Haberler

Kaş kurtarılamıyor

Tarih: 25 Ağustos 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Cavit Akgün, İbrahim Laleli, Süreyya Şeyhoğlu
Antalya'nın Kaş ilçesi Kasaba köyü sınırlarındaki Kıbrısçayı Kanyonu'nda 18 Ağustos Cuma gecesi saat 23.30'da başlayan orman yangını 6'ncı gününde de sürüyor. Sadece havadan müdahale edilebilen yangın şu ana kadar 400 hektarlık kızılçam ormanını yok etti. Yangının üçüncü gününden itibaren söndürme çalışmalarını yöneten Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, "Buradaki yangın, eşi benzerine az rastlanan bir kanyon yangını. Yangını bu kanyonun dışına taşırmadan, daha geniş alanlara, köylere yayılmadan, can ve mal güvenliğini tehlikeye atmadan söndürmeye çalışıyoruz. Görev yapan personel 6 gündür gece gündüz çalışıyor. Yangın benim tahminime göre bir hafta daha sürebilir, zaman zaman duraklıyor ama sönmüyor. Çünkü ucu açık" dedi.

Uçağın biri arızalandı
Antalya Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, söndürme çalışmalarının 4 helikopter ve çok sayıda kara ekibiyle sürdüğünü söyledi. Derinliği 700-800 metreyi bulan kanyondaki yangına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kanada yapımı "Pelikan" adlı amfibi söndürme uçağının önceki gün müdahale ettiğini, ancak 5-6 sortiden sonra arıza yaptığını kaydeden Gedikağaoğlu, "Uçağın yangın söndürmede büyük etkisi olacaktı, ancak teknik arıza nedeniyle Dalaman'a indi, bakımı yapılıyor. Başka bölgelerden kaydırılan 2 helikopter Adana'daki yangına müdahale için bölgeye sevk edildi. Bu nedenle 4 helikopterle havadan müdahaleyi sürdürüyoruz" dedi.

Rüzgârın dün öğlene kadar söndürme çalışmalarını kolaylaştıracak yönden estiğini belirten Gedikağaoğlu, şunları söyledi:
"İş makineleriyle şerit açma çalışmasını sürdürüyoruz. Kanyonun iki tarafı kontrol altında. Doğu ve kuzey yönlerini de emniyet altına almak için uğraşıyoruz. Zaman zaman emniyet şeridini aldıktan sonra karşı yangın veriyoruz. Yanan alanın miktarıyla ilgilenmiyoruz. Tek derdimiz yangını kanyondan çıkarmamak. Yangın vadi dışına sıçrarsa, sedirler var. Bu bizim için felaket olur." Gedikağaoğlu çalışmalar için Ankara, Bursa, Eskişehir, Mersin, Muğla, Isparta ve Burdur'un da aralarında bulunduğu çok sayıda ilden takviye ekipler geldiğini, yangına müdahale için 350 yangın işçisi, 500 orman köylüsü, 55 arozöz, 14 dozer ve 45 teknik elemanın karada bekletildiğini, sarp kayalıklar nedeniyle karadan müdahalenin mümkün olmadığı yangının önüne şerit açma çalışmalarına sadece arozöz ve dozerlerin katıldığını anlattı.

Osmaniye'de 2 gözaltı
Bu arada, Osmaniye'nin Zorkun Yaylası'nda kızılçam ormanlarında dün çıkan ve 25 dönümlük alanın zarar gördüğü yangına neden oldukları ileri sürülen 1'i kadın 2 kişi gözaltına alındı.

Torba'daki yangın söndü
Bodrum girişi Torba kavşağında bulunan ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan, karadan 2 arozöz ile çok sayıda yangın söndürme işçisi ve havadan bir helikopterle müdahale edilen yangın söndürüldü, 3 dekar orman yandı. Bodrum'da çıkan ve 700 hektarlık tarım arazisi ve ormanlık alanın zarar gördüğü yangında soğutma çalışmaları aralıksız sürüyor. Yangının yüksek gerilim hatlarından kaynaklandığı, ilk olarak Milas'ta bir tarım arazisinde başladığı tespit edildi.

Safariler yasaklandı
Muğla'nın Milas ve Bodrum ilçelerinde, büyük orman yangınının ardından ormanlara giriş yasaklandı, turistik safari turlarının da 4 Eylül'e kadar durdurulduğu açıklandı. Vali Temel Koçaklar imzasıyla yayımlanan genelgede yangın riskine dikkat çekilerek, vatandaşların, seyahat acentelerinin, kamu kuruluşlarının üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeleri konusunda duyarlılık göstermesi istendi.

'1500 turisti kurtardık'
İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, Selçuk-Meryemana'da 1500 turist, 1 otobüs dolusu yolcu ve 80 aracı yangında yanmaktan kurtardıklarını açıkladı. Yangın çıktıktan yarım saat sonra alevlerin Meryamana'ya kadar ulaştığını, buradaki yangın kulesini yaktığını, görevlilerin kaçıp canını zor kurtardığını anlatan Üzmez şöyle konuştu: "Ben önce cana bakarım, sonra mala. Büyük bir faciadan döndük."

Çınarlar ve çalılık yandı
Bilecik'te, Beşiktaş Mahallesi'nde bulunan polis okulunun yakınındaki çalılık maki alanında yangın çıktı. Çıkış nedeni belirlenemeyen ve söndürülen yangında, yaklaşık 2 hektar çalılık maki alanı zarar gördü. Zonguldak'ın Gökçebey ilçesi Çukur mevkiindeki çınar ağaçlarının bulunduğu ormanda çıkan yangın, 6 hektarlık alan zarar gördükten sonra kontrol altına alındı.

PKK üstlenmesine tepki
Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Yeşim Aslan, son günlerdeki orman yangınlarını terör örgütü PKK'nın üstlenmesiyle ilgili olarak, "Amaç, ne olursa olsun çevreye karşı işlenen suçlar kabul edilemez. Çevre suçu hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz" dedi. TEMA Vakfı Mütevelliler Heyeti Başkanı Nihat Gökyiğit, orman yangınlarının PKK tarafından üstlenilmesine şüphe ile yaklaşılması gerektiğini, araştırma yapmadan inanmanın doğru olmadğını söyledi.

Yangınlar TBMM'de
CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu, kasıtlı çıkarılan orman yangınlarının sayısını, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da son 5 yılda çıkan yangınların sayısını sordukları önergelerle konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.