Haberler

Havaalanı yolcuları taksiye mahkûm olmayacak

Tarih: 24 Ağustos 2006 Kaynak: Zaman
Özel havayolu şirketlerinin ‘otobüs fiyatına uçak bileti’ uygulamasından sonra yoğunlukları artan havaalanlarından şehir merkezlerine karayoluyla ulaşım çilesi sona eriyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yayımladığı genelgeye göre, 1 Kasım 2006’dan sonra havaalanları ile yerleşim birimleri arasındaki yolcu taşımacılığı hizmetini başta Havaş olmak üzere özel şirketler değil belediyelere ait toplu taşıma araçları verecek. Belediyeler havaalanlarına koyacağı duraklardan belirli saatlerde şehrin değişik yerlerine yolcu taşıyacak. Uçaktan indikten sonra özel şirketlerin otobüslerine en az 8,5 Yeni Türk Lirası ücret ödemek zorunda kalan yolcular 1,3 YTL’lik belediye otobüsü biletiyle evine ulaşabilecek. Havaalanlarından başka il ve ilçelere gitmek için hem zaman hem de maddi kayıp yaşayan yolcular da rahatlayacak. Yolcular il ve ilçelere 5 yaşını aşmamış otobüslerle taşınacak. Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Yolcular yeni uygulamayla ‘Evime nasıl gideceğim?’ diye düşünmekten kurtulacak. Serbest rekabet ortamında ekonomik, hızlı ve güvenli yolculuk yapacak.” dedi. Havaalanlarından şehir merkezine ucuz yolcu taşımacılığı sadece İstanbul’da gerçekleştirilebiliyor. Atatürk Hava Limanı’na belirli merkezlerden metro ile 1,3 yeni liraya yolculuk mümkün. Bunun yanında ulaşım ticari taksi ve Havaş’a ait otobüslerle sağlanabiliyor. Havaş otobüsleri Taksim’e 8,5, Kozyatağı’na ise 14 yeni liraya yolcu taşıyor. Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes hava limanlarından şehir merkezine gitmek için iki yol var; Havaş otobüsleri ve ticari taksi. Türkiye’deki 8 havaalanından kent merkezine ulaşım Havaş, 25’inde ise çeşitli özel seyahat acenteleri tarafından sağlanıyor. Ucuz uçak yolculuğunun başlamasıyla birlikte yolcu sayısında hızlı artış yaşandı. 2002’de 8 milyon 600 bin yolcunun seyahat ettiği iç hatlarda geçen yıl bu rakam 20 milyona yükseldi. Ancak yolcuların transfer ücretlerinin yüksekliğinden şikayetçi olmasından sonra harekete geçen Ulaştırma Bakanlığı, uzun ve kapsamlı bir çalışmanın ardından genelge yayınladı. Havaalanlarından ulaşımı serbest rekabete açıp fiyat tekelini ortadan kaldıran genelgeye göre, büyükşehir belediyesi ve belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde kalan havaalanları ile yerleşim yerleri arasındaki yolcu taşımacılığı, şehiriçi toplu taşıma genel ücret tarifesine göre tespit edilmiş bir güzergahta belediyeler tarafından yapılacak. Belediyeler, Ulaştırma Bakanlığı’ndan ‘uygundur’ şerhinin alınmasının ardından yolcu taşımacılığına başlayacak. Havaalanından 100 kilometreye kadar uzaklıktaki yerlere taşımacılık Y yetki belgesi, 100 kilometreyi geçen şehirlerarası düzenli yolcu taşımacılığı ise D1 yetki belgesine sahip büyük otobüs firmaları tarafından gerçekleştirilecek.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.