Haberler

12 cazibe merkezi kente 2.5 milyar euroluk AB desteği geliyor

Tarih: 25 Ağustos 2006 Kaynak: Referans Yazan: Hacer Boyacıoğlu
Temmuz ayında belirlenen 12 cazibe merkezi kent, Avrupa Birliği'nden (AB) önümüzdeki 7 yılda gelmesi beklenen 3.5 milyar euroluk desteğin büyük bölümünü kullanacak. AB'nin katılım öncesi ekonomik yardımlarının yüzde 70'i yani yaklaşık 2.5 milyar eurosunun; Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'dan oluşan cazibe merkezlerine yönlendirilmesi planlanıyor.

Türk bürokrasisi tarafından hazırlanan ve yakında resmiyet kazanacak "stratejik çerçeve belgesi"nde, bu yardımların 12 ilden oluşan cazibe merkezlerine yoğunlaştırılacağı ifade edildi. AB tarafı da, bu belgeye olumlu yaklaşıyor ve yardımlarda bir coğrafi odaklanma olması gerektiğini düşünüyor. Daha sonra hazırlanacak "operasyonel programlar belgesi"nde ise gelecek yardımların kullanılacağı projeler somut olarak belirlenecek. 12 cazibe merkezi kentin Ankara, İstanbul ve İzmir'in alt metropolleri olması planlanıyor ve böylece göç baskısının azaltılması hedefleniyor. Kentsel ve çevresel alt yapı projeleri, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri ile istihdam yaratıcı kamu yatırımlarında 12 kentin önceliği olacak.

Türkiye'nin cazibe merkezleri olarak belirlenen 12 kent, 'Öncelikli şehir' statüleri sayesinde AB'den gelen ekonomik desteklerden daha çok faydalanacak. Bu şehirlere gelecek olan AB yardımının 6 milyar euroyu bulabileceği söyleniyor.

Hükümetin temmuz ayında belirlediği cazibe merkezi 12 kent, Avrupa Birliği'nden (AB) gelmesi beklenen en az 3.5 milyar euroluk desteğin büyük bölümünü kullanacak. Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'dan oluşan cazibe merkezlerinin, AB'nin katılım öncesi ekonomik yardımlarında da öncelikli olması ve AB yardımlarının bu illerde yoğunlaştırılması kararı alındı. 12 cazibe merkezi kentin, AB'nin bu konudaki yardımlarının yüzde 70'ini alması hedefleniyor. Bu durumda 12 kentin kullanabileceği AB kaynağı 2 milyar 450 milyon euroya çıkabilecek.

Çerçeve belge hazırlandı
AB'nin katılım öncesi ekonomik yardımları için Türk bürokrasisi tarafından hazırlanan ve yakında resmiyet kazanacak olan Stratejik Çerçeve Belgesi'nde de, AB'den gelecek mali yardımların büyük bölümünün 12 ilden oluşan cazibe merkezlerine yoğunlaştırılacağı taahhüdünde bulunuldu. Türkiye'ye önümüzdeki 7 yıllık dönemde gelecek olan AB yardımının en az 3.5 milyar euro olması beklenirken, bu rakamın 5-6 milyar euroyu aşabileceği de belirtiliyor. Gelecek kaynağın çoğalması halinde cazibe merkezleri 2 milyar 450 milyon eurodan daha fazla bir kaynağı kullanabilecek.

AB'nin aday ülkelere yaptığı yardımlar, Katılım Öncesi Yardım (IPA) başlığı altında toplanıyor. Aday ülkeler için 2007-2014 yılında IPA kaleminde 11 milyar 468 milyon euro ayrılırken, bu kalemin önemli bir kısmını Türkiye'nin alması bekleniyor. Türkiye'ye 2006 yılı itibariyle AB'den 500 milyon euroluk hibe geldi. Önümüzdeki yıllarda da AB'nin bu rakamları korumasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu nedenle 7 yıllık dönemde Türkiye'ye en az 3.5 milyar euroluk kaynağın tahsis edilmesi beklenirken; bu rakamın 5-6 milyar euroyu da aşabileceğine dikkat çekiliyor.

Bölgesel yoğunlaşma isteniyor
AB'nin katılım öncesi ekonomi yardımları 5 başlık altında kullandırılıyor. Bunlar "kurumsal kapasite-mevzuat uyumu", "sınır ötesi işbirliği", "bölgesel gelişme", "insan kaynakları" ve "kırsal kalkınma" olarak sıralanıyor. Ancak Türkiye'ye kullandırılacak olan AB kaynaklarının "bölgesel gelişme" başlığında yoğunlaşması bekleniyor.

Bölgesel gelişme başlığı altında "çevre, ulaştırma ve bölgesel rekabet edebilirliğin artırılması" kalemleri yer alacak. Yetkililer özellikle bölgesel gelişme alanında gelecek olan toplam AB kaynağının yüzde 70'inin cazibe merkezlerine verilebileceğini belirtti. Buna göre, Türkiye'ye minimum 3.5 milyar euroluk AB kaynağı gelirse, bu kaynağın 2 milyar 450 milyon euroluk kısmı söz konusu 12 kente kullandırılmış olacak. AB'den gelecek kaynakların cazibe merkezlerinde yoğunlaştırılmasını Birliğin de olumlu karşıladığını vurgulayan yetkililer, "Yardımlar sektörel olarak gelse de, bir coğrafi odaklanmanın olması gerektiği belirtiliyor. Bu nedenle AB hibelerinde cazibe merkezleri esas alınacak" diye konuştu.

Somut proje gerekli
AB'den gelmesi beklenen kaynakların cazibe merkezlerine yönlendirilmesi planı, resmi belgelere de girdi. AB'nin mali yardımlar için Türkiye'den hazırlanmasını talep ettiği "stratejik çerçeve belgesi"nde, Birlik'ten gelecek yardımların cazibe merkezleri esas alınarak kullanılacağı taahhüdüne yer verildi. Halen taslak halinde bulunan belgenin kısa süre içinde resmileşmesi bekleniyor. Bu belgenin ardından da hazırlanacak olan "Operasyonel Programlar Belgesi"nde de, AB'den gelecek yardımların kullanılacağı projeler somut olarak belirlenecek.

12 kent, göçü emen alt metropole dönüşecek
Ankara, İstanbul ve İzmir'in alt metropolleri olması planlanan cazibe merkezleri Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'a dönük yapılacak çalışmalar da netleştirildi. Buna göre, artık bu cazibe merkezlerinin kentsel ve çevresel altyapı projeleri öncelikli olacak; organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri kurulurken cazibe merkezlerine öncelik tanınacak; insan kaynakları ve istihdamı artıran, gelişmeye hız veren kamu yatırımlarında da bu iller dikkate alınacak. Böylece köyden kente yaşanan göçün bu alt metropollerde durdurularak, 3 büyük kentin içinde bulunduğu nufüs ve buna bağlı diğer baskıların azaltılması planlanıyor.

Cazibe merkezleri belirlenirken neler dikkate alındı?
1.İlin nüfus ve kentleşme yapısı
2.Göç alma potansiyeli
3.Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması
4.Az gelişmiş bölgelere yakın olması
5.Büyümeye başlamış ve büyüme potansiyelinin yüksek olması
6.İlde üniversite olması
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.