Haberler

Sinan’ın eseri Galle Han restore edilecek

Tarih: 8 Eylül 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Adem Elitok
Bursa merkez Osmangazi Belediyesi, kentin gizli kalmış tarihî zenginliklerini ortaya çıkarmayı sürdürüyor.

Son olarak Cumhuriyet Caddesi girişinde yer alan Mimar Sinan'ın eserlerinden Galle Han'ın cephe düzenlemesi için çalışmalara başlandı. Zaman içerisinde harabe haline gelen yapı için ODTÜ Üniversitesi'nde tez çalışması yürütülüyor.
Yürütülen tez çalışması sırasında elde edilen bulgulardan yapının Mimar Sinan'ın eserlerinden biri olduğu tahmin ediliyor. Halen sürdürülen çalışmalarla silueti ortaya çıkarılacak olan tarihi hanın, restorasyon projesinin hazırlanarak yeniden Bursa'ya kazandırılması sağlanacak. Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Cumhuriyet Caddesi'nin ikiye böldüğü yapının zamanın acımasızlığına dayanamayarak büyük zarar gören yapılardan biri olduğunu söyledi. İlk aşamada cephe düzenlemesinin yapılarak siluetinin ortaya çıkarılacağını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Altepe, “Yaptığımız çalışmaların ardından kentin en merkezi yerinde bulunduğu halde gözlerden ırak kalan bu yapı, ‘ben buradayım’ diyebilecek.” dedi.

Cumhuriyet Caddesi Dörtyol ağzı Yiğit Köhne Camii karşısında, kalıntı duvarları ve birkaç odası bulunan Galle Han, 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamlarından Semiz Alizade tarafından yaptırılmış. Tahıl Hanı olarak da anılan han, iki katlı olarak inşa edilmiş, duvarları kesme taş ve tuğla ile örülmüş. Avlusunda tarihi çınarlar bulunan handa bir dönem İznik çinili çeşme yer alıyordu. Restorasyon çalışmalarının kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.