, daha önceki stajlarda olduğu üzere, öğrencilerin ve öğretim elemanlarının seyahatleri ile kalma ve gıda giderlerini sağladı.

ODTÜ Mimarlık Bölümü’nün 1956 yılında kuruluşunun ertesinde, 1958 yılında, başlatılan bu yaz stajı modelinin, özellikle genç akademisyen mimarlara küçük ve basit işlevli bir yapıda önemli mimari düşünceleri gerçekleştirme olanağı vermesi; mimarlık eğitiminin başlarında olan öğrencileri inşaat malzemeleri ve inşa etme eylemi ile doğrudan tanıştırması; onları, Türkiye nüfusunun halen büyük bir oranını barındıran kırsal yörelerdeki yurttaşlarımızla tanıştırıp toplumsal bir etkileşim sağlaması; yöreye ufak da olsa kamusal değeri olan bir yapı kazandırılması gibi çok yönlü bir işlevi olabiliyor.

Temmuz-Ağustos 2005 döneminde yaz stajına katılan mimarlık birinci sınıf öğrencileri:
Yiğit Acar, Okan Akben, Fulya Aksu, Emrullah Aktepe, Pelin Alpaslan, Burcu Arıkan, Ferah Atış, Aslı Aydın, Emre Bal, Elvan Aynal, Emre Bal, Gülnar Bayramova, Sinan Bilgen, B. Gizem Bülbül, Ceyda Cihangir, İdil Çalışkan, Özge Çayırlı, Ekin Damdere, Doğancan Demir, Başak Deniz, Damla Dilber, Sevcan Ercan, Fatih Erdoğan, Ece Eren, Cenk Erkoçoğlu, Leyla Etyemez, Selim Niels Güner, Ahsen Gür, Ece Ceren İzgi, Gizem Kara, H. Murat Karamustafa, Gözde Kaya, Kemal Kazan, Ata Kurt, M. Uzair Matin, Bahareh Mirzazad, Ayşın Okuldaş, Caner Öktem, Deniz Özçelik, Gülcan Özek, Özge Özeke, Emre Özyetiş, Rahman Pehlivan, Amina Rezoug, Selen Sarıkulak, Mehmet Sarışan, Gizem Sivri, İlknur Sudaş, Betül Şahin, Emre Şalış, Banu Nur Şengün, Esin Şenman, Ahmet F. Taç, İsmail Tufanov, H. Fırat Tuncer, Seray Türkay, Aziza Velagiç, Hamza Yanık, Ali Hakan Yolcu, Sadık Hürcan Yurtoğlu.

2006 yılında da staj programı devam ediyor. Bu yılki birinci sınıf öğrencileri de Ankara’daki Eymir Gölü arazisi girişine bir bekçi kulübesi inşa ediyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.