Haberler

Başkandan karikatürlü demokrasi dersi

Tarih: 8 Eylül 2006 Kaynak: Radikal
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi’nin 10 gün önce yerel gazetelere kendisiyle ilgili olarak verdiği karikatürlü ilanlara kendi çizdiği karikatürle yanıt verdi. Büyükerşen’in çizdiği 3 karakatürün birinde Mimarlar Odası Başkanı Halit Halaç ‘Karnından konuşan bir kişiye’ benzetildi, diğer karikatürde Büyükerşen, Halaç’a sınıfta mimarlık dersi verdi, son karikatürde ise ‘Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur’ alt yazısı yeraldı.

Mimarlar Odası Eskişehir’deki yerel gazetelere ‘Mimarlık kaçamadığınız sanattır’ başlığıyla verdiği ilanlarda, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in belediye bünyesinde oluşturduğu ‘Estetik kurul’ aracılığıyla mimarların tasarımları üzerinde yaptırımlarda bulunduğu öne sürülmüş ve ilanlarda Büyükerşen ile ilgili karikatürlere de yer verilmişti. Yılmaz Büyükerşen’in kentte yaptığı projelerinin de eleştirildiği tam sayfa gazete ilanlarında şöyle denilmişti:

“Mimarlık kaçamadığınız sanattır, son günlerde mimari tasarımlara tashih verme sevdası, yüzyıllık derin uykusundan uyandırmıştır. Eline kalemi alan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, engin dünya görüşü (!) ile çalakalem yapı cephelerini düzeltmeye (!) çabalamaktadır. Küçük Avrupa tanımlamaları biraz Küba enstantaneleri, unutulmaz Strazburg esintileri ve biraz da Prog fragmanlarını harmanlayarak inanılmaz bir kent (!) yaratma heyecanındandır. Taklit kimliksizdir. Mimarlık müdahale kabul etmez. Estetik nitelikler objektif değil subjektiftir. Bireylerin ve çeşitli kültürlerin zevkleri farklıdır. Mimari çizimler üzerinde yapılan onyanamalar, fikir ve sanat eserleri yasasına göre de ciddi suçtur. Hiç kimse bir tasarımın üzerinde kendi fikrinin uygulanmasını zorunlu kılamaz. Mimarlar da en az tasarım üzerinde oynamaya yeltenen zihniyet kadar belki de ondan da çok birikimlidir. Estetik kurul mimariye dokunamaz. Bu anti demokratik tavrın sona erdirilmesini, estetik kurul adı verilen tamamen öznel bakış açıları ile mimari çizimlere müdahalede bulunulan bu kurulun tasarımlar üzerinde yaptırımlarda bulunmasını istemiyoruz.”

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise Mimarlar Odası’nın belediyenin projelerinin taklit olduğu ve mimarların tasarımlarına müdahalede bulunduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. İddialara, yazılı cevap yerine, kendi çizdiği 3 karikatürle cevap veren Büyükerşen, “Gazetenizde Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi tarafından şahsımı hedef alarak yapılan tam sayfa karikatürlü yayınlara (yayınlanan karikatür boyutunda olmak üzere) ekteki 3 karikatürle cevap hakkımı kullanıyorum. Şahsi veya bir başka kaynakla ilan verme olanağım olmadığı için alehimdeki propagandayı paralı ilan yolu kullanılarak yayınlayan gazetenizde cevap hakkımın haber veya uygun göreceğiniz bir tarzda kamuoyuna iletilmesini rica ederim” dedi. Büyükerşen'in çizdiği karikatürler yerel gazetelerde haber olarak yer aldı.

Yazılı cevap yerine çizdiği karikatürle cevap veren Büyükerşen’in çizdiği 3 karakatürün birinde Mimarlar Odası Başkanı Halit Halaç vantroloğa benzetildi, diğer karikatürde Büyükerşen, Halaç’a sınıfta mimarlık dersi verdi, son karikatürde ise ‘Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur’ alt yazısı yeraldı.

Mimarlar Odası'nın bir karikatürlerinde ise, Mimar Sinan kendisinden saklanan Büyükerşen için “Nerede başkan şunun bir kulağını çekeyim, mimarların işine karışmak neymiş görsün’ diyor. Diğer karikatürde ise kumda kale yapan çocuklara müdahale ederken çizilen Büyükerşen, ‘Bir dakika çocuklar o kale olmamış getirin projesini ben yapayım” diyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.