Haberler

"Kanyon yangını en tehlikelisi"

Tarih: 25 Ağustos 2006 Kaynak: CNN Türk
Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Entomolojisi ve Koruma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili, Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kemerköyü yakınlarında devam eden orman yangının 'çok tehlikeli' olarak nitelendirilen türden olduğunu söyledi.

Bilgili, incelemelerde bulunmak üzere geldiği yangın bölgesinde, Kemer köyü Kıbrıs Deresi mevkisinde altı gündür devam eden orman yangınının, doğal şartlarda alışılagelmiş bir yangın olmadığını söyledi.

Yangının çıktığı kanyonun derin ve kot farkının oldukça yüksek olması nedeniyle yeterli müdahalenin yapılamadığına dikkati çeken Bilgili, ''bu tür bölgelerde çıkan yangınlara müdahale sadece sırtlarda yapılabilir. Zaten ekipler de şu an bunu yapıyor. Onun haricinde vadiye girerek müdahale yapmak mümkün değildir” dedi.

Bilgili, “biz bu tür yangınları, sadece literatürde bildiğimiz kadarıyla öğrencilerimize aktarmaktaydık. Literatüre baktığınızda, dünyada en büyük kayıpların verildiği yangınlar, kanyon yangınlarıdır. Bu tür yangınlar, çok tehlikeli olarak nitelendirilen türdendir. Bu bölgede 3-4 gün içinde yangının kontrol altına alınmasını beklemek doğru olmaz'' yorumunu yaptı.

"Öğrencilerimize ders olarak anlatılacak"
Yangının başlaması için belli faktörlerin oluşması gerektiğini de vurgulayan Bilgili ''bu faktörler, ormanlık alanın içinde bulunan yanıcı maddeler, hava şartları ve arazinin durumudur. Maalesef Kaş yangınında bu üç faktör en üst seviyede bir araya gelmiştir. Tabir yerindeyse, yanıcı maddeler barut fıçısı haline gelmiştir" sözlerini kullandı.

Bölgede nem oranının yüzde 10'un altına düştüğünü belirten Bilgili, "bu yangına, Türkiye'deki kayda geçmiş yangınlar arasında ilk kanyon yangını diyebiliriz. Bu yangın kesinlikle ders olarak öğrencilerimize anlatılacak türden bir yangındır'' dedi.

Kaş'taki yangın altıncı gününde

Antalya'nın Kaş ilçesindeki yangın altıncı gününde. Yangın kontrol altına alınamazken, genişleyerek devam ediyor. Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, yangının bir hafta daha sürebileceğini söyledi. Kaş'a yaklaşık 30 kilometre mesafedeki Kemer köyü Kıbrıs Deresi mevkiindeki orman yangını kontrol altına alınamadı.

Bölgeye takviye kuvvet gönderilmesine karşın, sarp arazi müdahale çalışmalarını güçleştiriyor. Rüzgarın yön değiştirmesiyle güney ve kuzey yönünde ilerlemeye devam eden yangında şu ana kadar can ve mal kaybı olmazken, yangında zarar gören ormanlık alan 350 hektarı geçti.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.