Haberler

Hem ekolojik hem ekonomik: Saman ev

Tarih: 8 Eylül 2006 Kaynak: Sabah Yazan: Neslihan Tunç
Sıkıştırılmış saman balyalarını üst üste koyarak ev yapılabileceği hiç aklınıza gelir miydi? Ekolojik mimari projelerinden biri olan saman evlerin bir örneği Beykoz'da inşa ediliyor. İnekler ya da atların lezzetli samanları yeme riski de düşünülmüş ve evin yapımında kerpiç kaplamaya önem verilmiş.

Son yıllarda ekolojik yaşam denilince akla ilk önce organik tarım geliyor. Oysa bu yaklaşımı hayatın birçok alanında uygulamak mümkün. Hatta tamamen doğal kaynaklarla bir ev bile yapabilirsiniz. Saman balyalarının üst üste konmasıyla inşa edilen evler de hem ekonomik hem de ekolojik olmasıyla dikkat çekiyor. Avrupa ülkelerinde yaygın olarak inşa edilen bu evlerin Türkiye'deki ilk örneği Beykoz'un Cumhuriyet Köyü'nde yapılıyor. Projenin organizasyonunu da Buğday Derneği üstlenmiş durumda. Mimar Arda Sander ve yüksek mimar Nevzat Ömer Saatçioğlu tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin desteğiyle tasarlanan yapının, arazi sahibi Hakan Kök'ün materyal desteği ve Alman yapı ustası Friederike Fuchs'un liderliğinde temmuz ayında yapımına başlandı. 20 kişilik gönüllü grubunun 20 günde kaba inşaatını tamamladığı saman evin ince işleri sürüyor. "Neden saman ev?" diye sorduğumuz Buğday Derneği Genel Müdürü Cem Birder bu ilginç fikri şöyle anlatıyor: "Dernek olarak birtakım modeller oluşturmaya çalışıyoruz. Bu ev de Türkiye şartları için çok uygun. Çünkü bizim köylümüz kerpiç evi zaten çok iyi tanıyor. Ama saman üzerine kerpiç uygulamasından haberi yok. Bu köylerimiz için pratik bir yöntem. Çok kolay erişebilecekleri bir malzeme. Bu bakımdan örnek teşkil etmesi amacıyla yaptık. Ayrıca yüzde 80'i deprem kuşağında olan Türkiye'de köy yaşamı giderek betonlaşıyor. Saman ev ise çok güvenli." Saman, balya olarak sıkıştırıldığında önemli bir izolasyon malzemesi haline geliyor. Böylece evin içi yazın serin, kışın sıcak oluyor. Bu ev için şu ana kadar işçilik maliyeti hariç 14 bin YTL harcanmış. Kaba inşaat işçiliği de koyulunca 100 metrekarelik bir evin toplam maliyeti yaklaşık 30 bin YTL.

Ya İnekler Evi Yerse?
Ev samandan olunca akla gelen soruların başında, "Acaba çabuk tutuşur mu?" geliyor. Birder, bu konuda da endişe edilmesinin yanlış olduğu görüşünde: "İyi preslendiği zaman, kolay alev alabilme ihtimali de azalıyor. Sıkıştırılmış bir kâğıt kütlesi olan telefon rehberi, nasıl zor alev alıyorsa, saman balyasının da bir anda alev alması mümkün değil. Zaten üstü de tamamen kerpiçle sıvanıyor." Saman ev konusunda endişe edilecek başka bir konu ise inekler ya da atların evi yiyebileceği ihtimali. Birder, "Kerpiç kaplamasını iyi yaparsanız bu risk de ortadan kalkıyor," diyor. Bilgi için: www.bugday.org
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.