Haberler

'Anıt ağaçlar' doğa turizminde

Tarih: 25 Ağustos 2006 Kaynak: CNN Türk
Doğu Akdeniz'de yaşı 400 ile 1000 arasında değişen 50 anıt ağaç, TEMA örnek projesiyle doğa turizmine kazandırılacak.

Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atabey Düzenli, 1982'den bu yana Doğu Akdeniz'in biyolojik çeşitliliği üzerine araştırmalar yaptıklarını, Hatay'dan Anamur'a, sahillerden Gaziantep'e kadar olan bölgede çok sayıda endemik bitki, nadir türler ve anıt ağaçların bulunduğunu belirlediklerini söyledi.
Düzenli, ''yaşı 400 ile 1000 arasında değişen ve sayısı 50'ye yaklaşan bu ağaçlar görsel açıdan çok muhteşemler. Dört mevsimde aldıkları değişik dış görünüşleri ile de kendi güzelliklerine zenginlik katmaktalar. Çoğu çınar olan ağaçlar, yüzyıllardır toplumun içinde varlıklarını sürdürüyor ve her biri kendine ait bir geçmişi ve hikayeyi barındırıyor'' dedi.

Düzenli, dünyada, plaj ve kum turizminden, doğa turizmine yönelim bulunduğunu da açıkladı:

''Anıt ağaçlar, bölgede yapılacak doğa turizmi açısından önemli bir potansiyel barındırıyor. Bu ağaçlar, yılın bütün mevsim ve aylarında görülme şansına sahipler. Bölgenin iklimi de ılıman olduğundan tüm yıl doğa turizmi yapılması açısından müsait.

Bu potansiyeli yerli turizm şirketleri henüz değerlendirmiyor. Bunun için belli bir kaynak ve çaba harcanması gerekiyor. Türkiye'deki turizm anlayışının denize girime, mangal yapmaya dayanması da bir etken, ancak bu dünyadaki anlayışla birlikte değişmeye başladı.''

Düzenli, bölgede doğa turizmine öncülük etmek amacıyla TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) tarafından ekim ayında 'Biyotematur' adı altında örnek doğa turizmi turları düzenlenmeye başlanacağını da açıkladı:

''Bu turlar, Hatay'dan başlayıp Adana veya Mersin'e kadar üç veya beş günlük paket programlar halinde yapılacak. Programların amacı, katılımcıları doğa konusunda eğitmek, büyük bir görselliğe ve tarihsel geçmişe sahip olan anıt ağaçları göstermek ve onlar hakkında mevcut tüm bilgileri vermek, bu esnada da anıt ağaçların bulunduğu yörelerin yiyeceğinden içeceğine, suyundan havasına kadar tüm doğallığını tattırmak.''

Düzenli, turların yöredeki insanlara yeni gelir kaynağı sağlayacağına da dikkati çekerek, bunun doğanın sevilmesi ve korunması bilincinin yerleşmesi açısından önemine dikkat çekti.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.