Haberler

Zeytinburnu - Güngören - Bağcılar Tramvay Hattı açıldı

Tarih: 15 Eylül 2006 Kaynak: Dünya
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un adeta Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi olduğunu belirterek, "İstanbul'a yakışan ulaşım ağı, yoluyla, kavşağıyla, raylı sistemiyle artık hayata adım adım geçiyor" dedi.

Zeytinburnu - Güngören - Bağcılar Tramvay Hattı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katıldığı törenle açıldı. Törende, İstanbul Valisi Muammer Güler ve AK Parti milletvekilleri de hazır bulundu.

Öncelikle söz alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, açılan yeni hat sayesinde trafikte büyük bir rahatlama yaşanacağını söyledi. Topbaş, hatta günde 127 bin yolcunun taşınacağını belirterek, "İstanbul, Türkiye'yi taşıyan, sadece ülkemize değil, dünyaya karşı sorumlu olan bir kenttir. Şehirde bir çok problem vardı. Yaşam kaynakları tükenmek üzereydi, su yoktu, hava kirliydi, çöp yığınlarından geçilemiyor, belediye, çalışanlarına ücretlerini veremiyordu. Şu anda gelinen nokta çok farklı" dedi. Sorunların bir bir bittiğine dikkat çeken Topbaş, İstanbul'un en büyük sorununun ulaşım olduğunu söyledi.

Kadir Topbaş, ulaşımda sorunların en aza indirilmesi için çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü ifade ederek, "Bir kentin medeniyet ölçüsü, o kentte yaşayan insanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranına bağlıdır. Bundan yeteri kadar nasibini alamamış bir kentte yaşamaktayız. Trafik kaosunun ağırlıklı sorunu buradan gelmekte. Biz bu dönemi, İstanbul'da ulaşım için bir hamle dönemi olarak görerek işe başladık. İstanbul'da 3.5 milyar YTL'lik ihale yaptık ve yatırımlar devam ediyor. İstanbul'a 365 gün boyunca hizmet etmeye çalışıyoruz. Arzu ettiğmiz, dünyayı etkileyen bir kenti oluşturmak" diye konuştu.

İstanbul Valisi Muammer Güler ise "İstanbul'un ulaşımını günübirlik çözümlerle karşılamak mümkün değil. Yürütülen çalışmalar yeni bir ivme kazanmıştır. İstanbul'un ulaşım sorunu en az 250 kilometrelik bir raylı sisteme kavuşunca çözüme ulaşacaktır. Yeni sistem, birbiriyle bağlantılı olarak İstanbul'un her noktasına uzanacaktır" ifadelerini kullandı.

"İstanbul, adeta Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi"
Kürsüye son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geldi. Erdoğan, İstanbul'un ulaşım zincirine önemli bir halka daha eklendiğini belirterek, "Vatandaşlarımıza insanca yaşama imkanı sağlamak, şehirlerimizi çağdaş bir görünüme kavuşturmak için ulaşım standartlarını mutlaka yükseltmenin gayreti içinde olan iktidarımızın bu sürecine katkıda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne tebriklerimi sunuyorum. Son yıllarda İstanbul'da gerek kentleşme uygulamaları, gerekse altyapı yatırımları bakımından ülkemizin adeta bütün şehirlerine örnek olacak, son derece önemli işler yapılıyor. İstanbul gibi metropoller, ülkelerinin vitrinidir. İstanbul, dünyanın neresine giderseniz gidin, adını söylediğiniz zaman kimsenin tereddüt etmeden tanıdığı bir şehir. İstanbul, adeta Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi" dedi.

