Haberler

Mortgage 2007’de

Tarih: 25 Ağustos 2006 Kaynak: Türkiye
Konut sahibi olmak isteyenlerin merakla beklediği mortgage sistemi 2007’de başlıyor. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye ekonomisinin kırılgan dönemleri aştığını belirterek, Meclis gündeminin ilk sıralarında olan Mortgage Kanunu’nun ekim ayında çıkarak piyasaların 2007 yılında yeni sistem ile buluşacağını söyledi. Ekonomik dalgalanma sırasında konut kredilerinin aylık yüzde 2’nin üzerine çıkıp, daha sonra yeniden düşmeye başladığına işaret eden Şener, “Şu anda faizler yüzde 1.5 civarında. Şu anda piyasadaki konut kredileri mortgage değil” dedi.

Meclis’te Ön Sırada
Kanunun henüz geçmediğini, piyasada uygulamasının da henüz başlamadığını belirten Şener, kanun tasarısının hazırlanıp Meclis’e gönderildiğini, gündemin ön sıralarında olduğunu ifade etti. Meclis tatile girmeden önce söz konusu kanunun, yoğunluk nedeniyle görüşülemediğini belirten Bakan Şener, “Ancak Meclis açıldıktan sonra ilk haftalarda ele alınıp yasalaşması mümkün olacaktır. Ekim ayında çıkabileceğini söyleyebiliriz. Ekimde çıkarsa 2007 yılında mortgage kredileri piyasa ile bulaşacaktır” dedi.

Ekonomi Yerine Oturdu
Son 3-4 yıldır ekonomik göstergelerin yerine oturduğunu ifade eden Şener, “Ekonomik problemlerin özünde hep kamu finansman dengelerindeki açıklar yer aldı. 1991’den beri meclisteyim, ekonomiyi bozan sarsan şeyler kamu dengelerindeki bozulmalardan kaynaklandı. Bütçe açıkları zaptedilemez, kamu borçları çok yüksek seviyelerdeydi. Geldiğimiz nokta itibariyle, son 4 yıldır Türkiye çok iyi bir durum yakaladı. Bütçe açığının gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 2 düzeyine inmiştir. Bu Maastrich kriterlerine uygun seviyedir. Bütçe açıklarının milli gelire oranının yüzde 3’ü aşmaması gerekiyor” dedi.

Tarihî Başarıya Doğru
Kamu kesimi borçlanma gereği açısından 2006 yılında ilk kez açık verilmeyen, artıya geçilecek bir döneme doğru gidildiğini belirten Abdüllatif Şener, “Türk ekonomisi iyi yoldadır. Kronik nedenler ortadan kalktı. Zaman zaman global piyasalarda hareketlilik sebebiyle dalgalanmalar olsa da Türkiye’de istikrar ve güven ortamı oluştu” diye konuştu.

Hedefe Petrol Darbesi
Yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğunu ancak dünyadaki petrol ve hammadde fiyatlarındaki yükselme sebebiyle tüm ülkelerde yüksek enflasyon baskısı oluştuğunu anlatan Şener, “Bizim bu yılki yüzde 5’lik hedefimizin tutmayacağı anlaşılıyor. Enflasyon biraz daha yüksek gerçekleşecektir. Enflasyon sadece Türkiye’de başını kaldırmış değil. Tüm dünyada enflasyon artmış vaziyettedir. Sorun gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin, tüm ülkelerin yaşadığı sorun. Bu, başta petrol olmak üzere hammadde fiyatlarındaki yükseklikten kaynaklanıyor” dedi. Ham petrolün varilinin 80 dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Bakan Şener, “Petrol krizinde 33 dolara çıktı diye olaylar olmuştu. Şimdi 70-80 dolar arasında seyrediyor” dedi.

Dünya Enflasyon Baskısında
Hammadde fiyatlarının yüksek seyretmesi nedeniyle ABD’nin, Japonya’nın, AB’nin ve bütün gelişmiş ülkelerin enflasyon baskısı altında olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı, “2005’de yüzde 7.7 enflasyona indik. 2006 için yüzde 5 öngörmüştük. Biraz yukarısında gerçekleşebilir diye bir enflasyon aralığı oluşmuştur. Son 35 yılla birlikte değerlendirilmesi halinde düşük enflasyon düzeyiyle birlikte biraz hedefin üzerindeyiz” diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.