Haberler

Müteahhitlerin kimlik sevinci

Tarih: 22 Eylül 2006 Kaynak: Türkiye
Müteahhitler, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM komisyonlarında görüşülen “Yapı Kanunu Tasarısı Taslağı”nın yasalaşması ile ilk defa bir kimliğe kavuşacaklarını belirtirken, taslağın yapı sektöründeki büyük bir boşluğu da dolduracağını bildirdiler. Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, tasarının eksikliklerini tartışırken, düzenlemeler konusunda ise önerilerde bulundu. Babacan, tasarı ile ilk defa yapı kanunu adı altında bir düzenleme yapıldığını belirtirken, yıllardır tanımı yapılmayan yapı müteahhitliğinin de ilk kez bir kimliğe kavuştuğunu söyledi. Yasanın çıkması ile müteahhitlerin bir disiplin altına alınacağını vurgulayan Babacan, “Tasarının kanunlaşmasıyla sektör bir disiplin altına alınmış, çalışma şartları da belirlenmiş olacak. Kanunun uygulanması ile yapı sektöründeki dalgalanmalar da önlenecek” diye konuştu. Müteahhitlerin bir oda adı altında birleşememesinin en büyük eksiklikleri olduğuna işaret eden Babacan, “Bizim istediğimiz en önemli düzenleme odamızın olması. Düzenlemede müteahhitler şahsi olarak faaliyet gösteriyorsa odalara müracaat edebiliyorlar. Tüzel kişilikse sanayi ve ticaret odalarına kayıt yaptırmaları gerekiyor. Ancak, sadece ticaret odasına kaydı yeterli değil. Düzenlemede müteahhitleri ve işçilerini ticaret odaları eğitir diyor. Müteahhidi ancak başka bir müteahhit eğitebilir. Bu açık değil. Amacımız çok başlılık oluşturmak değil, tecrübeleri birleştirerek yıllardan beri sektörel hizmet verenleri bir çatı altında toplamak” şeklinde konuştu.

Yasa bir an önce çıkmalı
Yasanın teklif edilen düzenlemelerle bir an önce çıkması gerektiğini belirten Babacan, yasa ile müteahhitlere ciddi para cezaları ve meslekten men gibi ağır yaptırımlar uygulanacağını da hatırlattı. Babacan, çeşitli durumlara göre müteahhitlerin yapı maliyetinin yüzde 1 ile yüzde 4’ü arasında değişen para cezalarına da çaptırılabileceğini söyledi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.