Haberler

Başkan Kadir Topbaş; “Geleceğin su rezervini yeraltında oluşturuyoruz”

Tarih: 1 Eylül 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Saraçhane Belediye Sarayı’nda basın mensuplarının yer altı suları ile ilgili sorularını cevaplandırdı. İstanbul’un yeraltı sularıyla ilgili DSİ Genel Müdürlüğü ile bir çalışma başlattıklarını açıklayan Başkan Kadir Topbaş, Zeytinburnu ağırlıklı olmak üzere Marmara sahilinde yerleşik alanlarda bulunan yeraltı sularında azalma olduğunun tespit edildiğini kaydetti. Yeraltından ticari maksatlı su çekilmesinin de bunu artırdığını dile getiren Kadir Topbaş, yeraltı su rezervlerinin azalmasının İstanbul için bir kayıp olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu;

“Gelecekte İstanbul için bir su kaynağı olarak düşünülen yerlerdeki suyun azalması diğer taraftan ortaya çıkan boşluklar nedeniyle deprem riskinin o bölgelerde artması gibi bir problem var. Bir başka problem de yeraltı sularındaki seviyenin düşmesiyle oluşacak basınç azalması sebebiyle denizden bu bölgelere doğru bir su akıntısının olabileceğidir. Burada oluşmuş olan doğal perdenin yırtılabileceği, yeraltı sularına deniz suyu karışması durumunda bir daha geri dönüşümün olmaması gibi bir problem söz konusu. İstanbul’daki barajlar şu anda yüzde 70 oranında dolu ve zaman zaman fazla su gelmesi nedeniyle taşmalar yaşanabiliyor. Bu projenin hayata geçirilmesiyle barajlardaki rezerv fazlası olan sularımızı yeraltına pompalamak suretiyle gelecek için su rezervi bulundurulacak. Ayrıca deniz suyunun yeraltı sularına karışması engellenecek. Yeraltındaki boşluklar nedeniyle oluşabilecek deprem riskini azaltacağı için de bu projeyi önemli görüyoruz.”

“Yeraltından ticari maksatlı su çekilmesi yasaklanmalıdır…”
“Ticari amaçla yeraltından su çekme olayını artık yasaklamamız gerekiyor. Tabii bu ticari maksatlı su kullananların pek hoşuna gitmeyecek ama İstanbul ve İstanbul’da yaşayanları düşünmek durumundayız” diyen Başkan Topbaş, DSİ Genel Müdürlüğü ve İTÜ ile birlikte yürüttükleri proje hayata geçtiğinde yeraltı sularının azalmasıyla ilgili bahsedilen üç problemin de İstanbul’un lehine çözülmüş olacağının altını çizdi.

Topbaş, bir gazetecinin projenin ne kadarlık bir alanı kapsadığına ilişkin sorusu üzerine, “Oldukça büyük bir alan. Bu konuyla ilgili İTÜ ile yapılan çalışmalar var. Zeytinburnu’ndan Suriçi’nden başlayarak Fatih ve Bakırköy’ün bir kısmını içine alan bölgede zemin suyu var” dedi.

Kadir Topbaş, projenin maliyetine ilişkin bir soru üzerine de projenin çok fazla kaynak gerektirmeyeceğini belirterek, barajlardan taşan suların yeraltındaki eksik rezervlere doldurulması ve yeraltı suyu çekilmesinin önlenmesiyle problemin kendiliğinden çözüleceğini kaydetti. Yeraltı kaynaklarını İSKİ’nin mevcut hatlarından besleyeceklerini de dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı, Zeytinburnu, Fatih ve Bakırköy’deki yeraltı su rezervlerinin ciddi bir kaynak oluşturduğunu söyledi.

“Yeraltı suları İstanbul’un geleceği için çok önemli…”
“Bu su rezervini yok etmemek gerekir. Bu rezervi, gelecek için bulundurmamız lazım’’ diyen Başkan Kadir Topbaş, DSİ Genel Müdürlüğü ile birlikte yaklaşık bir yıldır sürdürülen projeyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade etti. İstanbul’da arazilerin her yerinin beton ve asfaltla dolduğu için yeraltı sularının yeterince beslenemediğini vurgulayan Başkan Topbaş, bu nedenle yeraltı sularının azaldığını, proje ile yeraltı sularındaki eksik rezervi tamamlamayı amaçladıklarını kaydetti. Kadir Topbaş, “İstanbul’un geleceği için böyle bir yeraltı suyu kaynağı büyük şans. Bu şansı yok ederseniz bunun geri dönüşü yok” diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.