Haberler

Seyitömer Höyüğü'nde seramik kalıp

Tarih: 24 Ağustos 2006 Kaynak: CNN Türk
Seyitömer Termik Santrali'ne ait kömür havzasındaki höyükte yürütülen kazıda, seramik kalıplar bulundu.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahmet Nejat Bilgen, Seyitömer Höyüğü'nde, 10 yıl önce bazı müzeler tarafından kısa süreli kazılar gerçekleştirildiğini, üniversite bünyesinde arkeoloji bölümünün kurulmasıyla, 7 öğretim elemanı ve 60 işçiden oluşturulan ekiple, 2 ay önce höyükte kazı çalışmalarına tekrar başlandığını söyledi.

Bilgen, 5 bin yıllık höyüğün, büyük kültürel öneme sahip olduğunu vurgulayarak kazı çalışmalarında, bilim dünyasını ilgilendiren önemli bulgulara ulaştıklarını belirtti. Bilgen, kazılarda çeşitli medeniyetlere ait eserler çıkarıldığını da dile getirdi:

''Burada yapılan kazılarda Tunç, Hitit, Frig, Helenistik ve Roma dönemlerine ait mimari eserler ortaya çıkarıldı. Bu mimari parçaların içinde, o dönemlerde kullanılan seramik parçaları, metal eserler, kemik ve taştan yapılmış eserler bulundu.

Eserler burada yaşayan bütün medeniyetlerin izlerini ve kültürünü taşıyor. Ayrıca bölgenin, o dönemlerin önemli ticaret merkezlerinden olduğunu sanıyoruz.''

Bilgen, 5 bin yıl önce üretilen seramiklerde kalıp kullanıldığının belirlendiğini de anlattı:

''Günümüzden 5 bin yıl önce o dönemin insanları günlük ihtiyaçları için kullandıkları seramikleri (tabak, çanak, çömlek, testi, küp) üretmek için kalıp kullanmışlar.

Seramiklerin eski dönemlerde elle şekillendirilerek üretildiği biliniyordu. Buradaki çalışmalarda ise ilk kez seramiğin kalıpla üretildiğine dair bulgular elde edildi. Bu ilklerin burada başka ilkleri de ortaya çıkaracağını tahmin ediyoruz.''

Rektör Prof. Dr. Güner Önce de kazı çalışmasının Seyitömer Termik Santrali'nin, üniversiteye müracaatı sonucunda kurtarma kazısı olarak başladığını söyledi. Höyüğün altında 7 milyon ton kömür rezervinin bulunduğunu anlatan Önce, beş yıl sürecek kazı çalışmalarıyla kültürel bir mirasın ortaya çıkarılacağını ve höyüğün altında bulunan kömür rezervinin ekonomiye kazandırılacağını belirtti. Önce, ''burada çıkarılan ve çıkarılacak olan tarihi eserler, üniversitemiz bünyesinde oluşturulacak arkeoloji müzesinde sergilenecek" dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.