İstanbul'un, tarih boyunca olduğu gibi, bugün de bu misyonunu başarıyla devam ettirdiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Büyükşehir Belediyesi'nin son dönemde ciddi bir ivme kazanan modern şehircilik hamlesi, Türkiye'nin bütün şehirlerinin de çıtasını yükseltmeye başlamıştır. Yeni hat sayesinde saatte 15 bin İstanbullu, en hızlı şekilde yolculuk edebilecek. Bu ulaşım rahatlığı son derece önemli yararlar sağlayacak. Hattın devreye girmesiyle, özellikle sabah erken işlerine giden, akşam yorgun evlerine dönen vatandaşlarımızın trafik çilesi önemli ölçüde ortadan kalkmış olacak. Bütün bu adımlar, İstanbul'un daha çağdaş standartlara ulaşması için. Bütün çalışmalar bitince, bir raylı sistem ağı İstanbul'u kuşatmış olacak. Vatandaşların hayatını kolaylaştırmak bizim öncelikli hedefimizdi, bu gerçekleşmiş olacak. Bu mutlaka zaman alacak, bunlar basit rakamlarla bitirilen projeler değil. Çok ciddi rakamlar gerektiriyor. Buna özel sektör de hevesli değil. Bunlar sadece bizler için sosyal içerikli olan yatırımlar durumunda" diye konuştu.

"İstanbul'un taşı toprağı altın değil"
Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "İstanbul'a yakışan ulaşım ağı; yoluyla, kavşağıyla, raylı sistemiyle artık hayata adım adım geçiyor. Herşey, çağın gereklerine göre yapılıyor. Büyükşehirlerin ulaşım hizmetleri yıllarca ihmale uğradı. Bazı insanlar bakıyor ama göremiyor. Yapılan altyapı çalışmalarını eleştiriyorlar. İstanbul büyük göç alıyor. Buna hangi altyapıyla cevap verilebilir. Göç eden vatandaşlarımızın oradaki yaşam koşullarını iyileştirelim. 'Türkiye'de yolu ve suyu olmayan köy kalmasın' diyoruz. Bu adımlar atıldıkça, halkımız artık o yerlerini bırakmayacak. Çünkü İstanbul'a geldiğiniz zaman İstanbul'un taşı toprağı altın değil. Öyle bir şey yok".

Türkiye'nin bir değişim yaşadığına dikkat çeken Erdoğan, halkın kendine olan özgüveninin de artması gerektiğini belirtti. Başbakan Erdoğan, bir ülkenin gelişmişlik seviyesinin temel göstergelerinden birinin de, ulaşım altyapısı ve taşıma kalitesinde aldığı mesafe olduğunu söyledi. Sadece şehirleri çağdaş şekilde birbirine bağlamanın yeterli olmayacağını ifade eden Erdoğan, "Şehirlerdeki trafik sorunun da çözülmesi şart. Merkezi yönetim olarak biz ve yerel yönetimler de şehirlerin artan nüfus yapılarını dikkate alan uzun vadeli projeler geliştirmek durumundayız. Bununla baaerini kullandı. ğlantılı olarak büyük projelerin makul bir takvim içinde, sürdürülebilir bir planlamayla vatandaşları rahatsız etmeden adım adım gerçekleştirilmesi gerek. İstanbul trafiğini uzun ve orta vadede tamamen çağdaş bir altyapıya kavuşturacak bütün planlamalar yapıldı. Bütün projeler bir bir hayata geçiriliyor" açıklamasında bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından hattın açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş'ye ihale edilen ve 27 Ocak 2004 tarihinde temeli atılan tramvay hattında 17 Mayıs 2006'da deneme seferleri başlamıştı. Toplam 5 bin 423 metre uzunluğunda olan hat üzerinde 587 metre viyadük, 4 bin 35 metre hemzemin bulunuyor.

Günde 127 bin yolcunun taşınacağı hatta, toplam 9 istasyon yer alıyor. Araçların 5 dakikada bir hareket etmesi planlanan hatta yolculuk 20 dakika sürecek ve yolcular, Zeytinburnu istasyonundan Kabataş tramvay hattına veya Aksaray - Havalimanı arasında çalışan hafif metro hattına aktarma yapabilecekler. Aktarma ile yolcular, Bağcılar'dan Kabataş'a kadar 64 dakikada ulaşabilecek.

Yolcular, buradan da Taksim - Kabataş Füniküler Sistemi'ne binerek 2 dakikada Taksim'e, oradan da 12 dakikada 4. Levent'e kesintisiz seyahat edebilecek. Böylece Bağcılar'dan hareket eden bir kişi, raylı sistem hatlarını kullanarak 1 saat 18 dakikada 4. Levent'e ulaşacak. Zeytinburnu-Güngören-Bağcılar Cadde Tramvayı yaklaşık 50 milyon YTL'ye mal oldu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.