Haberler

Teknolojiyle Tasarım Nasıl Etkileşir?

Tarih: 15 Eylül 2006 Yazan: Gökçe Aras
     

Dünyanın en ünlü tasarımcılarını bir araya getiren İstanbul Design Week’de 14 Eylül 2006 tarihinde düzenlenen konferanslarda, tasarım mühendisi Alberto Meda teknolojiyi tasarımlarıyla nasıl bütünleştirdiğini izleyicilerle paylaştı.

Alberto Meda tasarımlarını yaparken teknolojiyi araç olarak kullanıyor, kullandığı teknolojilerin içinde işlevi de barındırmak da tasarım yaparken dikkat ettiği unsurlar arasında. Tasarımlarında zaten yeterince karmaşık varlıklar olan insanların ihtiyacı olan yalınlığı ve hafifliği bulmaya çalışıyor. Teknolojiyi kullanarak parçaları biraraya getirip yalınlaştırıyor.

Paolo Rizzatto ile beraber tasarladığı lambalarda da görüldüğü gibi, elektrik ve mekanik kısımları ayrı ayrı üretip sonra biraraya getirerek yalınlığı ve hafifliği bulmaya çalışıyor. Tasarımcı tasarımlarında malzemenin özelliklerinde de değişiklikler yaparak estetiğe ulaşmayı amaçlıyor.

Sonuç olarak Alberto Meda tasarımlarıyla bize teknolojinin tasarımda göz ardı edilemez bir etken olduğunu gösteriyor.

Alberto Meda Hakkında
1945 yılında İtalya’da doğdu. 1972 yılında Milan Politeknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden mezun oduktan sonar 1973 yılında Plastik Mobilya Üretimi yapan Kartell firmasında teknik müdür olarak çalışmaya başladı. Kartell firmasındaki iş hayatının kendisine şirket yaşamının bütün aşamlarını öğrettiğini düşünen Alberto Meda Üretimi yönetmekten ziyade tasarıma olan ilgisinden dolayı tasarım alanına yönlendirdi.Böylece Ürün mühendisliği adıyla yarattığı yeni mesleği ile başka firmaların tasarımlarını üstlenmeye başladı. Alfa Romeo firması’na 4 yıl danışmanlık yaptı bu sayede malzeme teknolojileriyle ilgili bilgisini geliştirdi.

1979’dan itibaren ise firmalar için serbest ürün tasarımı yapmaya tasarıma hesaplarla katılmaya başladı. Bu firmalardan bazıları şöyledir; Alfa Romeo Auto, Ansaldo Sistemi Industriali, Alias, Alessi, Cinelli, Colombo Design, Gaggia, Ideal Standard, Italtel Telematica, Luceplan, Legrand, Mandarina Duck, Omron Japan, Philips, Vitra. 90’lı yıllarında başından itibaren profesyonel hayatında bir çok ödül kazanmıştır. Bunlardan en önde olanı “Meda Chair” ödülünü farklı yıllarda iki kez almıştır. Bazı tasarımları Toyoma’daki Modern Sanat Müzesi’de kalıcı olarak sergilenmekte.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.